Hyppää sisältöön

Sähköautoilijan kotilataushinta saa nousta lähelle euroa ennen kuin bensalla ajaa edullisemmin – sähkön hinta ei näy sähköautojen kysynnässä

Norjassa ladattavien autojen osuus uusista autoista on jo lähes 90 prosenttia. Ruotsissakin ladattavien autojen osuus ensirekisteröinneistä ylitti puolet alkuvuonna. Suomessa tullaan vielä kaukana perässä.

Sähköautoja myyvän Polestarin showroom Helsingissä. Myyjä Patrick Selänniemi esitteli autoa koeajoon lähtevälle Topi Vesajoelle elokuun alussa. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Norjassa uusi auto on tänä päivänä lähes poikkeuksetta täyssähköauto. Jopa ladattava hybridi on harvinaisuus bensa- tai dieselautoista puhumattakaan.

Ruotsissa ladattavien autojen osuus ylitti alkuvuonna ensimmäistä kertaa ensirekisteröinneissä polttomoottoriautot. Samalla täyssähköautot pyyhkäisivät ensirekisteröinneissä ladattavien hybridien ohi.

– Norjassa on ollut jo pitkään maailman kovimmat tuet. Täyssähköautolla ei ole auto- eikä arvonlisäveroa. Lisäksi on muita käyttöön liittyviä etuja kuten ilmaista latausta. Olemme laskeneet, että elinkaaren aikana kannustimien arvo on siellä noin 20 000 euroa, sanoo Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

– Ruotsissa täyssähköautolle myönnetään hankintatukea 7000 euroa. Suomessa tuki on alle 50 000 euroa maksavalle autolle 2000 euroa, hän jatkaa.

Niinpä niukempien tukien Tanskassa ja Suomessa polttomoottoriautot hallitsevat yhä ensirekisteröintejä, vaikka sähköistymistahti on kiihtynyt.

Ladattavien hybridien ja täyssähköautojen osuus ensirekisteröinneistä on nyt molemmissa maissa runsaan kolmanneksen.

Tanskassa ladattavia hybridejä ja täyssähköautoja rekisteröitiin alkuvuonna yhtä paljon.

Suomessa ladattava hybridi on vielä täyssähköautoa suositumpi. Mutta ei ehkä enää kauaa.

– Täyssähköautojen kysyntä kasvaa nyt huimaa vauhtia. Ladattavissa hybrideissä kasvu alkaa puolestaan hiljalleen hidastua. Tänä vuonna noin 25 prosenttia uusista autoista tulee olemaan ladattavia hybridejä ja noin 18 prosenttia täyssähköautoja, Kallio ennustaa.

Tuoreimmissa ensirekisteröintitilastoissa muutos ei vielä juuri näy. Ensirekisteröintiin vaikuttaa se, miten nopeasti autotehtaat saavat uudet tilaukset valmiiksi ja toimitettua asiakkaille. Jonotusajat ovat autotehtaiden komponentti- ja sirupulan takia yhä vähintään kuukausia.

– Asiakastilauksissa muutos on saattanut jo tapahtua. Uskon, että käänne tapahtuu ensi vuonna jonain kuukautena. Se voi välillä heilahtaa vielä toisinkin päin kerran pari, mutta kyllä se suunta on niin, että täyssähköautot ohittavat meilläkin ladattavat hybridit, Kallio sanoo.

Polttomoottoriautojen ohittamiseen menee kuitenkin kauemmin.

– Ensirekisteröinneissä ladattavat ohittavat polttomoottoriautot varmaan vasta vuoden 2024 aikana, Kallio sanoo.

Sähköauto halvempi käyttää, vaikka sähkö vielä kallistuisi

Sähkön hinnan nousu ja varsinkin ennusteet ensi talvelle huolettavat nyt monia, joten miksei myös sähköauton käyttäjää saati sellaisen hankkimista harkitsevaa.

Lue lisää: Tässä markkinoiden varmin ennuste: Sähkön hinta kolminkertaistuu loppuvuonna, mutta keväällä nähdään hintaromahdus

Voiko sähköautobuumi katketa varsinkin, kun benspumpuilla litrahinnat ovat jälleen laskeneet?

Helsingin Herttoniemessä sijaitsevan Polestarin vain täyssähköautoja myyvässä liikkeessä huoli ei ole näkynyt tilauksissa.

– Varmasti ihmiset ajattelevat asiaa, mutta monilla on määräaikaisia sopimuksia, joten sähkön yleinen hinnanousu ei näy suoraan latauskustannuksessa. Meillä tilauskanta on erittäin vahva ja kasvaa. En usko, että se siitä lähtee laskuun, sanoo toimitusjohtaja Tommi Luopajärvi Polestar Automotive Finlandista.

Vain täyssähköautoja myyvän Polestar Automotive Finlandin toimitusjohtaja Tommi Luopajärvi ei ole huomannut kysynnän hiipumista, vaikka sähkön hinnan ennustetaan rajusti nousevan. Kuva: Sakari Piippo / Yle

– Empimistä voi tulla, jos sähkön hinta näyttää pysyvän korkealla pitkään. En silti usko, että sähköautojen kysyntä hirveästi hyytyy ensi talvenakaan, Kallio sanoo.

Mutta murentaako sähkön hinnan nousu nyt etenkin täyssähköauton keskeisimmän myyntivaltin eli polttomoottoriautoja halvemmat kilometrit?

– Kotilatauksen kilowattitunti saa moninkertaistua nykyisestä ennenkuin käyttöetu haihtuu, parahtaa täyssähköautolla itsekin ajeleva ja sähkösopimustarjouksia katsastanut Kallio.

– Pitkäaikaista sähkösopimusta saa yhä 15 senttiin kilowattitunti ja siirtomaksuineen se on karkeasti noin 25 senttiä kilowattitunti. Täyssähköauton keskimääräisellä 17-18 kilowattitunnin kulutuksella tämä tarkoittaa noin neljää ja puolta euroa per sata kilometriä. Bensiiniautolla sama matka maksaa nykyhinnoillakin kulutuksesta riippuen 15 euron molemmin puolin, hän laskee.

Autotuojat- ja teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio laskee, että kotilataajan kilowattitunti siirtomaksuineen saa nousta lähelle euroa ennenkuin bensalla ajaa edullisemmin. - Jos keskikulutuksena sähköautolle käyttää 18 kwh/100 km ja sähkö maksaa siirtokuluineen 85 snt/kwh, niin silloin päästään sinne noin 15 euroon/100 km, hän sanoo. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Kokonaiskustannuksiin käyttövoimien välillä vaikuttaa tosin moni muukin seikka ja niiden vertailussa voi käyttää Suomen ilmastopaneelin tutkijoiden kehittämää laskuri (siirryt toiseen palveluun)a, jossa on otettu huomioon eri käyttövoimien polttoaine- ja sähkökulujen lisäksi muun muassa auton ostohinta, huollot ja vakuutukset.

Voit keskustella aiheesta 13.8. klo 23 saakka.

Lue lisää:

Sähköisten henkilöautojen hankintakannuste uhkaa loppua kesken – Keski-Suomessa täyssähköautojen määrä nousee

Tutki laskurilla, miten sähkölaskusi voi muuttua – jos ennuste toteutuu, tyypillinen lasku voi sähkölämmittäjällä olla yli 700 euroa kuukaudessa

Oomi lopetti määräaikaisten sopimusten myynnin, Tampereen Sähkölaitos myy pelkkää pörssisähköä – kuluttaja ei saa suojaa hintojen heilahtelua vastaan

Pörssisähkön hinta kääntyi laskuun – on silti edelleen korkealla

Salamanisku vaurioittanut sähköautoja ja hybridejä jopa lunastuskuntoon – voi vahingoittaa myös polttomoottoriautojen elektroniikkaa

Sähköautojen vakuutukset ovat paljon kalliimpia kuin muiden autojen – "Maksumuutos pian edessä", toteavat asiantuntijat

Sähköautot revitään nyt käsistä ja toimitusajat venyvät hurjiksi – näin paljon halvemmalla sähköautoilija selviää kallistuvasta energiasta