Hyppää sisältöön

Suomen suurimpiin kuuluva lukio aloitti Lahdessa – väenpaljous ja parkkipaikkojen puute arveluttavat oppilaita

Suomen suuret lukiot suurenevat ja pienet pienenevät. Lahdessa aloitti keskiviikkona lukukautensa uusi suurlukio, jossa opiskelee yli 1 300 lukiolaista.

Lahden lukio Gaudian opiskelijoita kävelee koulun pihassa.
Lahden lukio Gaudia aloitti toimintansa Lahdessa. Uutta suurlukiota arvioivat lukion kakkosluokkalaiset Miko Lehtonen ja Eelis Ruuth sekä Mimosa Eerola ja Mea Himanen. Marjo Pirilä haastattelee. Kuvaus ja editointi Juha-Petri Koponen.

Yksi Suomen suurimmista lukioista on aloittanut toimintansa Lahdessa. Tiirismaan ja Kannaksen lukiot ovat yhdistyneet Lahden lukio Gaudiassa, jossa opiskelee 1 310 lukiolaista. Henkilökuntaa on vajaat sata. Kaikki opiskelijat saapuivat keskiviikkoaamuna Paavolassa sijaitsevalle kampukselle yhteiseen lukuvuoden avaukseen ajoissa ja hyvässä järjestyksessä.

Abiturientit Jyri Liedes, Joona Nurminen ja Ville Liukkonen eivät ole kovin innoissaan uudesta lukiosta.

– Väkeä tulee niin paljon. Vähän mietityttää, löytääkö täältä ketään, Nurminen pohtii.

– Ei ole kovin mukavaa, mutta kyllä tämä menee, arvelee Liedes.

Liukkosta harmittaa, ettei autolle ole tilaa. Lukion piha-alueella ei ole pysäköintitilaa ja lähin pysäköintipaikka on maksullinen.

Gaudian lukio kehottaakin opiskelijoita vetoamaan päättäjiin, jotta myös Gaudian opiskelijoilla olisi mahdollisuus halpaan tai maksuttomaan pysäköintiin oman lukion lähellä.

Mikaela Tikander ja Tua Korhonen opiskelevat viimeisen lukiovuotensa uudessa suurlukiossa. Kuva: Marjo Pirilä / Yle

Myös Mikaela Tikander ja Tua Korhonen jännittävät ihmispaljoutta. Silti heidän mielestään suurlukiosta on paljon hyötyäkin.

– Ainakin on enemmän opettajia ja tiloja. Myös kurssivalikoima on parempi.

Gaudia johtava rehtori Jyrki Rosti on tyytyväinen ensimmäisen päivän jälkeen.

– Ainoastaan parkkipaikat ovat ongelma. Meillä oli 60 mopoa pysäköitynä, kun paikkoja on 20. Autoille ja mönkijöille ei edes ollut parkkipaikkaa lukion alueella, harmittelee Rosti.

Gaudian lukuvuoden avajaisiin oli kutsuttu kaikki 1300 opiskelijaa. Kengät piti riisua ovella, ettei uusi lattia mene pilalle. Kuva: Marjo Pirilä / Yle

Lukioiden eriytyminen on jatkunut koko 2000-luvun

Kuntaliiton lukiokoulutuksen eritysasiantuntija Kyösti Värrin mukaan lukiot ovat polarisoituneet eli jakautuneet ääripäihin oppilaitoksen koon mukaan koko 2000–luvun. Lukioiden keskikoko on pysynyt suurinpiirtein samana viimeiset 20 vuotta, mutta isot lukiot ovat suurentuneet ja pienet sekä keskikokoiset pienentyneet.

Lukioiden keskimääräinen opiskelijamäärä on nykyisin 280 opiskelijaa. Lukioiden suurimman kymmeneksen koko on kasvanut 20 vuodessa yli 500:sta yli 650:een opiskelijaan. Lukioiden pienimmässä kymmeneksessä on puolestaan nykyään alle 50 opiskelijaa aiemman 90 sijaan

Yli tuhannen oppilaan lukioita on muutamia. Lahden lisäksi suuria lukioita on myös pääkaupunkiseudulla ja Jyväskylässä.

Värrin mielestä on epätodennäköistä, että uusia suurlukioita syntyisi Suomeen lähivuosina. Suurlukio syntyy usein kahden oppilaitoksen yhdistämisestä, ja monilla paikkakunnilla mahdolliset yhdistymiset on jo tehty.

– Jos tilojen puolesta on mahdollista, niin rajatussa määrin isoja lukioita syntyy. Mutta useita 1 300 opiskelijan lukioita ei ole lähivuosina syntymässä, sanoo Värri.

Lue myös:

Suomen suurin lukio valmistuu Lahdessa Paavolan kampukselle – katso miltä uusi väri- ja muotomaailma näyttää