Hyppää sisältöön

EU väänsi valmiiksi tekstin Iranin ydinsulkusopimuksen pelastamiseksi – Iranin kantaa odotetaan yhä

EU:n johdolla on käyty jo yli vuosi neuvotteluita Iranin ydinsulkusopimuksen palauttamisesta. Lopullinen tektsiluonnos on nyt valmis, mutta vielä on epäselvää, hyväksyykö Iran sen.

Iranin Natanz uraanin rikastamislaitos vuonna 2021. Kuva: AY-COLLECTION/SIPA/Shutterstock/All Over Press

EU on toimittanut lopullisen luonnosesityksen Iranin vuoden 2015 ydinsopimuksen pelastamiseksi, EU:n korkea ulkopoliittinen edustaja Josep Borrel kertoi twitterissä.

– Kaikesta mistä voidaan neuvotella, on neuvoteltu, ja se on nyt lopullisessa tekstissä, Borrel sanoo.

EU:n välityksellä neuvotteluita ovat käyneet Britannia, Kiina, Ranska, Saksa, Iran, Venäjä ja epäsuorasti Yhdysvallat.

– Teimme töitä neljä päivää, ja tänään teksti on pöydällä, nimettömänä pysytellyt EU:n virkamies kertoo AFP:lle.

Nyt osapuolten on vielä hyväksyttävä EU:n muotoilema esitys, jota ei EU-lähteiden mukaan enää aiota avata uusille keskusteluille.

Yhdysvaltain ulkoministeriö on jo kertonut, että se on valmis sinetöimään sopimuksen pikaisesti. Yhdysvaltojen mukaan EU:n luonnos on ainoa mahdollinen esitys, jonka pohjalta vuoden 2015 sopimus voidaan rakentaa uudelleen.

Venäjän neuvottelija Mihail Uljanov kertoo Twitterissä, että osapuolet arvioivat nyt esitystä.

– Jos kukaan ei esitä vastalauseita, sopimus palautetaan voimaan, Uljanov sanoo.

Iranin valtiollisen uutistoimiston IRNA:n mukaan Iran aikoo vielä tehdä ehdotuksia esitykseen. Iran ei kuitenkaan aio kommentoida asiaa tarkemmin maanantaina.

Trump kaatoi alkuperäisen sopimuksen

Alkuperäinen sopimus solmittiin vuonna 2015 Iranin ydinohjelman rajoittamiseksi. Vastineeksi länsi lupasi purkaa Iranille asettamiaan pakotteita.

Sopimus kaatui vuonna 2018, kun Yhdysvaltain silloinen presidentti Donald Trump veti Venäjän, Kiinan ja EU-maiden vastustuksesta huolimatta maansa yksipuolisesti siitä.

Yhdysvallat asetti Trumpin johdolla Iranin vastaisia pakotteita, jotka koskivat myös Iranin kanssa kauppaa käyviä ulkomaisia yrityksiä. Pakotteet kohdistuivat erityisesti Iranin öljyvientiin, mikä vahingoitti maan taloutta.

Yhdysvaltojen asettamien pakotteiden seurauksena Iran ei myöskään pitänyt velvoitteistaan kiinni, ja se alkoi jälleen kiihdyttää uraanin rikastamista.

Neuvottelut sopimuksen voimaanpalauttamiseksi käynnistyivät EU:n johdolla huhtikuussa 2021, kun Joe Biden oli valittu Yhdysvaltain presidentiksi.

Lue myös:

Yhdysvallat huolissaan: Iranilla tarvittava materiaali ydinaseeseen jopa viikoissa – neuvottelut ydinsopimuksesta olleet jumissa yli kuukauden