Hyppää sisältöön

Merimetsojen harvennustalkoot Raumalla uhkavat jäädä vajaaksi – ammattikalastaja: "Saari on täynnä merimetsoja, mutta siellä ei saa ampua"

Raumalle myönnettiin harvinaisen suuri poikkeuslupa tuhannen merimetson ampumiseen. Tähän mennessä on ammuttu vain 113 lintua. Kalatalousalue pelkää, että tiukat lupaehdot vesittävät harvennuksen.

Merimetsopopulaation harvennus Raumalla jää vajaaksi
Merimetsopopulaation harvennus Raumalla jää vajaaksi

Poikkeusluvalla tehtävä merimetsopopulaation harvennus on lähtenyt liikkeelle takkuillen Raumalla.

Ely-keskus myönsi Eurajoki-Lapinjoen kalatalousalueelle luvan tuhannen merimetson syysaikaiseen ampumiseen vuosittain kolmeksi vuodeksi. Kyseessä on harvinaisen mittava poikkeuslupa.

Ensimmäiset merimetsot ammuttiin viime viikolla, mutta kalatalousalue arvioi, että luvan ehdot ovat niin tiukat, että tuhannen merimetson ampuminen on mahdoton tehtävä.

Ammattikalastaja ja kalatalousalueen hallituksen jäsen Jarno Aaltonen toteaa, että ely-keskus ei kuunnellut lainkaan luvan hakijaa, kun myönsi poikkeuslupaa.

Maihinnousu merimetsojen kansoittamille Vähä Järviluodon ja Iso Järviluodon saariin on kielletty elokuun loppuun asti.

– Nyt emme pääse ampumaan niille alueille, joille pitäisi päästä. Saari on täynnä merimetsoja, mutta siellä ei saa ampua, Aaltonen kuvailee.

Syysmuutto jo käynnissä

Merimetsoja ampuu yhteensä 16 kalatalousalueen nimeämää ja lupaehtoihin perehtynyttä metsästäjää. Tähän mennessä saaliiksi on saatu 113 yksilöä.

Jarno Aaltosen mukaan syksy on väärä ajankohta tehdä populaation harvennusta. Kalatalousalue olisi halunnut, että ampuminen olisi voitu kohdistaa keväällä Raumalle saapuviin, ulkosaaristossa ruokaileviin lintuihin.

– Tällä hetkellä 50–80 prosenttia linnuista on jo muuttanut muualle. Muu saaristo alkaa olla tyhjä, eikä ruokailevia parvia paljon näy, Aaltonen toteaa.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 10. elokuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

ELY-keskukselta poikkeuslupa Satakuntaan tuhannen merimetson vuosittaiseen ampumiseen

Merikotkalla on kasvava rooli merimetsokannan rajoittajana, koska se syö niiden munia ja poikasia

Tutkijat selvittävät merimetson kalastukselle aiheuttamat haitat − tulos voi vaikuttaa vahingonkorvauksiin