Hyppää sisältöön

Seiskaluokkalaiset kertovat, miten iso mullistus hyppy yläkouluun on – Yle seurasi ensimmäisen koulupäivän päättymistä Ylöjärvellä

Vuorentaustan koulussa seitsemättä luokkaa aloittavat Nelli Kettula, Viivi Salmi ja Laura Lahtinen saavat jatkaa koulutaivaltaan alakoulusta tutussa porukassa.

Hyppy yläkouluun voi olla nuorelle mullistavaa – Koulujen syyslukukausi alkoi Pirkanmaalla
Hyppy yläkouluun voi olla nuorelle mullistavaa – Koulujen syyslukukausi alkoi Pirkanmaalla

Syksyn koulutaival on alkanut keskiviikkona valtaosassa Pirkanmaan kuntia. Ekaluokkalaisten lisäksi suurin mullistus on yläkouluun siirtyvillä, joilla voi olla edessään konkreettinen koulun vaihto.

Uudessa koulussa seitsemännen luokan aloittivat myös ylöjärveläiset Nelli Kettula, Viivi Salmi ja Laura Lahtinen. He siirtyivät Vuorentaustan koulun alaluokilta yläluokille toiseen koulutaloon. Muutos ei tyttöjen mukaan ollut kuitenkaan iso, sillä suuri osa luokasta on tuttuja jo alakoulusta.

– Hyvin meni ja oli kivaa. Ei oikeastaan jännittänyt, tytöt kertoivat ensimmäisen koulupäivän päätyttyä.

Vuorentaustan kouluun oppilaita tulee noin kilometrin päässä olevasta Vuorentaustan alakoulusta ja vähän kauempaa Siivikkalan koulusta. Rehtori Mari Toivosen mukaan yläasteelle siirtymistä on valmisteltu jo viime lukuvuodesta alkaen.

– Olemme tehneet yhteistyötä kotien ja alakoulujen kanssa ja pyrkineet varmistamaan, että ensimmäinen koulupäivä olisi mukava ja turvallinen. Kyllä yläkouluun siirtymisessä on varmasti aina hurjaa hyppyä, mutta paljon vanhaa ja turvallista säilyy myös, hän sanoo.

Oma opettaja vaihtuu aineenopettajiin

Suurimpana muutoksena uudet yläkoululaiset pitävät aineiden lisääntymistä. Samalla kasvaa myös opettajien määrä.

– On outo ajatus, että jokaisessa aineessa on oma opettaja, sanoo Viivi Salmi.

– Täällä on myös paljon enemmän luokkia ja pitää muistaa, missä ne ovat, Nelli Kettula jatkaa.

Laura Lahtisen mukaan yläkoulussa tulee enemmän vastuuta ja huolehdittavaa.

– Mutta kyllähän me lapsia silti olemme, hän sanoo.

Tulevaisuus ei tyttöjä vielä huoleta.

– Tässä on kolme vuotta aikaa miettiä vielä ennen lukiota, sanoo Nelli Kettula.

Rehtori Mari Toivosen mukaan yläkoulussa on oppilailla paljon tehtävää ja mahdollisuuksia auki. Yhdeksänteen luokkaan asti ei tarvitse odottaa. Opiskelu alkaa heti ensimmäisen koulupäivän jälkeen.

– Huomenna aloitetaan lukujärjestyksen mukaan kello 8.20 ja siitä edetään. Se on kevätjuhla ennen kuin huomataankaan

Toimittaja Juha Kokkala tapasi tuoreita seiskaluokkalaisia ja rehtori Mari Toivosen ensimmäisen koulupäivän päätteeksi. Voit katsoa lähetyksen Vuorentaustan koululta tästä artikkelista.

Lue myös:

Yläkouluun siirtyminen on lapselle jättimullistus – aikuisten tuki kotona ja koulussa vähenee, juuri kun sitä eniten tarvittaisiin

Vanhemmat pelkäsivät pahinta, kun alakoulun kuudes luokka siirrettiin yläkouluun – kävikin päinvastoin: "En ole juuri törmännyt tällaiseen muualla"