Hyppää sisältöön

Määräaikainen sähkösopimus sitoo yleensä sähkönmyyjää – korotukset kesken kauden ovat harvinaisia poikkeuksia

Sähkönmyyjä ei voi normaaliolosuhteissa nostaa määräaikaisen sopimuksen hintaa, vaikka sähkömarkkinoilla tapahtuisi suuriakin hinnanmuutoksia.

Sähköyhtiö ei voi nostaa määräaikaisen sopimuksen hintaa kesken sopimuskauden sillä perusteella, että markkinasähkön hinta nousee. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Rantamartti / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Sähkön hinta on noussut kovaa vauhtia, mutta moni kuluttaja saa ainakin toistaiseksi sähköä vielä siedettävään hintaan. Jos määräaikainen sopimus on tehty ennen hinnan rajuja korotuksia, voi sähkön hinta olla huomattavasti alhaisempi kuin sähkön nykyinen hintataso.

Kuluttaja voi kuitenkin mietiskellä, sitooko maaräaikainen ja kiinteähintainen sähkösopimus myös sähkönmyyjää kaikissa tilanteissa. Vai onko pelkoa, että sähköyhtiö nostaa myös määräaikaisen sopimuksen hintoja kesken sopimuskauden?

Normaalitilanteessa tästä ei ole pelkoa. Määräaikainen ja kiinteähintainen sähkösopimus sitoo sähkönmyyjää koko sopimuskauden ajan. Myyjä ei voi korottaa hintaa esimerkiksi sen takia, että markkinasähkön hinta nousee.

– Kyllä määräaikaisen sopimuksen hinta pysyy paikallaan koko sopimuksen ajan, vahvistaa Kokemäen Sähkön ja Köyliön-Säkylän Sähkön toimitusjohtaja Markus Nurmi.

Sähkön hinta on ennätyskorkealla. Tulevana talvena hinta tulee nousemaan entisestään. Pitäisikö sähköä säännöstellä kuten 1970-luvulla, jolloin katuvalot sammutettiin ja autotallien lämmittäminen kiellettiin?

"Markkinahintojen nousu ei ole syy sopimushintojen muuttamiselle"

Poikkeukset ovat harvinaisia, mutta niitäkin on.

Nurmi muistuttaa tilanteesta, johon esimerkiksi Lumo Energia on ajautunut. Yhtiö on lopettamassa toimintansa, ja osa sen asiakkaista on jo joutunut etsimään uuden sähköyhtiön.

Muitakin harvinaisia poikkeuksia voi olla. Sähkönmyyntiehtojen mukaan ne voivat liittyä lakimuutoksiin tai viranomaisten sellaisiin päätöksiin, joita sähköyhtiö ei ole voinut huomioida sopimusta tehdessään. Pelkästään sähkön markkinahinta ei voi muuttaa määräaikaista sopimusta.

– Markkinahintojen nousu ei ole mikään syy sopimushintojen muuttamiselle, sanoo myyntipäällikkö Sami Tolonen Lumme Energiasta.

Sähköyhtiö Helen muistuttaa myös, että määräaikaisen sopimuksen voimassaolo voi päättyä ennen määräajan loppumista, jos esimerkiksi asiakkaan käyttöpaikka vaihtuu tai jos asiakas rikkoo sopimusvelvoitteitaan.

Kuuntele tästä sähkösopimusuutinen Yle Uutisten Satakunnan radiolähetyksestä

Voit osallistua Yle-tunnuksella keskusteluun. Se sulkeutuu tiistaina klo 23.

Lue lisää:

Pörssisähkön hinnassa nähtiin maanantaina kuluvan vuoden ennätys

Tässä markkinoiden varmin ennuste: Sähkön hinta kolminkertaistuu loppuvuonna, mutta keväällä nähdään hintaromahdus

Ainakin osa Lumo Energian asiakkaista joutuu etsimään itselleen uuden sähköyhtiön