Hyppää sisältöön

Sairaaloiden pahat päivystysruuhkat pullauttivat hoitoketjujen ongelmat esille – ylilääkäri: Potilaita hoidetaan nyt huonommin ja riskillä

Pula vuodeosastopaikoista voi olla kesän osalta kohta helpottamassa, mutta asiantuntijan mukaan uusi hoitajamitoitus voi vielä pahentaa tilannetta.

Sairaaloiden päivystysruuhkat toivat esiin hoitoketjujen ongelmat
Sairaaloiden päivystysruuhkat toivat esiin hoitoketjujen ongelmat

Ylen haastattelemat kokeneet vastuulääkärit ovat tänä kesänä nähneet sairaaloiden päivystyksissä vaikeampia ruuhkia kuin ennen. Ylen kyselyn mukaan eri puolilla maata sairaaloiden päivystykset ovat ruuhkautuneet päivittäin.

Kyse ei kuitenkaan ole vain kesän ongelmasta, sanovat asiantuntijat.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ylilääkäri Juha Peltosen mukaan hoitoketjut eivät toimi.

Perusterveydenhuollon hoitopaikkojen vähentyminen näkyy nyt kesän ennätysruuhkina päivystyksissä, vaikka ongelmat ovat syvemmällä hoitojärjestelmässä.

– Ongelma on kehittynyt vuosien kuluessa. Perusterveydenhuollosta on vähennetty pitkäaikaissairaiden hoitopaikkoja ja samaan aikaan väestö on ikääntynyt. Yhtälö ei kerta kaikkiaan toimi, sanoo päivystyksestä vastaava Peltonen Ylen aamun haastattelussa.

Samaa mieltä on myös ylilääkäri Sirpa Rainesalo Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä.

– Ongelmat johtuvat koko järjestelmän toimimattomuudesta. Hoivapaikkoja ei ole riittävästi ja hoivan tarpeessa jäävät perusterveydenhuoltoon.

Hoidon tarpeessa olevat ovat kesän aikana kasaantuneet sairaaloiden päivytyksiin. Päivystys ei kuitenkaan asiantuntijoiden mukaan ruuhkaudu siksi, ettei siellä olisi riittävästi henkilökuntaa edes kesäaikana.

Päivystysten hoitajapula kuitenkin pahentaa ylilääkäri Peltosen mukaan koko hoitoketjun hoitaja- ja hoivapaikkojen puutteita. Potilaita ei voi lähettää päivystyksestä jatkohoitoon, kun paikoista on pulaa. Esimerkiksi Turun alueella perusterveydenhuollon pitkäaikaissairaiden jatkohoitopaikkoja on vähennetty pelkästään muutaman viime vuoden aikana noin kolmannes.

– Me pärjäisimme kyllä tällä hoitajamäärällä päivystyksessä. Tällä hetkellä potilasmäärä on kerta kaikkiaan niin suuri, että edes normaalilla hoitojamitoituksella emme pystyisi hoitamaan riittävän hyvin.

Kun päivystys ruuhkautuu, hoito siellä pitkittyy. Peltosen mukaan ruuhkautuminen heikentää potilasturvallisuutta merkittävästi ja voi johtaa potilaan menetyksiin.

Ylilääkärit: Ongelmat piilevät hoitoketjussa

Sekä Peltonen että Rainesalo näkevät, että ongelmat eivät ole sairaaloiden päivystysten henkilöstöpulassa vaan koko hoitoketjussa. Hoitajia on vaikea saada etenkin vuodeosastoille ja kolmivuorotyöhön.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen vahvistaa ylilääkäreiden huolen hoitoketjujen ongelmista.

– Meidän ala on säästetty kuoliaaksi ja olemme törmänneet jäävuoreen. Päättäjien on nyt valittava joko lisärahoitus tai se, keitä hoidetaan ja keitä ei.

Jotta alalle saadaan lisää hoitajia, maan suurin hoitajajärjestö penää tilanteen helpottamiseksi palkkojen ja työolojen parantamista.

Ylilääkäri Peltonen parantaisi tilannetta lisäämällä perusterveydenhuollon vuodeosastopaikkoja. Hän miettisi myös jo tehtyjä hoitajamitoituksia. Mitoituksen korotukset vanhusten pitkäaikaishodossa ovat Peltosen mukaan pahentamassa tilannetta, kun mitoitusten vaatimia hoitajia on vaikea saada lisää.

Peltonen ennakoi, että hoitoketjujen toimivuuden kannalta tärkeitä vuodepaikkoja joudutaan sulkemaan vielä lisää.

– Tämä tarkoittaa sitä, että potilaat ovat päivystyksessä, missä ei ole mitään hoitajamitoitusta. He ovat päivystyksessä huonommalla hoidolla kuin pitkäaikaishoitopaikassa, vaikka hoitajamitoista ei saataisikaan täytettyä.

Ylilääkäri ja toimialuejohtaja Rainesalo ennakoi, että pahin tilanne päivystyksissä on kohta takana. Kesällä vuodeosastopaikkoja on ollut pois käytöstä ennätysmäärä. Pirkanmaalla paikkoja on saatu käyttöön viime viikkojen aikana lisää ja tilanteen ennakoidaan paranevan lomakauden jälkeen.

– On laskettu ainakin, että saamme lisäpaikkoja jos ei tule paljon sairauslomia ja korona nosta kunnolla päätään, hän ennakoi.

Ylilääkäri Peltonen on huolissaan henkilökunnan jaksamisesta ruuhkan keskellä. Moni joutuu tekemään paljon lisävuoroja ja ruuhkanpurkuapua tarvitaan lähes päivittäin.

– Tälläisillä potilasmäärillä meidän henkilökunta ei kauan jaksa. Jotain asialle pitää tehdä.

Lue myös:

Päivystykset ovat tukossa koko Suomessa, selvisi Ylen kyselyssä – Joensuussa potilas odotti jopa 65 tuntia jatkohoitoa