Hyppää sisältöön

Junaradan kaapeleiden katkaisijat tallentuivat videolle Lempäälässä – epäillyt tekijät poliisin vanhoja tuttuja

Sisä-Suomen poliisi epäilee, että henkilöt olivat etsimässä kuparia radan työmaalta. Teko on jäänyt yritykseksi.

Junaliikenteen sekoittanut epäilty ilkivalta tapahtui juhannusjunat kaaokseen ajaneen sillan kohdalla Lempäälässä
Junaliikenteen sekoittanut epäilty ilkivalta tapahtui juhannusjunat kaaokseen ajaneen sillan kohdalla Lempäälässä

Sisä-Suomen poliisi epäilee kahden henkilön syyllistyneen maanantaina Lempäälässä valokuitukaapeleiden katkaisemiseen. Kaapeleiden katkaisu aiheutti maanantaina junaliikenteen pysähtymisen tuntien ajaksi Tampereen ja Riihimäen välillä.

Tapauksen tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Lassi Suorannan mukaan epäillyt tekijät ovat suomalaisia. Henkilöiden sukupuolta tai ikää ei Suoranta kommentoi.

– Epäillyt ovat poliisin vanhoja tuttuja. Asia on selvityksessä.

Poliisilla on käytettävissä Lempäälän työmaalta videovalvontamateriaalia. Kaapeleiden katkaisun jälkeen tekijät poistuivat paikalta pakettiautolla.

Tekijöiden epäillään anastaneen noin puoli tuntia kaapelin katkaisun jälkeen Vesilahden ja Lempäälän kunnan rajalta omaisuutta, tästä on poliisille kirjattu erillinen rikosilmoitus. Myös tästä rikoksesta on olemassa videovalvontatallenne, josta on nähtävillä teko sekä tekijöiden käyttämä ajoneuvo.

Lempäälän työmaalla valokaapelit olivat esillä

Lempäälän työmaa-alueella valokuitukaapelit olivat isohkolla kiepillä odottaen maahan asentamista. Sisä-Suomen poliisi tarkentaa, että rikosilmoituksen poliisille teki työmaa-alueen urakoitsija eikä rataliikennekeskus, kuten poliisi eilen tiedotti.

Kaapelien katkaisu on tapahtunut rautatiesillan työmaa-alueella maanantaina aamuyöllä kello 00:40.

Kaapeleiden katkaisu Lempäälässä vaikutti tuntien ajaksi rataliikenteeseen. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Poliisi epäilee tässä vaiheessa kahden henkilön syyllistyneen kaapelien katkaisun osalta varkauden yritykseen ottaen huomioon teko, teko-olosuhteet sekä epäiltyjen jälkikäteinen toiminta.

– Teko on todennäköisesti jäänyt yritysasteelle, kun tekijät ovat tehneet havainnon, että kaapeli ei sisälläkään kuparia, todetaan poliisin tiedotteessa.

Tutkintanimike saattaa tarkentua esitutkinnan edetessä. Mahdolliset vahingonkorvausvaatimukset selviävät myöhemmin esitutkinnan edetessä.

Sinällään kaapelien katkaisulla työmaa-alueella on aiheutettu tuntuvaa vahinkoa, koska kaapelien katkaiseminen on johtanut koko raideliikenteen pysäyttämiseen koko rataosuudella.

Kaapeli- ja metallivarkaudet poliisille tuttu asia

Sisä-Suomen poliisista kerrotaan, että erilaiset metallivarkaudet ovat poliisille hyvin tuttu juttu. Tekijät ovat usein ammattimaisia rikollisia ja varastetulle metallille näyttää olevan myös ostajia. Tekijöinä on sekä ulkomailta tulevia henkilöitä mutta myös kotimaassa toimivia rikollisia.

– Tekijöitä jää myös kiinni. Ongelmaksi poliisille muodostuu usein se, että ei tiedetä, mistä tekijöiden hallussa oleva tavara on varastettu, kertoo rikosylikomisario Pasi Nieminen Sisä-Suomen poliisista.

9.8.2022 kello 14.20: Juttuun lisätty tutkinnanjohtaja ja rikoskomisario Lassi Suorannan kommentit.

Lue myös:

Poliisi aloittaa tutkinnan kaapelivaurion aiheuttaneesta ja junaliikenteen sotkeneesta epäillystä ilkivallasta