Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti Suomen ja Ruotsin Natoon liittymisasiakirjat – ylisti puheessaan Suomea ja Ruotsia

Joe Bidenin mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet tekevät sotilasliitosta ennennäkemättömän vahvan. Viime viikolla Yhdysvaltain senaatti hyväksyi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemukset lähes yksimielisesti äänin 95–1.

Presidentti Biden allekirjoitti Suomen ja Ruotsin Natoon liittymisasiakirjat
Presidentti Biden allekirjoitti Suomen ja Ruotsin Natoon liittymisasiakirjat

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti Suomen ja Ruotsin Natoon liittymisasiakirjat tänään tiistaina illalla.

Biden ylisti puheessaan Suomea ja Ruotsia.

– Suomella ja Ruotsilla on vahvat demokraattiset instituutiot, vahvat armeijat sekä vahvat ja läpinäkyvät taloudet. Maat täyttävät kaikki Naton ehdot. Olemme varmoja siitä. Ne tekevät liittoumastamme vahvemman, ja niiden jäsenyys tekee Amerikasta turvallisemman.

Bidenin mukaan Natosta tulee voimakkaampi kuin koskaan ennen, kun Suomi ja Ruotsi liittyvät sotilasliiton jäseniksi.

Biden myös korosti, että Yhdysvaltojen sitoutuminen Naton puolustamiseen on historiallisen tärkeää Venäjän hyökkäyssodan ja itsevaltaisten johtajien nousun varjostamassa maailmassa. Hän myös kiitteli kongressia puoluerajat ylittävästä tuesta Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksille.

Bidenin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin uskoi voivansa hajottaa Naton rivit, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan, mutta Putin oli väärässä.

– Hän halusi Naton suomettumista, mutta sai sen tilalle Suomen, ja samalla Ruotsin, natoistumisen, Biden näpäytti.

Suomen Washingtonin-suurlähettiläs Mikko Hautala kertoo Ylelle, että Yhdysvaltain nopean ratifioinnin eteen on tehty töitä koko kevät ja kesä.

Hautalan mukaan nopea ratifiointiprosessi kertoo siitä, että Yhdysvallat näkee Suomen ja Ruotsin jäsenyydet myönteisenä asiana, joka yhdistää molempia poliittisia puolueita.

– Ylipäätään se, että Yhdysvallat ratifioi näin nopeasti ennätysajassa – ja hyvin selkeillä luvuilla – on viesti laajasti koko Nato-yhteisölle ja sen ulkopuolelle, Hautala sanoi.

Jo 23 Nato-maata hyväksynyt Suomen ja Ruotsin hakemukset

Viime viikolla Yhdysvaltain senaatti hyväksyi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemukset lähes yksimielisesti äänin 95–1. Senaattorit ylistivät yli kolme tuntia pitkäksi venyneessä keskustelussa Suomea ja Ruotsia Naton uusiksi mallioppilaiksi.

Yhdysvallat on jo keväästä lähtien tukenut näkyvästi Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon. Puoluerajat ylittävä yksimielisyys asiasta on ollut poikkeuksellisellista.

Yhdysvaltojen näkökulmasta Suomi ja Ruotsi vahvistavat Naton puolustusta. Jäsenyydet olisivat myös symbolisesti tärkeitä Venäjän käymän hyökkäyssodan valossa.

Yhdysvaltojen lisäksi jo 22 Nato-maata on hyväksynyt Suomen ja Ruotsin jäsenhakemukset. Yhteensä sotilasliitossa on 30 jäsenvaltiota.

Suurin kysymysmerkki on Turkki. Sen lopullinen kanta on vielä epäselvä, vaikka se hyväksyikin kesäkuussa Suomen ja Ruotsin kutsumisen Naton jäseniksi.

Suomen Yhdysvaltain-suurlähettilään arvion mukaan Suomi ja Ruotsi voisivat olla Naton jäseniä joidenkin kuukausien päästä.

– Puhutaan kuukausista, mutta en usko, että puhutaan vuosista, Hautala kommentoi asiaa Ylelle.

Lue myös:

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi Suomen Nato-jäsenyyden lähes yksimielisesti – senaattori ylisti: "Suomi on sotureiden maa"

Jo 23 Nato-maata on ratifioinut Suomen ja Ruotsin hakemukset, viimeisimpänä Yhdysvallat – seuraa etenemistä Ylen Nato-laskurista