Hyppää sisältöön

Koronapotilaita on aiempaa enemmän Lapin terveyskeskuksissa

Lapin terveyskeskusten vuodeosastoilla on tällä hetkellä lähes 40 koronapotilasta. Pääosa potilaista on päätynyt vuodeosastolle kuitenkin muista syistä.

Terveyskeskuksissa on useita koronaa sairastavia potilaita. Tautia sairastetaan enemmän perusterveydenhuollon vuodeosastoilla kuin erikoissairaanhoidossa. Kuva: Elina Ervasti / Yle

Lapin terveyskeskusten vuodeosastoilla on hoidettavana 39 koronapotilasta. Lapin sairaanhoitopiirin alueen terveyskeskuksissa on hoidettavana 24 henkilöä ja Länsi-Pohjan alueella 15.

Länsi-Pohjassa eniten koronapotilaita on Tornion terveyskeskuksessa.

Lue myös: Lapin keskussairaalassa yhä enemmän koronapotilaita – infektioylilääkäri: BA.5-variantti leviää tuhkarokon lailla

– BA.5 variantti leviää nopeasti. Jos henkilöllä on immuunipuutos sekä useampi kuukausi edellisestä rokotteesta, niin riski tartunnalle on olemassa muun muassa vuodeosastolla, toteaa Länsi-Pohjan infektioylilääkäri Markku Broas.

Lapin sairaanhoitopiirin alueen terveyskeskuksista koronapotilaita on eniten Kemijärven terveyskeskuksessa. Koronapotilaista ainoastaan kolmasosa on saapunut terveyskeskukseen covid-19-oireiden vuoksi ja otettu vuodeosastolle, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin vastaava hygieniahoitaja Matias Ahlsved.

– Lopuilla sairaalaan tulon syy on ollut muu kuin korona, se on joko todettu sisään tullessa tai hoidon aikana, kertoo Ahlsved.

Keskussairaaloissa kuormitus on koronan takia vähäistä

Keskussairaaloissa koronatilanne on rauhallinen. Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä on hoidettavana yksi koronapotilas ja Rovaniemellä Lapin keskussairaalassa neljä.

– Erikoissairaanhoidossa ollaan koronan osalta hyvin rauhallisessa vaiheessa sairaalakuormituksen osalta, toteaa Matias Ahlsved.

Infektioylilääkäri Markku Broas tähdentää neljänsien rokotteiden merkitystä, sillä niillä voitaisiin helpottaa osaltaan terveyskeskusten työtaakkaa.

– Nyt olisi jo hyvä arvioida immuunipuutteisille myös viidennen rokotuksen tärkeyttä, muistuttaa Broas.