Hyppää sisältöön

Mökinomistajien myyntihalut hupenivat: myyntiin pistetty selvästi vähemmän kesämökkejä kuin aiemmin

Kesämökkien myynti-ilmoitusten lukumäärät pudonneet tänä vuonna neljänneksen viime vuodesta Etuovi.comin ja Oikotien nettisivuilla

Mökinostobuumi on rauhoittunut ja samalla mökkejä on laitettu selvästi vähemmän myyntiin. Kuva: Petteri Bülow / Yle, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Ennätysvilkkaana käynyt kesämökkikauppa osoittaa hiipumisen merkkejä nyt myös myynti-ilmoitusten lukumäärissä. Niiden lukumäärät ovat tänä vuonna pudonneet noin neljänneksen viime vuodesta niin Etuovi.comin kuin Oikotienkin nettisivuilla.

– Eroa selittää se, että mökkikauppa on käynyt erityisen kuumana parina aiempana vuotena ja nyt määrä on hieman tasoittunut, Oikotie asuntojen liiketoimintajohtaja Anna Leinonen selittää.

Laskua on myös verrattuna koronaa edeltävään aikaan eli edelliseen "normaalivuoteen" 2019. Leinosen mukaan luminen talvi sekä pitkittynyt kevät näkyi mökkikaupan määrissä tänä vuonna aiempaan verrattuna.

Etuovi.comin data-analyytikko Niina Matikainen selittää laskua samoin lumisella talvella.

– Tänä vuonna kevät tuli myöhemmin. Huhtikuussa julkaistiin huomattavasti vähemmän ilmoituksia kuin vuotta aiemmin ja määrä alkoi nousta vasta toukokuussa, eikä huhtikuussa, kuten yleensä.

– Voi olla, että myyntiä myöhennettiin, jotta saadaan nätimmät kuvat, tai sitten osaan kesämökkejä tiet olivat huhtikuussa vielä niin huonossa kunnossa, että näyttöjä ei voinut järjestää, Matikainen arvioi.

Matikaisen mukaan vaikuttaa toisaalta kuitenkin siltä, että tänä vuonna on ollut hieman aiempaa helpompi myydä kesämökkiä, sillä kesäkuussa Etuovi.comista poistuneiden mökkien myynti-ilmoitusten keskimääräinen markkinointiaika oli kolme viikkoa eli 21 päivää, kun se vuotta aiemmin oli 25 päivää ja vuonna 2020 se oli 30 päivää.

– Voisi siis sanoa, että ostaja on löytynyt myynnissä olleelle kesämökille keskimäärin kolmessa viikossa, Matikainen kuvaa.

Eniten loma-asuntohakuja 6/20220
1) Kuusamo0
2) Savonlinna0
3) Kuopio0
4) Lohja0
5) Oulu0
6) Mikkeli0
7) Parainen0
8) Salo0
9) Kokkola0
10) Pori0
Lähde: Etuovi.com0

Suosikit pitävät pintansa

Oikotien Leinosen mukaan suosituimmat alueet pitävät edelleen pintansa ja moni hakee myös ympärivuoden asuttavaa mökkiä hyvillä kulkuyhteyksillä.

– Mökkihauissa näkyy myös monen toive lyhyehköstä automatkasta. Haetuimmat alueet ovat Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa, Leinonen kertoo.

Ostajat harkitsevampia

Leinosen mukaan loppuvuoden mökkikauppaa sävyttää se, että hyvät mökit tekevät edelleen kauppansa, vaikka kiivain mökkibuumi onkin tasoittunut.

– Ostajat ovat harkitsevampia, mutta mökkien hintataso pysyy suunnilleen samana kysynnän jatkuessa edelleen. Erityisesti etätyötä tekevät, lapsiperheet sekä töistä eläkkeelle vapautuneet haaveilevat edelleen omasta kesämökistä.

Leinosen mukaan tyypillisiä syitä mökin myymiseen ovat mökin sijainti, mökin ylläpidon hankaluus tai se, että omistajalla on käytettävissä jo useampi mökki. Suomalaiset ovat edelleen mökkikansaa; jopa puolet suomalaisista viettää aikaa joko omassa tai vuokratussa kesämökissä.

Huimat vuokrausvuodet takana

Kesämökkien vuokraajilla on takana kaksi huimaa vuokrausvuotta koronan vauhdittaman kotimaanmatkailun kukoistuksen ansiosta. Kun ulkomaille ei päässyt, vuokrattiin lomamökki kotimaasta.

– Kaksi edellistä kesää ja varsinkin viime kesä ja viime vuosi oli kaikkien aikojen vuokramökkivuosi. kokonaisvolyymi oli viime vuonna 50 prosenttia enemmän kuin mitä se oli vuonna 2019, joka oli sekin hyvä vuosi. Joskus piti ihan tarkistaa, että voiko ne pitää paikkaansa, mutta nyt tiedetään, että se oli huima vuosi, sanoo mökkivuokrausta välittävän Lomarenkaan toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola.

Lomarenkaan toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola arvioi vuokramökkitarjonna kääntyvän nousuun ensi vuonna. Kuva: Markku Rantala / Yle

Mökinvuokraajalle se tarkoitti Olkkolan mukaan muun massa sitä, että piti olla valmis ajamaan aiempaa kauemmas halutunlaisen mökin saadakseen, esimerkiksi Lappiin.

– Tällä hetkellä olemme viime vuodesta jäljessä noin 20 prosenttia. Silti volyymi on 30 prosenttia enemmän kuin (koronaa edeltäneenä) viimeisenä normaalivuotena 2019. Kotimaanmatkailu siis vetää edelleen.

Ulkomaalaisia mökinvuokraajia ei ole koronan vuoksi Suomessa pariin vuoteen juuri nähtykään.

Sadan miljoonan bisnes

Markkinajohtaja Lomarenkaalla on sivuillaan tarjolla noin 3 900 vuokramökkiä ja Nettimökillä noin 3 500. Kaikkiaan ammattimaisen mökkivälityksen kautta on tarjolla noin 12 000-13 000 yksikköä. Bisneksen suuruus on reilut 100 miljoonaa euroa.

Olkkolan mukaan mökkivuokrauksen tarjontatilanne on ollut pitkään vakaa.

– Vaihtuvuus on ollut vuosittain keskimäärin 10 prosenttia. Kymmenen prosenttia lähtee vuosittain pois ja saman verran tulee tilalle. Siksi kokonaismäärä on pysynyt vuosia aika samana.

Vuokrauksesta poistuvat mökit menevät Olkkolan mukaan pääsääntöisesti myyntiin tai oman käyttöön. Tulijoissa taas puolet on uuskohteita tai sitten omistus on muuttunut ja mökki on haluttu laittaa vuokralle.

Vuokramökki lihoiksi

Korona-aika kuitenkin muutti kuvioita hiukan. Olkkolan mukaan mökkitarjonta väheni hienokseltaan ja se johtuu pari vuotta kestäneestä mökinostobuumista. Sen seurauksena hinnat kihahtivat ja moni mökinomistaja päätti panna vuokramökkinsä "lihoiksi" eli myi hyvän hinnan innostamana.

– Meiltä tarjonta pieneni jonkun verran, mutta ei se kokonaismäärään juurikaan vaikuttanut.

Mutta nyt ollaan taas uuden tilanteen edessä, kun koronarajoitukset ovat poistuneet ja haussa on "uusi normaali". Olkkolan mukaan moni kesämökin koronavuosien ostohuumassa hankkinut on havainnut, ettei omistusmökki olekaan pelkkää ihanuutta.

– Veikkaan vuokramökkitarjonnan kääntyvän nousuun, kun mennään vuosi, kaksi eteenpäin. Korona-aikana mökin ostaneet huomaavat, että elämässä on muutakin kuin se mökki. Näin se vaan menee.

Hintataso on Olkkolan mukaan pysynyt melko vakaana. Mökkiviikko maksaa tonnin kahta puolta varustuksesta ja sijainnista riippuen.

– Nyt mökinomistajilla on hinnankorotuspaineita sähkön hinnan ja inflaation kautta, Olkkola sanoo.

Lue lisää:

Mökkikauppa käy taas vilkkaasti, hinnat edelleen jopa kymppitonneja alle hintahuippuvuoden – katso oman maakuntasi tilanne

Rantamökit kallistuivat roimasti viime vuonna: jopa 44 prosenttia – katso täältä kovimmat nousut ja laskut 

Moni mökki päältä kaunis, mutta: homeseinää, lemukaivoa, tuulivoimalaa – katso mistä on riidelty huvilakaupoissa ja kuka on voittanut