Hyppää sisältöön

Ukrainalaisten auttamiseksi perustettu Ukraina-talo sulki ovensa yllättäen Tampereella

Suomen ensimmäinen Ukraina-talo perustettiin Tampereelle toukokuussa.

Ukraina-talon johtaja Marina Govorukha kuvattiin Tampereen Ukraina-talon edessä viime viikolla. Vielä silloin ei ollut mitään tietoa talon sulkemisesta. Kuva: Helmi Holopainen / Yle

Tampereella toimiva Ukraina-talo on sulkenut ovensa toistaiseksi. Asiasta kerrotaan talon Facebook-sivulla (siirryt toiseen palveluun).

Suomen ensimmäinen Ukraina-talo aloitti toimintansa Tampereen Itsenäisyydenkadulla toukokuussa. Taustalla olleen Tampereen ukrainalaiset Suomessa -yhdistyksen mukaan tarkoituksena oli luoda paikka, jossa suomalaiset ja ukrainalaiset voivat tutustua toistensa kulttuureihin.

Ukraina-talon tiimi kertoo Facebookissa, että talo on toiminut vapaaehtoisvoimin ja pystynyt auttamaan tuhansia ihmisiä. Tiimi kertoo toimineensa alusta asti erillään toisesta yhdistyksestä, Tampereen ukrainalaiset Suomessa eli Ukrainians of Tampere, ja eronneensa siitä virallisesti heinäkuun puolivälissä. Talon sulkemisesta tiimi syyttää tätä toista järjestöä.

Toukokuussa avatun talon tarkoituksena on ollut edistää Ukrainan sodasta pakoon lähteneiden kotiutumista ja verkostoitumista. Samalla se on toiminut omanlaisenaan kulttuurikeskuksena.

Lappu ovessa kertoo kolmella kielellä, että Ukraina-talo on suljettu. Talon tai muiden ukrainalaisten yhdistysten väki ei ole vastannut Ylen yhteydenottoihin. Kuva: Kai Pohjanen / Yle

Avoimin ovin toimiva talo on tarjonnut yhteisöllisyyden lisäksi myös käytännön tukea. Apua on tarjottu esimerkiksi työ- ja opiskelupaikan hakemiseen sekä asuntojen ja majoituksen etsimiseen.

Ukraina-talon kaikki nykyiset ja tulevat projektit on toistaiseksi jäädytetty.

Yle ei ole vielä tavoittanut yhdistysten edustajia.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Lue myös:

Karkkia, käynti vesipuistossa ja rullaluistimet – ukrainalaislasten toivelinnuista löytyy arkisia haaveita