Hyppää sisältöön

Miten terveydenhuollon henkilöstö suhtautui, kun pyysit sterilisaatiota? Yle tekee juttua, kerro kokemuksesi

Henkilöt sukupuolesta riippumatta ovat oikeutettuja saamaan sterilisaation, jos sen edellytykset täyttyvät. Terveydenhuoltohenkilökunta voi kuitenkin suhtautua sterilisaatioon nihkeästi, kertoo Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Sekä biologiset naiset että miehet ovat oikeutettuja saamaan sterilisaation, jos hän täyttää laissa mainitut ehdot (siirryt toiseen palveluun).

Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) osa terveydenhuoltohenkilöstö saattaa kuitenkin suhtautua nihkeästi potilasta kohtaan ja jopa kieltäytyä tai valehdelle, jotta sterilisaatiota ei tehtäisi.

Edellytyksiä sterilisoimiselle on esimerkiksi se, että henkilöllä on kolme lasta, hän on täyttänyt 30 vuotta, sairaus voisi vaikeuttaa hänen kykyään hoitaa lapsiaan tai jos on riski, että lapselle kehittyisi vakava sairaus.

Puolisolta ei vaadita sterilisaation saamiseksi lupaa, mutta aviopuolisolle on varattava mahdollisuus tulla keskustelemaan sterilisaation vaikutuksista sekä siitä, kumman puolison steriloiminen on tarkoituksenmukaisempaa.

Yle kerää nyt sterilisaatioprosessin läpi käyneiden ja sitä suunnittelevien kokemuksia sterilisaation saamisesta. Voit vastata kyselyyn täyttämällä alla olevan lomakkeen.

Lomakkeeseen on ilmoitettava koko nimi ja yhteystiedot, mutta Yle ei julkaise tunnistamiseen johtavia tietoja ilman vastaajan erillistä lupaa.

**Lisää aiheesta: **Aapo ei halunnut lasta ilmastosyistä ja meni steriloitavaksi – sitten hän muutti mielensä ja maksoi tonneja saadakseen lisääntymiskykynsä takaisin