Hyppää sisältöön

Saksan demarit eivät erottaneet Gerhard Schröderiä – entinen liittokansleri veljeilee Putinin kanssa eikä ole tuominnut Venäjän hyökkäystä

Heinäkuussa Vladimir Putinin luona Moskovassa vieraillutta Saksan entistä liittokansleria Gerhard Schröderiä on kritisoitu hänen Venäjä-kytköksistäänsä.

Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder ja Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoittivat sopimuksen Nord Stream 1 -kaasuputkesta Berliinissä vuonna 2005. Kuva: ullstein bild/ All Over Press

Saksan entistä liittokansleria Gerhard Schröderiä on pidetty rasitteena sosiaalidemokraattiselle puolueelle SPD:lle.

SPD:n Hannoverin piiri, johon Schröder kuuluu, päätti kuitenkin tänään maanantaina, ettei se aio erottaa Schröderiä.

Puoluejohdon sijaan Schröderin erottamista olivat vaatineet Hannoverin alueen paikalliset puolueaktiivit, joiden mukaan Schröderin Venäjää koskevat lausunnot ja kytkökset maahan rikkoisivat puolueen rauhanpolitiikkaa.

SPD:n rauhanpolitiikan vastaista olisi vaatia tai puolustaa hyökkäyssotaa toiseen valtioon, mutta puolueen elimen mukaan Schröder ei ole syyllistynyt siihen. Päätöksestä voi vielä valittaa.

SPD:n puoluejohtaja Lars Klingbeil korosti, että päätös oli ainoastaan oikeudellinen, kertoo (siirryt toiseen palveluun) saksalaislehti die Zeit.

– Meille on selvää, että Gerhard Schröder on poliittisesti täysin yksin kantoinensa SPD:ssä, Klingbeil sanoi.

Erovaateen vireille panneet Hannoverin piirin puolueaktiivit ovat (siirryt toiseen palveluun) asiasta eri mieltä. Heidän mukaansa SPD:ssä on vanhempia aktiivijäseniä, jotka tukevat Schröderiä edelleen.

Putinin ystävä ja Venäjän lobbari

Schröderiä on jo ennen Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan alkamista kritisoitu näkyvästi hänen läheisistä Venäjä-kytköksistään. Helmikuusta lähtien kritiikki on yltynyt myös puolueen sisällä.

Entinen liittokansleri on istunut useiden venäläisten valtiollisten öljy-yhtiöiden hallituksissa, lobannut aktiivisesti Nord Stream 2 -kaasuputkea ja veljeillyt Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Sodan vuoksi Schröder on väliaikaisesti vetäytynyt venäläisyhtiöistä. Hän ei ole kuitenkaan tuominnut Venäjän hyökkäyssotaa.

Heinäkuun lopulla Schröder kävi tapaamassa Putinia Moskovassa. Matkan jälkeen Schröder kertoi (siirryt toiseen palveluun) Venäjän olevan halukas löytämään neuvotteluratkaisun sotaan, mikä tulkittiin Venäjän propagandan myötäilyksi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsui Schröderin toimintaa viime viikolla “vastenmieliseksi”.

Toukokuussa Saksan liittopäivät päätti perua Schröderille verovaroin kustannetut edut, kuten toimiston, henkilökunnan ja autonkuljettajan. Schröderin kuluja oli korvattu 400 000 eurolla vuodessa.

Lue myös:

Paavo Lipponen, Esko Aho ja monet muut ex-poliitikot tukivat vuosia Venäjän hankkeita, mutta nyt suurin osa on jättäytynyt pois – paitsi Gerhard Schröder