Hyppää sisältöön

Metsäkanalintuja on hyvin jo toista vuotta peräkkäin − lämmin sää ja kunnon marjasato näkyvät poikasten määrässä

Teeren, metson ja pyyn kannat ovat pysyneet suunnilleen viime kesän tasolla, mutta alueellista vaihtelua on melko paljon.

Pohjois-Hämeessä teeren poikasia oli viime vuonna hyvin ja ne myös selvisivät talven ja kesän yli. Kuva: Jouko Tykkyläinen

Muutamia vuosia jatkunut metsäkanalintujen kantojen maltillinen kasvu tai säilyminen ennallaan jatkuu suuressa osassa maata myös tänä vuonna.

Teeri- ja metsokannat ovat jonkin verran pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella, pyykanta lähellä keskiarvoa ja riekkokanta hieman sen alapuolella, selviää tämänvuotisesta riistakolmiolaskennasta.

Teeren, metson ja pyyn kannat ovat pysyneet suunnilleen kesän 2021 tasolla, mutta alueellista vaihtelua on melko paljon, varsinkin teerellä. Riekon kannantiheys on sen sijaan kääntynyt maltilliseen laskuun vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

− Riekkoa lukuun ottamatta metsäkanalintuja on hyvin Pohjois- ja Itä-Suomessa, muualla tilanne on hieman heikompi, kertoo erikoistutkija Andreas Lindén Luonnonvarakeskuksen tiedotteessa.

Pohjois-Hämeessä teerikanta yhä alle keskitason

Pohjois-Hämeessä metson tiheys on pysynyt viime vuoteen nähden melko samana niin aikuisten kuin poikasosuuden osalta.

Teeren osalta Pohjois-Hämeessä kokonaiskannan tiheys on edelleen keskiarvonsa alapuolella. Tänä kesänä poikastuotto pieneni, mutta hyvän edellisvuoden ansiosta aikuistiheys on kasvanut keskiarvoonsa. Vastaava tilanne on sama koko maassa, kertoo erityisasiantuntija Katja Ikonen Luonnonvarakeskuksesta.

Pyy vastaa taas pitkäaikaisen trendin keskiarvoa sekä aikuisten että poikasten osalta. Riekosta ei Pohjois-Hämeessä ole riistakolmiolaskennassa havaintoja. Alueen sisällä on kuitenkin paljon paikallisia eroja, mikä onkin tyypillistä laajoja alueita tarkastellessa.

Metsäkanalintujen poikastuotto on yhteydessä alkukesän lämpötilaan. Poikueet hyötyvät lämpimästä säästä, jolloin hyönteisravintoa on hyvin saatavilla. Kuluvan kesän hyvä mustikka- ja puolukkasato puolestaan edesauttaa metsäkanalintujen ravintotilannetta ja poikasten selviytymistä loppukesän ja syksyn aikana.

Kolmiolaskennat kertovat kantojen kehityksestä

Kolmen henkilön avoriveissä toteutettava riistakolmiolaskenta mittaa metsäpeitteisen Suomen kanalintutiheyksiä. Ylä-Lapissa, paljakka-alueilla, tehdään erillisiä kanakoira-avusteisia riekkolaskentoja. Niiden tulokset valmistuvat myöhemmin.

Koko Suomessa on raporttia laadittaessa laskettu ja palautettu tiedot 856 riistakolmiosta, joihin tulokset perustuvat.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka.