Hyppää sisältöön

Enontekiölle perustettiin kaksi uutta suojelualuetta

Metsäisten ja soisten alueiden yhteispinta-ala on 40 hehtaaria.

Suojelualueista pienempi sijaitsee Pasmajoen rannalla. Suon ja hieskoivusaarekkeen lisäksi alueella on mäntyharjanne. Kuva: Petri Haapala

Luonnonperintösäätiö on perustanut kaksi suojelualuetta Enontekiölle. Isompi, 30 hehtaarin Sitsapesämaan suojelualue sijaitsee Ketomellan kylän pohjoispuolella. Säätiön mukaan metsän vanhimmat männyt ovat 200-vuotiaita. Osa alueesta on luonnontilaista suota. Alueella elävät muiden muassa kuukkelit, metsot ja kahlaajalinnut.

Pienempi kymmenen hehtaarin alue on Peltovuoman kylässä ja se rajautuu Ounasjoen vesistöön kuuluvaan Pasmajokeen. Kevään tulva-aikaan alueella viihtyvät muuttomatkalla olevat vesilinnut.

Kahta suojeltua palstaa kutsutaan yhteisellä nimellä Sitsapesämaa.

Luonnonperintösäätiö on Pentti Linkolan vuonna 1995 perustama säätiö, joka hankkii lahjoitusvaroilla alueita suojeltavaksi niin, että niitä koskee pysyvä rauhoitus.

Enontekiön alueiden ostoon käytettiin keväällä aloitetun Ylä-Lapin ikimetsäkeräyksen tuottamia varoja. Säätiön mukaan alueiden hankintaan saatiin merkittävä lahjoitus Lapin luonnon ystäviltä.