Hyppää sisältöön

Kolumbian ensimmäinen vasemmistolainen presidentti Gustavo Petro vannoi virkavalansa

Entinen kapinallinen Gustavo Petro on Kolumbian ensimmäinen vasemmistolainen presidentti. Uusi presidentti on nelivuotiskautensa aikana luvannut nostaa rikkaiden veroja, panostaa terveydenhuoltoon ja koulutukseen.

Gustavo Petro kuvattuna heinäkuussa 2022. Kuva: Mauricio Dueñas Castañeda / EPA

Kolumbian uusi presidentti Gustavo Petro vannoi sunnuntaina virkavalan Bogotassa, Kolumbiassa.

62-vuotias Petro on Kolumbian historian ensimmäinen vasemmistolainen presidentti. Entinen kapinallinen voitti vaalit kesäkuussa 50,5 prosentin kannatuksella.

Petron vastaehdokkaana toisella kierroksella oli populistinen liikemies Rodolfo Hernandez, joka on nimitetty paikalliseksi Donald Trumpiksi. Hernandezin kannatus jäi 47,3 prosenttiin.

– Vannon Jumalan nimeen ja lupaan kansalle, että tulen uskollisesti noudattamaan Kolumbian perustuslakia ja lakeja, Petro sanoi virkaanastujaispuheessaan.

– Pyrin tuomaan Kolumbiaan sen mitä sillä ei ole ollut vuosisatoihin, eli rauhaa, presidentti sanoi.

Petro on nelivuotiskautensa aikana luvannut nostaa rikkaiden veroja, panostaa terveydenhuoltoon ja koulutukseen, sekä luvannut tuoda maahan huomattavaa sosiaalista ja taloudellista muutosta.

Hänen aikomuksenaan on myös saada jälleen diplomaattiset suhteet Venezuelan kanssa kuntoon.

Petron presidenttikausi on historiallinen myös toisessa mielessä. Hänellä on apunaan ensimmäinen afrokolumbialainen naisvarapresidentti, 40-vuotias ympäristö- ja naistenoikeuksien puolestapuhuja Francia Marquez.

Kolumbian presidentinvaaleja varjosti maassa rehottavat köyhyys ja väkivalta. Esimerkiksi presidenttikisan ensimmäisellä kierroksella ehdokkaat saivat tappouhkauksia.

Väistyvää presidenttiä, erittäin epäsuosittua konservatiiviien Ivan Duqueta oli estetty asettumasta ehdolle.