Hyppää sisältöön

Ukrainan sota traumatisoi Ann Krivkon, mutta kriisityö Gepetto-koiran kanssa auttaa – "Ymmärsimme toisiamme ensi minuuteista"

Eläimen läsnäolo voi tuoda odottamatonta tukea kriisin keskelle. Ukrainan sotaa paennut Ann Krivko on saanut koira-avusteisesta kriisityöstä apua kuormittavassa elämäntilanteessa. 

Ukrainalainen Ann Krivko sai apua koira-avusteisesta kriisiterapiasta: "Gepetto ei halua tuomita, se on vain hyvä eläin."
Ukrainalainen Ann Krivko sai apua koira-avusteisesta kriisiterapiasta: "Gepetto ei halua tuomita, se on vain hyvä eläin."

Kun Ann Krivko saapuu Kainuun kriisikeskukselle, on häntä vastassa valkoinen monirotuinen koira Gepetto. Gepetto tervehtii Ann Krivkoa, ja kriisityöntekijä Raila Arpala ohjaa asiakkaan ja koiran työhuoneeseensa.

Gepetton ja Ann Krivkon yhteys syntyi heti, kun Arpala otti rescue-koiransa mukaan tapaamiseen.

– Silitin sitä, katsoin sitä ja muistelin omia eläimiäni. llmeisesti se tunsi, että meillä voisi olla jokin yhteys. Ymmärsimme toisiamme ensimmäisistä minuuteista lähtien, kuvailee Ann Krivko.

Kun Krivko saapui huhtikuussa Hersonista Kajaaniin, hänellä oli omien sanojensa mukaan "paljon huolta ja traumaa". Vanhemmat ja isovanhemmat jäivät Hersoniin sodan jalkoihin.

Kajaanissa Krivko sai vinkin hakeutua Kainuun kriisikeskuksen asiakkaaksi. Kun kriisityöntekijä Raija Arpala kuuli, että Krivkolla on lemmikkejä kotona Ukrainassa, hän keksi ehdottaa koiransa mukaan ottamista tapaamisiin.

– Gepetto on rauhoittanut minua ja auttaa minua irrottamaan pahoista ajatuksista, Krivko sanoo.

Gepetton ja Annan yhteys on kehittynyt muun muassa herkujen avulla. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Eläinterapiasta on tutkitusti todettu olevan hyötyä psykososiaalisessa kuntoutuksessa (siirryt toiseen palveluun). Se muun muassa laskee stressihormoni kortisolin tasoa ja lisää oksitosiinin määrää veressä.

Arpala käytti Gepettoa kriisityössä ensimmäisen kerran vuonna 2021 kohdattuaan useita suruja kokeneen asiakkaan, joka hyötyi koirakohtaamisista.

Gepetto-koiralla on kollega muun muassa Oulun kriisikeskuksessa, jossa työskentelee tehtävänsä vuonna 2019 aloittanut kriisikoira MaiMai.

Koira-avusteisuus auttaa myös lapsia

Koira-avusteisen työskentelyn hyödyistä esimerkiksi fysioterapiassa, vanhustyössä ja kouluissa on saatu näyttöä monissa tutkimuksissa.

Herkkujen lisäksi Gepetto pitää silittelystä ja läsnäolosta. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Syrjäytymistä ehkäisevän Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry:n Ressu-toiminnassa (siirryt toiseen palveluun) lapsen tai nuoren suhdetta vapaaehtoiseen tukihenkilöön vahvistetaan koiran avulla. Toimintaa ohjaa ammattilainen.

Koordinaattori Tiina Muros kertoo, että koira esimerkiksi motivoi lapsia liikkumaan.

– Lapsen ulkoilu ja liikkuminen ilman tukisuhdetta saattaa olla hyvinkin vähäistä, mutta koiran kanssa liikutaan ja ulkoillaan lähes säällä kuin säällä.

Muroksen mukaan kyselyjen perusteella lasten itsetunto ja sosiaalinen toimintakyky ovat vahvistuneet tukisuhteiden myötä.

– Koiran mukanaolo on auttanut lasta sitoutumaan tukisuhteeseen. Lapset ja nuoret itse kertovat tapaavansa tukikoirakkoaan mielellään. Koiran ja tukihenkilön kanssa kävely ja juttelu on heille tärkeää, Muros sanoo.

Lue lisää: Cindy auttaa matikassa, kuuntelee lukemista ja tuntee kaikki 273 koulunsa oppilasta – eläinavusteisen opetuksen ohjeistus valmistui

Eläinkontaktista on monia psyykkisiä ja fyysisiä etuja

Oman koira-avusteista terapiaa tarjoavan yrityksen perustanut eläinavusteinen valmentaja Saana Hakola on työskennellyt koira-avusteisesti 10–85-vuotiaiden asiakkaiden kanssa.

– Mikä parasta, hyödyt eivät katso asiakkaan sukupuolta, ikää tai taustaa, vaan kaikki koiriin myönteisesti suhtautuvat ihmiset pääsevät niistä nauttimaan.

Hakolan mukaan koiran mukanaolosta on sekä fyysisiä että psyykkisiä hyötyjä.

– Fyysisiä hyötyjä ovat lihasten rentoutuminen, sykkeen ja verenpaineen madaltuminen ja hermoston rauhoittuminen. Jopa jotkin kiputilat voivat lievittyä koiran läsnäolon ansiosta.

Psyykkisiä hyötyjä voivat olla muun muassa ahdistuneisuuden lievittyminen, mielialan koheneminen, keskittymiskyvyn paraneminen, itsetunnon ja -varmuuden kasvaminen, tunnesäätelyn helpottuminen sekä empatiakyvyn kehittyminen, listaa Saana Hakola.

Hakolan mukaan koiran halaaminen ja rapsuttelu tuo myös fyysistä läheisyyttä, joka ei olisi sopivaa työntekijän ja asiakkaan välillä.

– Koiran ansiosta asiakkaan kanssa tutustuminen on helpompaa, asiakas voi päästä nopeammin tavoitteisiinsa sekä on usein myös motivoituneempi tekemään yhteistyötä kuin ilman koiraa.

Kriisityöhön osallistuvan koiran hyvinvoinnista huolehditaan osana työyhteisöä. Tapaamisia on rajoitetusti, koira ei ole joka päivä töissä, koiralla on oma paikka toimistolla ja aina ei tarvitse jaksaa keskittyä. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Kriisityöntekijäkin rauhoittuu koiran kanssa

Raija Arpala kertoo, että koiran läsnäolo rauhoittaa myös kriisityöntekijää. Gepetto on rescue-koira, jonka taustoista ei tiedetä muuta kuin se, että se on pelastettu Suomeen Romaniasta.

– Koska hän ei pysty tietenkään kertomaan elämästään, en minäkään voi kertoa. Mutta yritän antaa asiakkaalle kuvan, että tämä koirakin on tänne selviytynyt ja hänellä menee hyvin. Ehkä se ymmärtää hyvin muita. Koira tuo lohtua ja toivoakin.

Gepetton vastaanotolle on mahdollista varata aika Arpalan kalenterin kautta.

– Toki asiakkaan tulee olla samalla minunkin asiakas. Minä ja Gepetto olemme nimenomaan työpari, Arpala täsmentää.

Hän huomauttaa, että koira-avusteisen kriisityön onnistuminen on työyhteisön ansiota.

– Ilman myönteistä suhtautumista en olisi voinut tuoda Gepettoa työhön mukaan.

"Gepetto ei halua tuomita, se on vain hyvä eläin"

Vaikka huoli läheisten kohtalosta sotaa käyvässä Ukrainassa jatkuu, Gepetto on tuonut Ann Krivkon elämään hetkiä, jolloin muu maailma on unohtunut. Koira-avusteisesta kriisityöstä on hänelle todellista apua.

Gepettosta on tullut Ann Krivkolle lähes yhtä merkittävä eläin kuin hänen omista eläimistään Ukrainassa. Kuva: Rami Moilanen / Yle

– Kun päässä kulkee ajatuksia sodasta, kauheista räjähdyksistä ja muistoista, ja katsoo koiraa ja se katsoo takaisin, unohtaa ongelmat ja haluaa vain silittää sitä.

Gepettosta on tullut Krivkolle tärkeä jopa samalla tavalla kuin omista lemmikeistä Ukrainassa. Kotona odottavat kissat Marsik ja Pusya, pupu Marshmallow ja koirat Pixie ja Zhuzha. Yksi Krivkon kissoista, Milana menehtyi sodassa.

– Eläimeni auttoivat minua kun minulla oli vaikeaa kotona, ja Gepetto auttoi minua, kun minulla oli vaikeaa täällä. Gepetto ei halua tuomita, se on vain hyvä eläin, Ann Krivko tiivistää.

Lue myös: Vakavasti masentunut Saana Toikka kertoo, ettei olisi poistunut asunnosta ilman koiraa – aikuisten syrjäytymistä ehkäistään koirien avulla

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella eläinavusteisesta terapiasta Yle Tunnuksella sunnuntaihin 14.8. kello 23 saakka.