Hyppää sisältöön

Tampereen ratikka täyttää vuoden ja matkoja on kertynyt jo 10 miljoonaa – hyppäsimme kyytiin, näin matkustajat ja kuljettaja kertovat vaikutuksia

Tampereen ratikan liikennöinti alkoi tasan vuosi sitten. Mitä kaupunkilaiset ajattelevat ratikasta ja millainen matka on? Hyppäsimme 3-linjan kyytiin ja kysyimme kuljettajalta ja matkustajilta tunnelmia Tampereen ratikasta.

Ratikka Hämeenkadulla.
Tampereen ratikka on liikennöinyt nyt tasan vuoden. Tamperelaiset ovat ottaneet uuden liikennevälineen omakseen, sillä ratikalla on tehty vuodessa arviolta 10 miljoonaa matkaa. Toimittaja Anna Sirén hyppää yksivuotiaan ratikan kyytiin. Kuvaajana Antti Eintola.

Tampereen raitiotie juhlii tänään 1-vuotissyntymäpäiväänsä, sillä se on liikennöinyt tänään tiistaina tasan vuoden.

Ratikka on jo vuodessa ehtinyt muuttaa Tampereen kaupunkikuvaa sekä ihmisten liikkumista. Moni käyttää ratikkaa myös lyhyillä välimatkoilla, kun bussin kyydissä matkataan vähän pidempään.

– Puoli viideltä alkoi päivä työpäivä tänään. Tämä on oikein mukavaa hommaa. Aluksi tietysti otti aikaa tottua tähän, mutta päivääkään en vaihtaisi pois, kertoo alusta asti mukana ollut Ratiovaunun kuljettaja Jani Hiltunen.

Ratikassa on tehty yhden vuoden aikana jo noin 10 miljoonaa matkaa, mikä on neljännes koko Nysse-liikenteen matkoista. Suosituimmaksi Nyssen linjoista on noussut ratikkalinja 3 Pyynikintorilta Hervantaan.

Käyttäjät antavat Ratikalle kiitettävän arvosanan. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Tamperelainen Olli Pelander kertoo matkustavansa Ratikalla pari kolme kertaa viikossa. Hän muuttui Ratikan tulon myötä joukkoliikenteen käyttäjäksi.

– En käyttänyt bussia 20 vuoteen, nyt käytän tätä. Ei tätä helpompaa vehjettä olekaan, autolla ei ole järkeä tulla keskustaan enää, kertoo Olli Pelander.

Tamperelainen Minna Saviaho käyttää normaalisti muutaman kerran kuussa ykkösen Ratikkaa, mutta oli nyt matkalla Hervantaan.

– Turistimatkalla. Ei tulisi mentyä, jos ei olisi Ratikkaa. Kyllä minä tykkään, että kaupunki uudistuu ja tulee uutta.

Tiistaina oli suunnitelmissa muutaman tunnin Hervantapäivä ja Ratikalla takaisin kotiin.

Tamperelainen Riitta Ojanen ja Serafiina olivat myös matkalla Hervantaan. Keskiviikko oli Serafiinan viimeinen lomapäivä ennen koulutien alkamista keskiviikkona. Tiedossa oli leikkipäivä Kirkkopuistossa ja piipahdus syömään.

– Työpäivinä liikun Ratikalla muutaman kerran viikossa. En ole bussia käyttänyt sen jälkeen, kun Ratikka tuli. Täällä on ihanan hyvä ilmastointi.

Riitta Ojanen kertoo olleensa alusta lähtien Ratikan kannalla, tosin puiden kaataminen reitin varrelta sai mielen hetkeksi kääntymään.

Käyttäjät antavat Ratikalle kiitettävän arvosanan

Tampereen raitiotie kertoo, että matkustajat myös luottavat ratikkaan, sillä asiakastyytyväisyyden keskiarvo on kyselyssä 4,1 viidestä. Kuukausittain toteutettavassa kyselyssä tiedustellaan käyttäjiltä mielipiteitä vaunun ja pysäkkien siisteydestä, matkustamisen turvallisuudesta, kuljettajan ajotavasta sekä aikataulujen noudattamisesta.

Erityisen tyytyväisiä käyttäjiä löytyy Kaupin kampukselle liikennöivillä ratikan liityntälinjoilla ja linjalla 1 eli Taysin ja Sorin aukion välillä.

Vaikeuksiakin on ollut

Vuoden aikana ratikan lähdöistä on eri syiden takia peruttu 1 537, niistä suurin osa kuitenkin pystytty liikennöimään osittain. Yksi ratikan menoa haitannut asia on ollut ajolankojen kestävyys Tampereen pakkasissa ja helteissä. Viimeksi heinäkuun lopulla ratikan ajonopeuksia alennettiin, jotta ajolangat eivät rasittuisi liikaa.

Ajolankoja on korjattu, mutta niitä ollaan myös vaihtamassa paremmin säänvaihteluista kestäviin. Myös inhimillisillä virheillä on ollut osuutta liikenteen katkeamiseen.

Tällä hetkellä Tampereella on 20 ratikkavaunua ja määrä kasvaa 25, kun kakkosvaiheen rata Lentävänniemeen avautuu vuodenvaihteessa 2024-2025. Tamperelaisten liikkumisesta ratikassa huolehtii noin 80 kuljettajaa sekä liikenteenohjaajaa.

Lue myös:

Yli vuoden suljettuna ollut Sepänkatu avattiin liikenteelle Tampereella – ajokaistoja jatkossa yksi molempiin suuntiin

Tampereen ratikan ajonopeutta lasketaan helteen ajaksi Hämeenkadulla ja Hatanpään valtatiellä

Näsinsaarta varten ajettu jo 600 000 kuutiota louhetta Näsijärveen – pohjaveden laadussa ei ole havaittu täytön aiheuttamia muutoksia

Tampereen ratikassa toinen liputon matkustaja sai sakon ja toinen ei – nyt edessä voi olla laajempi keskustelu matkustajien kohtelusta

Tampereen seudun joukkoliikenteessä tehtiin kesäkuun matkustajaennätys: yli 3 miljoonaa matkaa