Hyppää sisältöön

Työministeri Haatainen ei ole tarttumassa Sarkkisen ajatukseen vammaisten palkkaamisesta

Ministerin esitys ei saa lämmintä vastaanottoa myöskään suurista puolueista tai Invalidiliitolta.

Haatainen haluaa keskittyä hallitusohjelmassa määriteltyjen hankkeiden käynnistämiseen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) ei lämpene sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen (vas.) ajatukselle asettaa yrityksille kiintiöitä vammaisten palkkaamiseksi.

Haatainen sanoo STT:lle, että hän haluaisi ennen kaikkea keskittyä hallitusohjelmassa määriteltyjen hankkeiden käynnistämiseen.

Niihin lukeutuu muun muassa uusi valtionyhtiö Työkanava, jonka tehtävänä on työllistää kaikkein vaikeimmassa asemassa olevia osatyökykyisiä ihmisiä. Yhtiö on aloittamassa toimintansa syksyn aikana.

Lisäksi syksyn aikana hallituksen on tarkoitus antaa eduskunnalle lakiesitys palkkatuen uudistamisesta niin, että uusia yrityksiä tulee tuen piiriin.

Sarkkinen esitti ajatuksen Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, joka julkaistiin tiistaina aamulla.

Hän tarkensi myöhemmin STT:lle, että työvoimapulan ja pienenevien ikäluokkien aikakaudella on hänen mukaansa oleellista edistää myös vammaisten ja osatyökykyisten työllisyyttä.

Suuret puolueet ja Invalidiliitto eivät lämpene ajatukselle

Ennemmin muita toimenpiteitä kokeilisi työministerin ohella Invalidiliitto. Liiton työelämäasiantuntija Sinikka Winqvist odottaa Haataisen tavoin Työkanavan ja palkkatukiuudistuksen kohtaloa.

Hän myös mainitsee työolosuhteiden järjestelytuen, jonka myöntämisestä työ- ja elinkeinoministeriö vastaa. Sen avulla työpaikoille voidaan järjestää esimerkiksi tarvittavia autopaikkoja, esteettömyyttä ja perehdytystä.

– Siitä pitäisi enemmän tiedottaa yrityksille, että on tällainen mahdollisuus, Winqvist sanoo.

Ministerin esitys ei saa lämmintä vastaanottoa muistakaan suurista puolueista. Toiseksi suurinta hallituspuoluetta keskustaa johtava Annika Saarikko ei "kylmiltään lämpene sille, että vammaisuutta kiintiöitäisiin tällä tavalla".

Myös keskeiset oppositiopuolueet ovat nihkeällä linjalla. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen pelkää, että kiintiöt nostaisivat yritysten kynnystä työllistää ketään. Kokoomus edistäisi osatyökykyisten töihin pääsyä ennemmin työnantajille annettavilla porkkanoilla.

– Lisävelvoitteet yrittäjille kääntyvät yleensä työllisyyden vahingoksi, hän sanoo.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Ville Tavio vastasi soittopyyntöön tekstiviestillä, jonka mukaan yrityksillä on oltava vapaus päättää, keitä ne työllistävät.