Hyppää sisältöön

Läheiset muistelevat Vesa-Matti Loiria – Hannele Lauri: "Mestari ja ystävä on poissa"

Laulaja ja näyttelijä Vesa-Matti Loiri on kuollut. Kirjailija ja ystävä Jari Tervo on sitä mieltä, että suurempaa suomalaista tähteä ei tule.

77-vuotiaana kuolleen Vesa-Matti Loirin läheiset kuvailevat häntä viisaaksi, lahjakkaaksi ja ihanaksi ihmiseksi. Kuva: Samu Takala / Yle

Vesa-Matti Loiri on kuollut. Laulaja ja näyttelijä kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 77-vuotiaana.

Hannele Lauri kommentoi Ylelle, ettei hänellä ole surun keskellä oikein sanoja. Lauri näytteli Loirin rinnalla muun muassa lukuisissa Uuno Turhapuro -elokuvissa. Kaksikon välille syntyi aikanaan myös romanssi (siirryt toiseen palveluun).

– Voin sanoa vaan, että mestari ja ystävä on poissa. Minkä perinnön hän jättikään meille. Kuinka paljon on saanut Suomen kansa nauttia hänen monipuolisesta taiteestaan, Lauri sanoo.

Hänen mukaansa Loiri oli ihmisenä viisas ja suora. Ihana ihminen.

– Meillä oli aina ihanaa tehdä yhdessä töitä. Helppoa ja hauskaa.

Hannele Lauri teki ja Vesa-Matti Loiri tekivät yhdessä paljon töitä. Yhteydenpito jatkui loppuun saakka. Kuva: Numi Nummelin / Yle Kuvapalvelu.

Lauri ja Loiri olivat viime vuosiin saakka yhteydessä toisiinsa. Puhelimessa juttu jatkui aina siitä mihin se oli viime kerralla jäänyt. Loiri oli Laurin mukaan kannustava ja onnellinen kaikista Laurin saamista palkinnoista.

– Toivon, että Veskulla on hyvä olla.

Jari Tervo: "Suurempaa ei tule"

– Mielestäni hän on kaikkien aikojen suurin suomalainen tähti tällä pohjoisella taivaalla. Suurempaa ei tule koska yhteiskunta on muuttunut. Hän eli korkeimman miehuutensa suomalaisen yhtenäiskulttuurin aikana.

Näin kommentoi Vesa-Matti Loirin merkitystä kirjailija Jari Tervo. Hänen mukaansa internet hajoitti yhtenäiskulttuurin niin, ettei Loirin kaltaisia koko kansan suosikkeja yksinkertaisesti enää tule.

Tervo hakee Loiriin vertauskohtaa Tauno Palosta (1908–1982) sillä erotuksella, että Palo ei ollut elokuvan, teatterin ja musiikin lisäksi tähti myös televisiossa.

Valkokankaalla Tervo kuvailee Loiria näyttelijäksi, jonka suorituksissa yhdistyivät pää ja sydän.

– Minusta Loirin parhaita elokuvasuorituksia on Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet, jossa hän näyttelee sopeutumatonta varusmiestä. Siinä ainutlaatuisella tavalla yhdistetään murhe ja raivo.

Jari Tervo kirjoitti Vesa-Matti Loirin elämäkerran, joka ilmestyi vuonna 2019. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Kaksikon ystävyys kesti miltei 20 vuotta. Tervo kirjoitti Loirin elämäkerran, joka ilmestyi vuonna 2019. Tiedon Loirin diagnoosista Tervo sai ystävänpäivänä. STT:n mukaan Loiri sairasti syöpää.

– Tiesin, ettei ole paljon aikaa. Jotenkin sitä sitten kuvitteli, että aikaahan on kalenterissa lisää kun vaan kääntää lähden. Mutta kyllä se taitaa joskus loppua.

– Matti ei varmaan ajatellut niin. Hän uskoi jälleensyntymiseen. Saa nyt sitten nähdä miten tässä käy.

Mika Kaurismäki teki Vesa-Matti Loirin kanssa useamman elokuvan. Lisääkin olisi ollut tulossa. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Mika Kaurismäki valmisteli seuraavaa elokuvaa Veskun kanssa

Elokuvantekijä Mika Kaurismäki tutustui Loiriin ensimmäisen kerran 1980-luvun alussa. Viimeisten 10–15 vuoden aikana he olivat hyvinkin paljon tekemissä töiden kautta, mutta myös muuten. Loirista muodostui Kaurismäelle hyvä ystävä.

– Haikea mieli on tietysti nyt, vaikka osasin varautua tähän tilanteeseen.

Kaurismäki kuvailee Loiria monilahjakkaaksi ihmiseksi, jonka skaala ulottui urheilusta kulttuuriin ja taiteeseen.

– Iso pala kulttuurihistoriaa tossa on. Ja eihän se kuole, vaikka Vesku lähti, vaan se jää elämään.

Vuonna 2010 Kaurismäki ohjasi Loirista dokumentin nimeltä Vesku. Sen piti jäädä Loirin viimeiseksi elokuvaesiintymiseksi. Kaurismäen mukaan Loiri muutti kuitenkin mielensä nähtyään valkokankaalta, miten huonossa kunnossa hän oli.

– Hän totesi, että ei hän halua jättää tätä perintöä.

Kaurismäen mukaan dokumentti aloitti Loirin elämässä uuden vaihteen. Näyttelijä laittoi itsensä kuntoon ja esiintyi muun muassa Kaurismäen elokuvissa Tie pohjoiseen (2012) ja Mestari Cheng (2019).

Vesa-Matti Loiri näytteli Kari Väänäsen (oik.) kanssa Mika Kaurismäen elokuvassa Mestari Cheng (2019). Kuva: Marianna Films Oy

Kaksikko puhui jatkuvasti uusista elokuvista. Viime kesänä, ennen tietoa sairaudesta, Loiri ehdotti Kaurismäelle, että he tekisivät vielä yhden fiktioelokuvan, ja antoi ohjaajalle 3–4 vuotta aikaa valmisteluun. Käsikirjoitusta alettiin jo tehdä.

Kaurismäki kuvailee Loirin elämänkatsomusta poikkeukselliseksi.

– Hän sanoi kun viimeksi puhuttiin, että ei pelota yhtään. Täällä on nähty jo aika paljon, hän haluaa nyt nähdä, mitä kulman takana on. Se kuvaa hyvin Veskun asennetta.

Sauli Niinistö: "Hyvää matkaa tuntemattomahan tupaan"

Suru-uutista on kommentoitu laajasti myös sosiaalisessa mediassa. Vesa-Matti Loirin edustama jalkapalloseura HJK kirjoitti (siirryt toiseen palveluun):

– Loiri ehti elämässään valloittaa sydämet monen alan taiturina. Hän teki vaikutuksen myös jalkapallokentillä: vuonna 2013 Klubi palkitsi ”Veskun” HJK:n historian värikkäimpänä maalivahtina. HJK ottaa osaa omaisten suruun.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi myös uutista (siirryt toiseen palveluun).

– Suurista suurin, syvästi kunnioitettu Vesa-Matti Loiri on poissa. Kosketit meitä, suomalaista sielua niin syvältä. Hyvää matkaa tuntemattomahan tupaan rakas ystävä, Niinistö kirjoitti.

Yleisradio toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) Twitterissä:

– Koko kansaa koskettava suru-uutinen. Vesa-Matti Loiri on poissa. Yksi suurista- suurin on poissa. Kiitollisena kaikista elämyksistä ja kohtaamisista. Lepää rauhassa.

Instagramissa Loiria ovat muistelleet Suomen suurimmat tähdet Antti Tuiskusta (siirryt toiseen palveluun) Krista Kososeen (siirryt toiseen palveluun) ja Paula Vesalasta (siirryt toiseen palveluun) Elastiseen (siirryt toiseen palveluun).

Lenita Airisto ihaili Vesa-Matti Loirissa "taiteilijan älyä oivaltaa jokin asia, jota putkiaivot eivät oivalla". Kuva: Yle Kuvapalvelu

Lenita Airisto: "Ihailin hänen rajatonta lahjakkuuttaan"

Lenita Airisto tutustui Vesa-Matti Loiriin 1960-luvulla. Loiri näytteli sketseissä Jatkoaika-nimisessä ohjelmassa, jota Airisto juonsi yhdessä Aarre Elon ja Hannu Taanilan kanssa.

– Hän oli fyysisesti aivan uskomaton. Hän oli omaksunut kaatumisen, se oli hänen akrobatialajinsa. Miten valtavaa eri jäsenten ja lihasten koordinointia se vaati, Airisto selittää nauraen.

Elettiin poliittisesti valveutunutta aikaa. Airiston ja Loirin yhdisti keskustelut taistolaisuudesta, jota vastaan molemmat Airiston mukaan taistelivat.

– Se johti meidät yhteen, ja yön pimeinä hetkinä puhuimme ja mietimme kumpikin omaa karriääriämme. Olin tosi kiitollinen Veskulle, kun hän näki, mikä piru mun sisälläni on. Hän tajusi, että mulla on mahdollisuuksia. Hän ei ollut koskaan sovinisti.

Vesa-Matti Loiri esiintyi 1960-luvulla Jatkoaika-nimisessä ohjelmassa. Sitä tehdessä hän tutustui Lenita Airistoon. Kuva: Erkki Suonio / Yle

Kipinä syttyi heti ensimmäisenä päivänä, kun Airisto tajusi löytäneensä sielunveljen. Hän muistelee ajaneensa autoa, jossa Loiri oli kyydissä, ja huudahtaneensa: "Mä rakastan sua!" Kaksikon välille syttyi myöhemmin rakkaussuhde (siirryt toiseen palveluun).

– Ihailin hänen rajatonta lahjakkuuttaan ja älyään. Taiteilijan älyä oivaltaa jokin asia, jota putkiaivot eivät oivalla.

Airisto tapasi Loirin viimeksi aiemmin tänä vuonna Loirin kotona. Näyttelijä oli kutsunut kotiinsa ystäviä, joille hän halusi sanoa näkemiin. Tapaamisen päätteeksi Airisto ja Loiri halasivat "pitkään, lämpimästi ja suurella rakkaudella". Tämän jälkeen kaksikko jutteli vielä useamman kerran puhelimessa.

Airisto on iloinen, että Loiri ehti nähdä vielä tämän kesän. Hän sanoo, että kuolemakaan ei heitä erota.

– Hän ei koskaan poistu. Kyllä se jossain vaiheessa taas soittaa.

Lenni-Kalle Taipale muistelee Vesa-Matti Loiria.
Katso tästä viihdetaiteilija Vesa-Matti Loirin muisto-ohjelma keskiviikkoillalta. Studiossa kirjailija Jarvi Tervo ja Ylen kulttuuritoimittaja JP Pulkkinen.

Vesa-Matti Loiria muistellaan lauantaina 20.8. klo 21 TV1:ssä.

Mitä ajatuksia artikkeli herätti? Voit osallistua keskusteluun 11.8. klo 23 asti.

Lue myös:

Vesa-Matti Loiri on kuollut

Vesa-Matti Loiri nousi tähteyteen Oulussa kuvatusta Pojat-elokuvasta

Tästä me muistamme Vesa-Matti Loirin – katso videot ja kuvat pitkän uran varrelta

Vesa-Matti Loirille luonto oli kaikki kaikessa – "Surullinen lapsuudenkokemus opetti minut rakastamaan luontoa"

Vesa-Matti Loirin monipuolinen ura teki hänestä koko kansan Veskun