Hyppää sisältöön

Yön suurimmat hitit tehtaillut Jussi Hakulinen on kuollut

Porilaismuusikko kuoli kotonaan 57-vuotiaana.

Jussi Hakulinen Porissa maaliskuussa 2021. Kuva: Johanna Sjövall

Uutisen Jussi Hakulisen kuolemasta kertoi ensimmäisenä Satakunnan kansa. (siirryt toiseen palveluun) Asian vahvisti Ylelle Hakulisen pitkäaikainen ystävä ja soittajakollega Iku Tukiainen.

Jussi Hakulinen oli Yö-yhtyeen alkuperäisjäsen 1980-luvulla. Kenties suurimman hittinsä, Joutsenlaulun, hän kirjoitti 19-vuotiaana. Se on edelleen yksi suosituimmista karaokekappaleista.

Ennen Yötä hän ehti kirjoittaa punkbändi Appendixille sen tunnetuimman kappaleen Ei raha oo mun valuuttaa.

Yön kaksi ensimmäistä studioalbumia, Varietee (1983) ja Nuorallatanssija (1984) olivat Jussi Hakulisen käsialaa.

Hakulinen erosi yhtyeestä 1985. Paineet olivat kohtuuttomia, Hakulinen muisteli viime keväänä antamassaan haastattelussa. Alle 20-vuotiaan lukiolaispojan laulunkirjoitustaidoista riippui paitsi bändin, myös teknikoiden, roudareiden, keikkamyyjien ja monen muun elanto.

– Kun raha astuu esiin, niin taiteellinen ajattelu tuhoutuu. Me oltiin hirveän nuoria, ja mun piti hoitaa opiskelutkin. Paineet olivat järkyttävät. Biisinteosta lähti herkkyys.

Alla olevalla videolla seurataan Yön jäseniä vuonna 1984.

Hakulinen silti jatkoi hittien kirjoittamista Yölle, kunnes välit sittemmin edesmenneeseen Olli Lindholmiin menivät poikki runsaat kymmenen vuotta sitten.

Hakulisen sanoittama ja säveltämä Rakkaus on lumivalkoinen (2003) nosti bändin unohduksen suosta, jossa se oli rämpinyt suurimman osan 1990-lukua. Se on Hakulisen mukaan ainoa laulu, joka ei ole hänelle mitenkään henkilökohtainen. Se oli tilaustyö.

Epe Helenius soitti minulle, kun Yön vuonna 2000 tehty Valo-albumi oli flopannut, ja sanoi ainoan kerran meidän pitkän historiamme aikana, että nyt täytyy tehdä Yölle hitti. Rakkaus on lumivalkoinen syntyi valehtelematta kuudessa minuutissa. Se tuli päästä, ei sydämestä, mutta on yksi Suomen myydyimpiä biisejä ikinä, kertoi Hakulinen Ylen haastattelussa viime vuoden keväällä.

"Hän ei saanut ajatuksiltaan hetkenkään rauhaa"

Hakulisen ystävä Iku Tukiainen teki Joutsenlaulun ensimmäisen demon tämän kanssa kaksin. Kun he tutustuivat, oli Hakulinen vasta 17-vuotias.

– Se oli kyllä aika erilainen kuin Yölle mennyt versio. Jussin mielestä sitä olisi pitänyt tarjota Suomen Euroviisukappaleeksi. Se oli hänelle aina tärkein hänen lauluistaan.

Tukiaisen mielestä ainoa syy siihen, että Hakulisesta ei koskaan tullut varsinaista supertähteä oli se, ettei tähteys kiinnostanut häntä pätkääkään.

– Hän olisi ollut stara, jos olisi sitä halunnut, mutta häntä kiinnostivat ihan muut asiat. Jussille oli aina tärkeintä musiikki. Hän oli niin perfektionisti sen suhteen, ettei saanut ajatuksiltaan hetkenkään rauhaa. Jussi oli ihan eri aaltopituudella kuin suurin osa muista ihmisistä, hän eli aina juuri siinä hetkessä joka oli käsillä, Tukiainen kuvailee.

Jussi Hakulinen Satakunnan radion vieraana vuonna 2009. Kuva: YLE / Olli-Pekka Salli

Aika Yön jälkeen

Yöstä lähtemisen jälkeen Hakulinen teki soololevyn ja perusti oman Kinsky-kokoonpanonsa, joka sai kohtalaisen suosion.

Usean hiljaiselossa vietetyn vuoden jälkeen hän esiintyi viime aikoina duokeikoilla tyttärensä Ellinooran kanssa. Lisäksi Hakulinen soitti duona Iku Tukiaisen kanssa, jonka kanssa oli tehnyt musiikkia jo ennen Yötä.

Jussi Hakulinen Pop-Finlandia -konsertissa Jäähallissa 6.12.2001. Kuva: Jukka Ritola / Lehtikuva

Paitsi suomirockin suurista hiteistä, Hakulinen muistetaan tiukasta oikeuksiensa puolustamisesta. Hakulisen lauluihin liittyviä erimielisyyksiä on ratkottu sekä Teoston ohjelmistotoimikunnassa että oikeusistuimissa. Hakulinen omisti itse oikeudet musiikkiinsa, ja ratkaisut tehtiin järjestään Hakulisen hyväksi.

Itse hän koki saaneensa suotta riitapukarin maineen, vaikka ainoastaan piti puoliaan. Hakulinen puhui asiasta laajasti muun muassa viime vuoden keväällä tehdyssä Kulttuurivieras-haastattelussa.

Joutsenlaulu on mulle biisi, josta ei saa muuttaa yhtään sanaa, muuten sen merkitys muuttuu. Siinä kiistassa en ajatellut rahaa. Multa vain palaa käämit, jos joku alkaa vesittää tekstejäni. Mulla on taiteilijana oikeus taiteeseeni, Hakulinen totesi jutussa.

Jussi Hakulinen tehtaili hittejä Yölle, mutta sai riitapukarin maineen – nyt hän haluaa laittaa yhtyeen tarinalle pisteen

Raskaat elämäntavat vaativat veronsa

Jussi Hakulinen kärsi pitkään mielenterveys- ja päihdeongelmista. Sen lisäksi hänellä oli useita perussairauksia.

Jussi Hakulinen suhtautui vielä viime keväänä tulevaisuuteen toiveikkaasti. Suunnitellut Yö-konsertit kuitenkin peruuntuivat koronarajoitusten takia. Kuva: Johanna Sjövall

Joitakin vuosia sitten hän sairasti eturauhassyövän, josta kertoi julkisuudessa avoimesti. Hakulinen toivoi keskustelun rohkaisevan miehiä tutkituttamaan itsensä.

Iku Tukiaisen mukaan Hakulisen läheiset olivat kauan olleet huolissaan tämän elämäntavoista. Miehet tekivät viimeisen yhteisen duokeikkansa vain puolitoista viikkoa sitten. Laulu ei enää ottanut sujuakseen ja sävellajia piti vaihtaa kesken konsertin, Tukiainen suree.

– Jussi sanoi itse keikalla, että tämä taitaa olla nyt viimeisiä vetoja. Yleiskunto oli romahtanut ja viime vuodet olivat todella rankkoja hänelle. Tuntui että hän aavisti jo mitä on tulossa. Tuntuu kauhealta. Jussin keikkatuolikin on vielä minun luonani.

Jussi Hakulinen juhlistaa 40-vuotiaan Yö-yhtyeen taivalta – konserttikiertueella kuullaan hänen omia kappaleitaan

Jussi Hakulinen voitti Joutsenlaulu-kiistan markkinaoikeudessa – muunneltu versio tehtiin Vain elämää -ohjelmaan luvatta

Voiko Jussi Hakulinen kieltää Joutsenlaulun esittämisen Olli Lindholmin muistokonsertissa? Kyllä voi, koska Teosto on juuri uusinut käytäntönsä