Hyppää sisältöön

Lapin puikulasadosta näyttää tulevan hyvä, mutta vaikeasti viljeltävä lajike voi vielä yllättää

Puikulaperunan viljely vaatii kärsivällisyyttä, sillä lajike on herkkä taudeille ja arvaamattomalle säälle. Juuri nyt lappilaisella puikulalla menee hyvin.

Juha Jankkila viljelee puikulaperunaa 55 hehtaarilla Tervolassa. Peruna kukkii nyt. Kuva: Laura Valta / Yle

Lappilaisen puikulaperunan sato näyttää lupaavalta. Kesän säät ovat olleet viljelmille suotuisat, sillä sekä lämpöä että sateita on tähän mennessä saatu sopivasti.

Lapin suurimmat puikulaviljelmät on tervolalaisen Juha Jankkilan pelloilla. Niissä peruna kukkii tällä hetkellä, ja sadonkorjuuseen päästään muutaman viikon kuluttua.

Puikula on hankala viljeltävä, minkä vuoksi moni asia voi vielä pilata sadon. Puikula on herkkä saamaan tauteja ja sen viljelyyn vaikuttavat paitsi säät, myös ilmastonmuutos, Jankkila kertoo.

– Joskus on jäänyt satoa jopa maahan, kun on ollut oikein sateisia syksyjä. Ja ruttotauti on aikoinaan vienyt ison osan sadosta. On ollut ihan katovuosiakin, Jankkila kertoo.

Jankkila viljelee puikulaa Tervolassa kaikkiaan 55 hehtaarilla. Satoa saadaan noin 20 tonnia hehtaarilta, mikä on huomattavasti monia muita perunalajikkeita vähemmän.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.