Hyppää sisältöön

Valtiovarainministeri Annika Saarikko sähkön alv-alennuksesta: Etu se, että se olisi nopea täsmätoimi

Saarikko ei vielä hautaa veronkevennyksiä. Hänen mukaansa näyttää kuitenkin siltä, että "ainakaan työmarkkinajärjestöjen suunnalta suurempaa painetta siihen ei ole".

Keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikko.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo, että hallituksen tulee pohtia syksyn budjettiriihessä veronkevennysten tarpeellisuutta huolella, sillä ne tekisivät ison aukon valtiontalouteen.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko varoittaa suomalaisia riskistä, että hintojen nousu pitkittyy keväällä ennakoidusta.

– Emme ole vielä nähneet selviä merkkejä inflaation taittumisesta.

Saarikko kertoo, että asiantuntijat etsivät budjettiriihtä varten keinoja, joilla voidaan varautua sähkön hinnan nousuun.

– Hintojen nousun vaikutuksiin toimivat parhaiten täsmätoimet, niin sähkön kuin kaiken muunkin suhteen.

Saarikko puhui asiasta keskustan puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän työvaliokuntien sekä ministeriryhmän yhteiskokouksessa Tuusulassa.

Kokoontuminen aloittaa puolueiden kesäkokousten sarjan.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) sanoi Ylen aamussa tiistaina, että arvonlisäveron alennus olisi yksinkertaisin ja vaikuttavin keino helpottaa sähkön hinnannousua ensi talvena.

Saarikon mukaan ehdotuksen etu on se, että se olisi nopea ja määräaikainen täsmätoimi.

Saarikon mukaan poikkeuksellisissa oloissa on yhteinen kansallinen asia turvata kohtuuhintaisen sähkön saatavuus. Hän sanoo olevansa avoin kaikille esityksille.

Hän pitää perusteltuna myös sähkön hintakaton arvioimista.

– Poliittisten päätösten lisäksi tarvitaan käytännön keinoja, joilla energiaa säästyy.

Saarikko arvosteli kokoomusta ja perussuomalaisia

Saarikko sanoi myös, että Suomen velkaantumista ei pidä ohittaa olankohautuksella.

– Kivijalka ei kestä, jos menot ja tulot ovat jatkuvassa epäsuhdassa keskenään. Siihen paras lääke on talouden kasvu: yrittäjyys ja työ.

Hän arvosteli oppositiota. Saarikon mukaan kokoomuksen veronkevennys kasvattaisi julkisen talouden alijäämää miljardilla.

– Perussuomalaiset tukisivat toisella mokomalla sheikkejä ja muita öljykauppiaita bensaveron alennuksella. Kokoomuksella näkyy myös olevan aikamoinen tukku uusia menolisäyksiä ensi vaalikauden varalle.

Saarikon mukaan keskustankin mielestä veroja voi ja "varmasti pitää" keventää, mutta vain silloin kun taloustilanne sen sallii tai sitä vaatii.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on yhä valmis harkitsemaan tuloveron kevennystä. SDP kohdistaisi sen pieni- ja keskituloisille, jotka kärsivät tilanteesta eniten.

Saarikko on kytkenyt mahdollisen veronkevennyksen yhteen syksyn maltillisen palkkaratkaisun kanssa.

Suomen merkittävimmän vientiteollisuuden palkansaajajärjestön Teollisuusliiton johtaja Riku Aalto kuitenkin sanoo, ettei valtiovallan tarjous veronkevennyksistä palkkamalttia vastaan kiinnosta liittoa.

– Näyttää siltä, että ainakaan työmarkkinajärjestöjen suunnalta suurempaa painetta veronkevennysten toteuttamiseen ei ole, Saarikko sanoo.

Saarikko sanoo, että asiasta keskustellaan varmasti budjettiriihessä.

– Korostan, että se on iso aukko valtiontalouteen ja siksi sen tarpeellisuutta kannattaa harkita huolella.

Saarikko perusteli lapsilisäehdotustaan

Saarikko myös perusteli ehdotustaan yhden kuukauden lapsilisien maksamisesta kaksinkertaisena loppuvuodesta.

Ehdotusta on arvosteltu siitä, että se kohdistuisi kaikille eikä vain pienituloisille.

– Kannatan periaatetta, jonka mukaan lasten maksuton koulutus, lapsilisät, äitiyspakkaukset ja neuvolat kuuluvat kaikille perheille, kaikille lapsille.

* Voit keskustella aiheesta torstaihin 11. elokuuta 2022 kello 23:een saakka.

* Juttua päivitetty 10. elokuuta 2022 kello 17.08: Lisätty Saarikon kommentteja.

Lisää aiheesta:

Elinkeinoministeri Mika Lintilä: Sähkön ALV-alennus olisi paras ratkaisu tulevaan kalliiseen talveen

Marin rajoittaisi venäläisten matkailua Euroopassa laajentamalla pakotteita – pääministeri valmistelee suomalaisia vaikeaan talveen

Annika Saarikko puolustaa "keskustan joulusataseksi" moitittua ehdotusta ylimääräisestä lapsilisästä ja kertoo, mitä teki lomallaan