Hyppää sisältöön

Iltalehti: Nuorisosäätiön entinen johtohahmo Perttu Nousiainen on tunnustanut rikoksensa

Iltalehden mukaan syyttäjän esitys rangaistukseksi on noin neljä vuotta vankeutta. Jos Nousiainen ei olisi tunnustanut rikoksia, syyttäjä olisi lehden mukaan vaatinut hänelle jopa seitsemän vuoden vankeutta.

Perttu Nousiainen oli Ylen A-studion haastattelussa vuonna 2016. Kuva: Taisto Lapila / Yle

Törkeistä talousrikoksista epäilty Nuorisosäätiön hallituksen entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen on Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan tunnustanut rikoksensa syyteneuvottelussa.

Iltalehden mukaan syyttäjän esitys rangaistukseksi on noin neljä vuotta vankeutta. Jos Nousiainen ei olisi tunnustanut rikoksia, syyttäjä olisi lehden mukaan vaatinut hänelle jopa seitsemän vuoden vankeusrangaistusta.

Syyttäjä tai Nousiaisen oikeusavustaja Kari Uoti eivät kommentoi asiaa.

Syyttäjä nosti viime vuoden marraskuussa Nousiaista ja Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa Aki Haaroa vastaan syytteitä useista epäillyistä rikoksista säätiön toiminnassa vuosina 2014–2017.

Kaksikkoa syytetään muun muassa törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa, törkeästä kavalluksesta ja törkeästä väärennyksestä.

Puolentoista vuoden pako päättyi Helsinki-Vantaalle

Nousiainen oli paossa maaliskuusta 2020 asti, yli puolentoista vuoden ajan. Hän saapui viime vuoden marraskuussa Helsinkiin, jolloin poliisi otti hänet kiinni heti lennon laskeutumisen jälkeen. Kiinniotosta uutisoi Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Lehden toimittajat olivat vihjeiden perusteella löytäneet Nousiaisen sveitsiläisestä Verbierin hiihtokeskuksesta.

Helsingin käräjäoikeus määräsi Nousiaisen tehostettuun matkustuskieltoon marraskuussa. Sen perusteena oli seitsemän epäiltyä rikosta, jotka ajoittuvat vuosille 2013–2018. Epäiltyjä rikosnimikkeitä olivat esimerkiksi törkeä velallisen epärehellisyys, luottamusaseman väärinkäyttö ja törkeä petos.

Suomen suurimpia talousrikostutkintoja

Nuorisosäätiön rahaongelmien ja talousepäselvyyksien tutkinta on Suomen suurimpia talousrikostutkintoja. Keskustataustaisen, tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavan säätiön mukaan sen entinen johto sai aikaan yli 40 miljoonan euron tappiot ja likimain tuhosi säätiön. Kun uusi johto valittiin vuonna 2018, säätiön kassa oli tyhjillään. Patentti- ja rekisterihallitus totesi jo vuonna 2017, että säätiötä on käytetty oman edun tavoitteluun.

Nousiainen ja säätiön entinen toimitusjohtaja Haaro ovat aiemmin kiistäneet STT:lle syyllistyneensä rikoksiin Nuorisosäätiön toiminnassa.

Lue myös:

Näin epäillyt miljoonalahjukset maksettiin Nuorisosäätiön ex-johtajille

Käräjäoikeus ei vanginnut Nuorisosäätiö-jupakassa rikoksista epäiltyä Perttu Nousiaista – määrättiin tehostettuun matkustuskieltoon

HS: Puolitoista vuotta karkuteillä ollut Perttu Nousiainen palasi Suomeen ja otettiin kiinni