Hyppää sisältöön

Marin rajoittaisi venäläisten matkailua Euroopassa laajentamalla pakotteita – pääministeri valmistelee suomalaisia vaikeaan talveen

Sanna Marin odottaa asiaa EU-huippukokousten pöydälle. Pääministeri valmistelee suomalaisia vaikeaan energiatalveen

Sanna Marin kommentoi venäläisten matkailijoiden viisumikysymystä
Sanna Marin kommentoi venäläisten matkailijoiden viisumikysymystä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) rajoittaisi venäläisten matkailua Suomessa ja muissa EU-maissa laajentamalla unionin yhteisiä pakotteita.

Hän toivoo, että EU-maat päättäisivät asiasta yhdessä, koska Suomen rajan yli voi tulla minkä tahansa Schengen-maan viisumilla.

– Ei ole oikein, että samaan aikaan kun Venäjä käy aggressiivista, julmaa hyökkäyssotaa Euroopassa, venäläiset voivat elää ikään kuin normaalia elämää, matkailla Euroopassa, olla turisteja. Se ei ole oikein, Marin sanoo Ylelle Kesärannassa.

Lomalta torstaina palannut Marin kommentoi haastattelussa ensimmäistä kertaa venäläisten lomamatkailua ja Uniperin pelastusohjelmaa. Hän varoittelee myös syksyn ja talven näkymistä. Kallistuneen energian hinnan takia edessä on hänen mukaansa vaikeita kuukausia.

Viisumien rajoittamiseen kaksi reittiä

Venäjän raja avautui matkailulle heinäkuussa koronarajoitusten päätyttyä.

Viime viikkoina on näyttänyt siltä, että kysymys venäläismatkailijoista tuli hallitukselle yllätyksenä. Näin ei Marinin mukaan kuitenkaan ollut, sillä kevään mittaan venäläisten liikkumisesta oli puhuttu EU-huippukokouksissa.

Pakotteita ei tähän mennessä ole laajennettu turismiin. Marinin mielestä keskustelua pitää jatkaa juuri Eurooppa-neuvostossa.

– Uskoisin, että tulevissa Eurooppa-neuvoston kokouksissa tämä asia nousee entistä vahvemmin esille. Oma henkilökohtainen kantani on, että matkailua pitäisi rajoittaa.

Suomi voi puuttua tilanteeseen myös itse vaikeuttamalla turistiviisumien hankkimista, mistä ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on kertonut jo aiemmin. Ulkoministeriössä tulkitaan, että esimerkiksi perhe- opiskelu- tai työviisumit on mahdollista laittaa toistaiseksi turistiviisumien edelle.

Marinin mukaan keskustelu hallituksen sisällä kuten myös juridisen pohjan selvittäminen jatkuu.

Hänen mielestään pitää myös selvittää, pitääkö lakia muuttaa, jotta Suomi voisi poikkeuksellisissa tilanteissa päättää itse kansallisista pakotteistaan.

– Onko Suomen lainsäädäntö ajantasainen siinä, että voimme ottaa tällaisessa hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa käyttöön myös omia kansallisia pakotteita? Mutta itse näkisin mielelläni eurooppalaiset ratkaisut tähänkin kysymykseen, Marin sanoo.

Pääministeri Sanna Marin valmistautuu vaikeaan talveen. Mitään keinoa sähkön hinnan kurissa pitämiseksi ei voi hänen mukaansa sulkea pois. Kuva: Aalto Puutio / Yle

Talvesta tulossa vaikea – sähkön hintakattoa harkitaan

Ukkonen jyrähtää voimakkaasti Kesärannan ulkopuolella, mutta pääministerin ilme ei värähdä.

Suomalaisilla on hänen mukaansa edessään vaikea syksy ja talvi. Energiakriisi ja hintojen nousu koskettavat arkea monella tavalla.

Suomessakin on hänen mukaansa varauduttava talvella siihen, että sähköä joudutaan säännöstelemän. Juuri nyt tällaista ei ole näkyvissä, mutta kaikkeen on hänen mukaansa varauduttava.

Toinen kysymys on sähkön kalleus. Miten huimiksi laskut nousevat ja miten ihmiset pärjäävät?

Marinin mielestä mitään keinoja sähkön hinnan kurissa pitämiseksi ei kannata nyt sulkea pois.

Sähkön hintakaton määritteleminen olisi poikkeuksellinen keino, mutta Marin olisi valmis harkitsemaan myös sitä.

– Tilanne on niin poikkeuksellinen. Meidän pitää varmistaa, että hinnat ovat kohtuullisia.

Investointeja uusiutuvaan energiaan pitää hänen mielestään jatkaa. Myös komissio on tehnyt Marinin mielestä tärkeää työtä edistäessään energian yhteisostoja.

– Tässäkin tarvitsemme eurooppalaista yhteistyötä, koska jos me lähdemme kilpailemaan keskenämme energiasta, nostamme samalla hintoja kilpailun kautta.

"Ihmisten auttamiseen ei helppoja ratkaisuja"

Vaihtoehdot ihmisten auttamiseksi ovat sinkoilleet tiuhaan poliitikkojen puheissa.

Mitä keinoista valitaankaan, on Marinin mielestä tärkeää, että toimet eivät kiihdytä kuluttajahintojen nousua.

–Valtion pitää omalta osaltaan pitää huolta siitä, että kansalaiset kestävät ja pärjäävät vaikeassa tilanteessa. On sanottava rehellisesti, että tähän ei ole olemassa helppoja ratkaisuja.

Yksi keskeisistä ehdotuksista on ollut tuloveron kevennys, mitä myös Marin on yhä valmis harkitsemaan. Hän ei ota kantaa mahdollisen kevennyksen suuruuteen, mutta sanoo, että SDP kohdistaisi sen pieni- ja keskituloisille, jotka kärsivät tilanteesta eniten.

– Samanaikaisesti näemme, että inflaatio on iso ongelma ja pitää olla aika herkkä ja varovainen.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) on kytkenyt mahdollisen veronkevennyksen yhteen syksyn maltillisen palkkaratkaisun kanssa.

Marin uskoo, että neuvotteluosapuolet huomioivat hallituksen kädenojennuksen.

– Meillä ei ole tulopoliittisia yhteisratkaisuja eli valtio ei ole osapuoli, kun keskustellaan palkoista tai työehdoista, mutta on selvää, että varmasti työmarkkinaosapuolet huomioivat valtion toimet, Marin sanoo.

Hallitus kokoaa ensi vuoden budjettiesityksen elo-syyskuun vaihteessa.

Saarikon ehdotukseen ylimääräisestä lapsilisästä joulukuussa Marin ei ota vielä lopullista kantaa.

– Ehkä tässäkin on kyse siitä, kenelle se kohdennetaan. Meidän perheemme esimerkiksi ei varmasti tuota ylimääräistä lisää tarvitsisi, mutta moni perhe tarvitsee. On syytä katsoa lapsiperheiden tilannetta ja olla siitä aidosti huolissaan.

Valtion velkaantuminen on jatkumassa ensi vuonnakin miljardivauhtia. Valtionvelan odotetaan nousevan noin 144 miljardiin ensi vuoden lopussa.

Marin sanoo kantavansa huolta velkaantumisesta.

– Itse uskon siihen, että meidän pitää hakea kasvua, tehdä järkeviä investointeja ja nostaa työllisyyttä. Se on ainoa keino saada myös talous tasapainoon ja velkaantuminen taittumaan. Me tarvitsemme myös työperäistä maahanmuuttoa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) virka-asunnolla Kesärannassa 8. elokuuta. Kuva: Aalto Puutio / Yle

“Omistajaohjausministeri oikea käymään Uniper-neuvotteluita”

Kesän iso uutisaihe ovat olleet myös Fortumin tytäryhtiön Uniperin pelastusneuvottelut.

Saksan hallituksen sekä Fortumin ja Uniperin neuvotteluiden lopputuloksena Saksa rahoittaa Uniperia 7,7 miljardilla eurolla. Samalla Saksan valtiosta tulee kaasuyhtiön vähemmistöomistaja ja Fortumin omistusosuus laimenee reippaasta enemmistöstä 56 prosenttiin.

Marinin mukaan tehdyt ratkaisut ovat kohtuullisia, kun ottaa huomioon miten vaikea Uniperin tilanne on. Yhtiö ostaa Venäjältä kaasua, jonka kallistumista se ei ole pystynyt siirtämään asiakkailtaan perimiinsä hintoihin.

– Sanoisin näin, että kukaan meistä ei varmasti ole tyytyväinen tähän tilanteeseen. Ei ole missään nimessä ollut hyvä, että tällaisia riskejä on otettu ja ne ovat nyt realisoituneet, Marin sanoo.

Fortumin enemmistöomistajana myös valtio seurasi tiiviisti pelastusneuvotteluita omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) johdolla. Marin kertaa olleensa itsekin yhteydessä Saksan liittokansleriin Olaf Scholziin.

Marin ei hyväksy kritiikkiä siitä, että hänen olisi pitänyt keskeyttää kesälomansa neuvotteluiden takia, vaikka Saksassa liittokansleri Scholz olikin näyttävästi mukana.

Omistajaohjausministeri oli hänestä oikea henkilö käymään neuvotteluita.

– Oikeastaan joka kesä kun olen muutaman viikon pitänyt lomaa, minua on vaadittu keskeyttämään loma ensimmäisenä päivänä. Mekin olemme vain ihmisiä, ja kyllä jokainen meistä tarvitsee välillä taukoa.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 9. elokuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Annika Saarikko puolustaa "keskustan joulusataseksi" moitittua ehdotusta ylimääräisestä lapsilisästä ja kertoo, mitä teki lomallaan

Ensi vuonna suomalaisille kertyy parin kahvikupin verran lisävelkaa päivässä – tässä Saarikon viimeinen budjettiehdotus

Hallitus hakee keinoja rajoittaa turistiviisumien myöntämistä venäläisille – Haavisto: perhe- ja työviisumit menisivät turistiviisumien ohi

Analyysi: Uniperilla on eniten syytä tyytyväisyyteen – suomalaisten sananvalta Fortumin tytäryhtiössä vähenee