Hyppää sisältöön

Taiwan aloitti omat sotaharjoituksensa vastauksena Kiinalle – ulkoministeri Wu: Kiina valmistautuu hyökkäämään Taiwaniin

Taiwanin ulkoministerin mukaan Kiina on valmistellut uusinta sotaharjoitustaan jo pitkään, sillä kyberhyökkäyksiä ja misinformaatiokampanjoita ei olisi saatu aikaan näin nopeasti tyhjästä. 

Taiwanilaiset katselivat sotaharjoituksia Pingtungin piirikunnassa
Taiwanilaiset katselivat sotaharjoituksia Pingtungin piirikunnassa

Kiinan tekemät ilma- ja merisotaharjoitukset Taiwanin saaren ympärillä ovat Kiinan "valmistautumista hyökkäykseen", sanoi Taiwanin ulkoministeri Joseph Wu tiistaina lehdistötilaisuudessa.

Taiwanin ulkoministeri sanoi myös, että Kiina pyrkii hallitsemaan Itä- ja Etelä-Kiinan merta Taiwaninsalmen kautta.

Taiwan aloitti sotaharjoitukset taisteluvalmiuden testaamiseksi vastauksena meneillään oleviin Kiinan harjoituksiin, joihin on sisältynyt ohjusten laukaisu vesille 23 miljoonan asukkaan saaren edustalla. Taiwan sanoo harjoittelevansa mereltä tulevan hyökkäyksen torjumista.

Wun mukaan Kiina hakee tekosyitä sotaharjoitusten aloittamiselle, ja uusin tekosyy on Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin vierailu Taiwanissa viime viikolla.

– Kiina on käyttänyt harjoituksia valmistautuakseen Taiwanin hyökkäykseen. Se suorittaa laajamittaisia sotaharjoituksia ja ohjusten laukaisuja sekä kyberhyökkäyksiä, disinformaatiokampanjoita ja taloudellista pakottamista yrittääkseen heikentää julkista moraalia Taiwanissa, Wu sanoi.

Taiwanin mukaan sotaharjoitukset aloitettiin "taisteluvalmiuden testaamiseksi". Kuva: Ritchie B. Tongo / AOP

Wu: Kiina valmistellut tätä pitkään

Joseph Wun mukaan Kiina on valmistellut uusinta sotaharjoitustaan jo pitkään, sillä kyberhyökkäyksiä ja misinformaatiokampanjoita ei olisi saatu aikaan näin nopeasti tyhjästä.

Ulkoministerin mukaan Kiinan perimmäisenä tavoitteena on lopulta liittää Taiwan Kiinaan. Wu lisäsi myös, että Kiinan sotaharjoitukset Taiwanin saaren ympärillä ovat kansainväisen oikeuden räikeää rikkomista.

Joseph Wu ja Nancy Pelosi tapasivat Taipeissa 2. elokuuta. Kuva: Taiwan Ministry of Foreign Affairs / EPA

Kiina on viime viikon torstaista lähtien lähettänyt sota-aluksia ja lentokoneita Taiwaninsalmen keskilinjan yli ja laukaissut ohjuksia saarta ympäröiville vesille. Harjoitusten piti päättyä sunnuntaina, mutta Kiina on yhä jatkanut niitä ilmoittamatta, milloin ne päättyvät.

Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan. Se on toistuvasti kommentoinut sotaharjoitusten olevan osa Kiinan sisäpolitiikkaa, eikä kansainvälisen yhteisön kuuluisi näin ollen puuttua asiaan.

Biden ei usko Kiinan ryhtyvän tätä aggressiivisempiin toimiin

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden kommentoi Kiinan sotaharjoituksia ensimmäistä kertaa medialle maanantaina Delawaressa.

Biden sanoi olevansa hieman huolestunut siitä, miten paljon Kiina on Taiwanin ympärillä liikehtinyt.

– En usko, että Kiina aikoo tehdä mitään tämän enempää.

Toimittajan kysymykseen siitä, oliko Pelosin vierailu Taiwanissa järkevä, Biden ei ottanut kantaa.

– Se oli hänen päätöksensä.

Voit keskustella aiheesta 10.8. kello 23:een saakka.

Aiheesta aiemmin:

Tämä juttu kertoo, miksi Taiwan hiertää Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä ja miksi Nancy Pelosin vierailu on niin merkittävä

Kongressijohtaja Nancy Pelosi saapui Taiwaniin – vierailusta ärsyyntynyt Kiina aikoo vastata sotilaallisesti

Yle Uutiset Rec: Voiko Kiinan ja Taiwanin konflikti johtaa suursotaan?