Hyppää sisältöön

Herätys: Autovarkauksia poliisin tietoon entistä enemmän | Yläkoululainen tarvitsee tukea | Kenia valitsee presidentin ja kansanedustajat

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Väänäsen auton nosto-oven paikalla on ollut useita viikkoja väliaikainen ovi. Kuva: Väänäsen Auto

Poliisin tietoon tulleiden autovarkauksien määrä on nousussa

Poliisi on kirjannut tämän vuoden tammi–heinäkuussa lähes sata moottorikulkuneuvon käyttövarkautta enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Itä-Suomen poliisi tutkii kuopiolaiseen Väänäsen autoon kohdistunutta harvinaista autovarkautta. Varkaat murtautuivat liikkeeseen ja ajoivat oven läpi karkuun varastetulla autolla.

Yläkoulun aloittaminen on lapselle jättimullistus, mutta aikuisten tuki vähenee

Yläkoulun aloittavan Iida Mannisen päivittäinen koulumatka kestää koulutaksin kyydissä tunnin. Kuva: Markku Tuhkanen / Yle

Seitsemännen luokan aloittavia koululaisia kohdellaan helposti omillaan pärjäävinä koulukonkareina, vaikka kaikki muuttuu niin kouluarjessa kuin kaverisuhteissakin.

Montolan kylällä asuvan Iida Mannisen koulumatka kolminkertaistuu, kun lähikoulu vaihtuu viidensadan oppilaan yläkouluun Pieksämäellä. Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sanoo, että yläkoululaiset tarvitsevat aikuisten tukea enemmän kuin nuoremmat koululaiset.

Vilpin ja väkivallan pelko varjostavat taas Kenian vaaleja

Keniassa valitaan tänään presidentti, senaattorit, kansanedustajat, parlamentin naiskiintiön edustajat, kuvernöörit ja alueparlamenttien edustajat. William Ruto on toinen presidentinvaalien pääehdokkaista. Kuva: Daniel Irungu / EPA

Kenian vaaleissa raha on aina läsnä. Presidenttiehdokkaat lupaavat kitkeä korruption, joka vie jopa kolmanneksen valtion budjetista. Samaan aikaan äänestäjät vaativat aluevaaliehdokkaalta kovin ottein kaljarahaa.

Luvassa poutainen päivä

Kuva: Yle

Päivä on yleisesti poutainen ja etelässä laajalti aurinkoinen. Lapin yli liikkuu runsaampaa pilvisyyttä ja vähäisiä sateita. Lämpötila kohoaa etelässä yli +20 asteen lukemiin ja pohjoisessakin monin paikoin lähelle +20:tä astetta.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.