Hyppää sisältöön

Kesä meni valvoessa ja nyt nukuttaa – yläkoulun opettaja vinkkaa, miten teinin aamuheräämisiä voi helpottaa

Kesällä on tullut varmasti valvottua, ainakin jos olet teini. Arkirytmin löytymisessä kännykkä on avainasemassa – ja vanhemmat.

Kokkolalainen opettaja Nina Sahlgren-Hotakainen jännittää myös koulun alkamista. Kuva: Niina Koskela / Yle

Kellon herätys aamulla on varmasti kauheinta mitä teini tietää. Ja silti siihen puhelimen herätyksen pärinään on taas totuttava.

Kokkolan Hakalahden koulun kotitalous- ja terveystiedon opettaja Nina Sahlgren-Hotakainen on nähnyt lähes kolmenkymmenen vuoden aikana monenlaisia luokassa nuokkuvia yläkoululaisia.

Opettaja tsemppaa oppilasta heräämään ja saamaan arjesta kiinni, Sahlgren-Hotakainen lupaa.

– Ensimmäiset pari päivää mennään kevyesti, mutta sitten arki arkaa.. Eikä se ole kauhean kohteliasta nukkua tunnilla. Kyllä alusta lähtien yritetään oppilasta tukea siihen, että pitäisi jaksaa opiskellakin.

Puhelin pois ja valot päälle

Nina Sahlgren-Hotakainen antaa kolme vinkkiä miten voisi arjessa yläkoululaisen heräämistä helpottaa:

  • Tärkeintä on laittaa kännykät tarpeeksi ajoissa pois. Ja mielellään, että se kännykkä on sellaisessa paikassa ettei se yön aikana häiritse. Ei tarvitse katsoa, ovatko kaverit lähettäneet viestejä. Tässä on mielestäni vanhemmillakin tärkeä rooli.
  • Aamulla kannattaa avata verhot, laittaa valot päälle huoneeseen ja miksei laittaa vaikkapa musiikkia soimaan. Tästä voisi olla vanhemmille apua saada se nuori ylös sängystä.
  • Jos vanhempi on vielä aamulla kotona, voisi hän ensimmäisinä kouluviikkoina tarjoilla nuorelle aamupalan valmiiksi tehtynä. Näin voi saada nuorta innostumaan myös syömisestä, ettei lähdettäisi tyhjällä vatsalla kouluun.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 10. elokuuta kello 23 asti.

Lue seuraavaksi:

Kesälomalla moni saavuttaa metsästäjä-keräilijä-tilan ja nukkuu hyvin, sanoo tutkija

Joutuvatko teini-ikäiset heräämään kouluun liian aikaisin? Tarkista univelkalaskurilla, nukutko tarpeeksi

Yläkouluun siirtyminen on lapselle jättimullistus – aikuisten tuki kotona ja koulussa vähenee, juuri kun sitä eniten tarvittaisiin