Hyppää sisältöön

800-kiloinen maitovalas eksyi Seine-jokeen – Ranska valmistelee poikkeuksellista siirto-operaatiota

Ympäristöjärjestön mukaan jokeen eksynyttä valasta ei voi nukuttaa siirron ajaksi.

Seineen eksynyt maitovalas aiotaan siirtää
Seineen eksynyt maitovalas aiotaan siirtää

Ranskan viranomaiset valmistelevat Seine-jokea pitkin kauas sisämaahan uineen maitovalaan siirtoa, meriasiantuntija kertoi ranskalaiselle uutistoimsto AFP:lle tiistaina.

Suunnitelmana on siirtää valas kulkuvälineeseen, jolla se vietäisiin merivesialtaaseen hoidettavaksi ja myöhemmin vapautettaisiin.

Nelimetrisen ja 800-kiloisen valaan siirtäminen on haastavaa ja todennäköisesti aiheuttaa stressiä eläimelle. Ranskalaisen ympäristöjärjestön mukaan valasta ei voi nukuttaa, koska sen täytyy olla hereillä, jotta se voi hengittää.

Valas havaittiin joessa viime keskiviikkona, ja tähän mennessä se on uinut 130 kilometriä Englannin kanaalista sisämaahan päin.

Asiantuntijan mukaan eläin on pahasti aliravittu ja sillä saattaa olla sisäisiä vaivoja.

Maitovalaat liikkuvat yleensä pohjoisen kylmillä vesillä, ja vaikka ne siirtyvätkin syksyisin etelämmäksi ruuanhakuun, niitä tavataan harvoin näin etelässä.

Toukokuussa Seineen eksyi myös miekkavalas, jota ei onnistuttu johdattamaan takaisin avomerelle ja jouduttiin huonon kuntonsa vuoksi lopettamaan.

Seine-jokeen eksynyt maitovalas 7. elokuuta. Kuva: Sea Shepherd / AOP
Lähes kuusi tuntia kestäneen työn jälkeen 800-kiloinen valas nostettiin joesta verkkoon ja nosturin avulla ylös proomulle tänään aamu viideltä Suomen aikaa. Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA
Pelastustiimi valmistelee operaatoita Normandiassa Saint Pierre la Garennen kunnassa eilen. Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA

Lue lisää:

Jo toinen valas eksynyt Seine-jokeen Ranskassa – eläinlääkärit huolissaan nisäkkäästä

Seineen eksynyttä maitovalasta saatetaan yrittää avittaa vitamiineilla