Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain maihinnousutukialus on lähtenyt Helsingin satamasta – katso Ylen toimittajan raportti laivan kannelta

Kahden ja puolen jalkapallokentän kokoinen alus suuntaa Hangon edustalle. Yhdysvaltojen ja Suomen yhteinen sotaharjoitus alkaa keskiviikkona ja kestää reilun viikon.

Ylen Mika Hentunen maihinnousutukialus USS Kearsargen kyydissä
Ylen Mika Hentunen maihinnousutukialus USS Kearsargen kyydissä

Yhdysvaltain suurin maihinnousutukialus USS Kearsarge on tänään maanantaina lähtenyt Helsingistä.

Laivastotukialus on 257 metriä pitkä, ja sen kyydissä on yhteensä 2 000 amerikkalaista merijalkaväen ja laivaston sotilasta.

– Koskaan aikaisemmin Suomen saaristossa ei ole liikkunut näin suurta sota-alusta, Ylen toimittaja Mika Hentunen kertoo laivan kannelta.

USS Kearsage on pisin koskaan Suomen vesillä liikkunut sota-alus. Uppoumaltaan sen päihittää kuitenkin muutamalla tonnilla Saksan Kriegsmarinen taistelulaiva Tirpitz, joka liikkui Ahvenanmaan alueella vuonna 1941.

Monet suomalaiset kävivät ihailemassa viikonloppuna Helsingin Hernesaaren satamassa komeillutta yhdysvaltalaisalusta. Yleisöä ei kuitenkaan päästetty laivalle.

Varsinainen Yhdysvaltojen ja Suomen välinen sotaharjoitus aloitetaan keskiviikkona, ja sen on määrä kestää yli viikon, ensi viikon torstaihin asti.

– Uutta Suomen merivoimille on esimerkiksi se, että siinä on mukana amerikkalaisia helikoptereita, Hentunen sanoo.

Aikaisemmin puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoi Ylelle, että suuren maihinnousutukialuksen vierailu ja yhteinen sotaharjoitus ovat Yhdysvalloilta merkittävä tuen osoitus Suomelle.

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemukset viime viikolla.

Juttua tarkennettu 9.8.2022 klo 18:23 tiedolla USS Kerasagea uppuomaltaan suuremmasta Saksan Kriegsmarinen sotalaivasta.

Lue myös:

Tältä näyttää Yhdysvaltain suurimman maihinnousutukialuksen kannella ja kannen alla – Yle pääsi tutustumaan USS Kearsargeen

Yhdysvaltain laivaston valtava maihinnousutukialus saapui Helsinkiin – pituutta kaksi ja puoli jalkapallokenttää

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi Suomen Nato-jäsenyyden lähes yksimielisesti – senaattori ylisti: "Suomi on sotureiden maa"