Hyppää sisältöön

Pieni lentokenttä Asikkalassa on Suomen vilkkaimpia: Malmin kentän sulkeuduttua laskuvarjohyppääjiä tulee joukoittain pääkaupunkiseudulta

Lahti-Vesivehmaan lentokenttä Asikkalassa on Suomen vilkkaimpia pienlentokenttiä. Se toimii myös Hämeen laskuvarjourheilijoiden kotikenttänä. Monet hyppääjät tulevat Vesivehmaalle pääkaupunkiseudulta.

Laskuvarjohyppääjä Jussi Lahenius valmiina hyppyyn puku liitopuku päällään, kypärä päässä, vielä maan kamaralla hetki ennen lenkokoneeseen astumista. Lähikuva, katsoo kameraan, takana näkyy lentokoneen peräsin, siinä lukee Rigas Aeroklub.
Hämeen laskuvarjourheilijoiden puheenjohtaja Jussi Lahenius paransi Vesivehmaan SM-kisoissa nimissään ollutta liitopuvun nopeusennätystä. Uusi Suomen ennätys on nyt 297,0 km/h. Video: Markku Lähdetluoma

Laskuvarjohyppääjien mahdollisuudet hypätä pääkaupunkiseudulla kapenivat huomattavasti, kun Malmin kenttä sulkeutui viime vuonna. Viime aikoina Hämeen laskuvarjourheilijat onkin saanut riveihin paljon hyppääjiä pääkaupunkiseudulta.

– Malmin kentän mentyä kiinni, Helsinki ei osoittanut hyppäjille korvaavaa kenttää. Vesivehmaa on lähin paikka, ja Utti on toinen, kertoo Hämeen laskuvarjourheilijoiden puheenjohtaja Jussi Lahenius.

Hämeen laskuvarjourheilijoihin kuuluu noin 150 hyppäävää jäsentä, heistä nelisenkymmentä on aktiiveja. Hypyt tehdään Latviasta vuokratulla koneella.

– On mukava liitää taivaalla. Ja se fiilis, mikä tulee hypyn jälkeen. Sitä ei voi tietää, ellei sitä koe itse.

Jussi Laheniuksen tähtäimessä on syksyn liitopukuhyppäämisen MM-kilpailut Arizonassa. Vesivehmaalla hän teki uuden Suomen ennätyksen nopeudessa, se on nyt 297,0 km/h.

Mukana pienkenttien kärkikahinoissa

Lahti-Vesivehmaan lentokenttä on valvomaton pienlentokenttä, joita Suomessa on noin 60 (siirryt toiseen palveluun). Omassa sarjassaan se kuuluu Suomen vilkkaimpiin.

– Pienten lentopaikkojen osalta Lahti-Vesivehmaan kenttä on viiden parhaan joukossa. Ellei jopa ihan kärjessä, kentän kunnon ja monipuolisuuden osalta, sanoo lentopaikan päällikkö Jukka Salokannel.

Vesivehmaalla tehtiin SM-kilpailuissa elokuun alussa hypyissä uusia Suomen ennätyksiä. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Myös lentokonekorjaamotoiminta on laajentunut Vesivehmaalla Malmin lentokentän sulkemisen jälkeen.

Talvellakin lennetään

Asikkalassa kenttä on avoinna ympäri vuoden.

– Täällä toimii kaksi isohkoa lentokoulua, Blue Skies Aviation ja Aeropole, kertoo lentopaikan päällikkö Jukka Salokannel.

Hän on kentän ainoa osa-aikaisesti palkattu työntekijä. Salokannel huolehtii lentopaikan kunnosta ja turvallisuudesta.

– Nykyään lennetään talvellakin enemmän kuin ennen. Auraus ja muut palvelut ostetaan yrittäjiltä ja urakoitsijoilta. Lentokoneille sopivia halleja on kymmenkunta.

Vesivehmaan kenttä on ollut kymmenen vuotta Hämeen laskuvarjourheilijoiden tukikohta. Sinne muutettiin Lopen Räyskälästä. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Tänä vuonna laskuvarjohypyn SM-kisoja hypättiin Lahti-Vesivehmaan lentokentällä 3.-6. elokuuta. Kisoissa Ilmasirkus teki uuden Suomen ennätyksen yhdellä kierroksella (25 pistettä), laji oli canopy formation 2-way sequence.

Tatjana Maksudov teki uudet Suomen ennätykset naisten sarjassa Wingsuit Performance matkassa ja ajassa. Jussi Lahenius puolestaan saavutti uuden Suomen ennätyksen Wingsuit Performance nopeudessa (297,0 km/h).

Katso tulokset täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Laskuvarjohyppääjä roikkui puolitoista tuntia 20 000 voltin sähkölinjasta Asikkalassa

Malmin kenttä suljettiin, ja nyt Helsingillä on ongelma – koptereille tarvitaan kenttä, mutta asukkaat vastustavat sitä melun vuoksi

Vesivehmaan lentokentän melu häiritsee mökkiläisiä