Hyppää sisältöön

Koulut alkavat, ja syrjimättömyys on nyt myös oppilaan velvollisuus – "Ei jätetä ketään ulkopuolelle", sanoo ysiluokkalainen Gaius Tolonen

Peruskoulut alkavat lähes kaikkialla kuluvan viikon aikana. Luokissa puhutaan paljon kiusaamisesta, sillä opetussuunnitelmaan on lisätty vaatimus syrjimättömyydestä ja opettajilla on enemmän keinoja puuttua kiusaamiseen.

Kajaanin keskuskoulun ysiluokkalaiset Tommi Kettunen ja Gaius Tolonen aloittivat koulun jännittävissä, mutta hyvissä tunnelmissa. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Uusi kouluvuosi käynnistyy useimmissa kunnissa tällä viikolla.

Ensimmäisenä uusi lukuvuosi aloitettiin Kärsämäellä eilen maanantaina. Kajaanissa ja Kouvolassa kouluvuosi käynnistyi puolestaan tänään tiistaina 9. elokuuta. Vaasassa koulut alkavat vasta ensi viikolla 15. elokuuta

Noin 57 000 ekaluokkalaista aloittaa koulutaipaleensa. Tämä on hieman vähemmän kuin viime syksynä, sillä ikäluokan koko on ollut pienenemään päin jo useamman vuoden ajan.

Sen sijaan yläkouluun siirtyvien määrä on kasvanut. Elokuussa perusopetuksen seitsemännen vuosiluokan aloittaa runsaat 62 000 oppilasta.

Ammatilliset oppilaitokset, lukiot ja aikuislukiot saattavat aloittaa lukukautensa peruskoulujen aikataulusta poiketen.

Koronan osalta ollaan rennommissa tunnelmissa, ja opetus järjestetään lähiopetuksessa.

– Arki alkaa iloisissa merkeissä, sillä korona-ajan väliaikaiset lakimuutokset eivät ole enää voimassa, kertoo opetusneuvos Laura Francke Opetushallituksesta.

Jos oppilas ei voi osallistua lähiopetukseen omaan terveydentilaan tai perheenjäsenen riskiryhmään kuulumiseen liittyvistä syistä, voidaan yksittäisen oppilaan opetus järjestää esimerkiksi etäopetuksena.

Uusi vaatimus syrjimättömyydestä

Oppilaan velvollisuuksiin on lisätty vaatimus syrjimättömyydestä.

– Sitä on pidetty niin tärkeänä, että se määritellään nyt lain tasolla. Syrjintäperusteita voivat olla esimerkiksi sukupuoli, uskonto, kieli ja ikä. Taustasta riippumatta pitää olla reilu kaikille ja kohdella toisia yhtäläisesti, sanoo Francke.

Kajaanin keskuskoulun ysiluokan oppilaat aikovat itse ylläpitää syrjimättömyyttä.

– Otetaan kaikki huomioon, ja ei jätetä ketään ulkopuolelle. Toimitaan niin, että kaikilla olisi hyvä olla, kertoo Gaius Tolonen.

– Jos huomaa syrjintää, pitää uskaltaa mennä rohkeasti kysymään ja pyytää omiin juttuihin mukaan, sanoo Tommi Kettunen.

Laura Francken mukaan koulun arjessa tulee seurata, että syrjimättömyys toteutuu. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Jatkossa myös lukion ja ammatillisen opiskelijan vanhemmalle pitää ilmoittaa, jos oppimisympäristössä tai koulumatkalla on tapahtunut kiusaamista, häirintää, syrjintää tai väkivaltaa. Aiemmin määräys koski vain perusopetusta.

Kouluille lisää keinoja puuttua kiusaamiseen

ope

Kajaanin keskuskoulun rehtori Erna Huhtalan mukaan tästä päivästä alkaen tietoa valutetaan myös oppilaille.

Näin Huhtala kertoi Ylen Aamussa siitä, miten uudet ohjeet alkavat näkyä koulun arjessa:

Miltä opetussuunnitelman uudet lisäykset kuulostavat? Voit keskustella aiheesta 10. elokuuta kello 23:een asti.