Hyppää sisältöön

Pienen pohjoiskarjalaisen kylän suivaantuneet asukkaat marssivat autoilijoiden kaahausta vastaan – tältä mielenilmauksessa näytti

Selkien kylän mielenosoitukseen osallistui myös kotieläimiä. Ely-keskus kiistää tietävänsä Selkientien väitetyistä epäkohdista.

Kontiolahtelaisessa Selkien kylässä osoitetaan mieltä jatkuvaa kaahausta vastaan
Kontiolahtelaisessa Selkien kylässä osoitetaan mieltä jatkuvaa kaahausta vastaan

Pienen pohjoiskarjalaisen Selkien kylän asukkaat osoittivat mieltä turvallisuutensa puolesta tiistaina aamupäivällä.

Kontiolahdella sijaitsevassa noin 300 asukkaan kylässä on vuosien ajan yritetty puuttua autoilijoiden kaahailuun. Asukkaiden mukaan kylän läpi ajetaan päivittäin reipasta ylinopeutta.

Selkien kyläyhdistyksen puheenjohtaja Annariitta Hietaharjun mielestä erityisesti kylän lapset ovat vaarassa.

– Kuudenkympin nopeusrajoitus tulkitaan kahdeksaksikympiksi tai jopa sataseksi. Koululaiset ja päiväkotilapset kävelee sitä tietä esimerkiksi kouluun ja luistinradalle.

Ylinopeuksien lisäksi Selkientien vaarallisuutta lisäävät tien huono kunto, siivoamattomat puskat sekä tietä käyttävä raskas liikenne.

Hietaharjun mukaan Selkien asukkaat ovat vedonneet päättäjiin vuosikausia, jotta tien turvallisuus saataisiin paremmaksi.

Asukkaat pitävät mielenosoituksen järjestämistä viimeisenä keinonaan parantaa Selkientien turvallisuutta.

– Tuntuu niin epätoivoiselta saada rahoitusta, että nyt yritämme vedota tienkäyttäjiin kaahailun loppumiseksi, Hietaharju huokaa.

Viestin tehostamiseksi mielenosoitus oli ajoitettu koulujen aloituksen kanssa samalle viikolle. Mielenosoitukseen on myös pyydetty päiväkotilapsia ja kotieläimiä. Ylen toimittaja Alberto Politi ja kuvaaja Ari Haimakainen seurasivat mielenosoitusta suorassa lähetyksessä, jonka tallenne on tämän jutun yhteydessä.

Ely-keskus: ei tietoa epäkohdista

Jo vuoden 2005 Kontiolahden liikenneturvallisuussuunnitelmassa suositeltiin Selkientien nopeusrajoituksen laskemista paikoin 40 kilometriin tunnissa. Yhtenä perusteena mainittiin jalankulkijan kuolemaan johtanut onnettomuus.

Selkientien nopeusrajoitukset vaihtelevat kuitenkin edelleen viiden- ja kahdeksankymmenen välillä.

Kontiolahden alueen teiden kunnossapidosta vastaava ely-keskuksen projektipäällikkö Ilkka Puumalainen kertoo kuulleensa Selkientien epäkohdista ensimmäistä kertaa Ylen toimittajalta.

Puumalaisen mukaan Selkientietä huolletaan säännöllisesti normaalien käytäntöjen mukaan. Esimerkiksi puskia on siistitty viimeksi heinäkuussa.

Hietaharju pitää Puumalaisen lausuntoja pöyristyttävinä.

– Hän voisi itse tulla katsomaan puskia tänne. Näkymäalueet ovat aina olleet olemattomia.

Hietaharjusta tuntuu käsittämättömältä, että ely-keskukselle ei olisi kantautunut tietoa epäkohdista.

– Täältä on vuosien ajan lähetetty valituksia ely-keskuksen vastuulla olevaan Palauteväylään. Palautetta on annettu myös kuntapäättäjille ja yhdelle kansanedustajalle.

Yle on nähnyt Selkien asukkaiden Palauteväylään kuukausi sitten lähettämät kolme viestiä. Puumalaisen mukaan hän ei ole lomansa jäljiltä ehtinyt lukea heinäkuussa tulleita palautteita.

Hietaharjun mielestä selitys on epäuskottava, sillä hän tietää Selkien asukkaiden lähettäneen viestiä Palauteväylään useasti myös aiemmin.

Mitä ajatuksia aihe sinussa herättää? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 10. elokuuta kello 23:een sakkaa.