Hyppää sisältöön

Teknologiateolisuus tyrmää sosiaalivakuutusmaksujen palauttamisen työnantajien maksettavaksi

Teknologiateollisuus torjuu myös veronkevennysten ja palkkaratkaisujen kytkemisen toisiinsa.

Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi suhtautuu Teollisuusliiton ehdotukseen sosiaalivakuutusmaksujen palautuksesta kielteisesti. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Teknologiateollisuus tyrmää ykskantaan Teollisuusliiton ehdotuksen siitä, että taannoisen kilpailukyky- eli kiky-sopimuksen yhteydessä palkansaajien maksettavaksi siirretyt sosiaalivakuutusmaksut palautettaisiin takaisin työnantajien maksettavaksi.

Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi suhtautui Teknologiateollisuus ry:n järjestämässä mediatilaisuudessa kielteisesti Teollisuusliiton ehdotukseen.

– Tämä ei ole mikään neuvottelukysymys näiden palkkaneuvottelujen yhteydessä, Ruohoniemi sanoi.

Teollisuusliiton mukaan palautus nostaisi palkansaajien ostovoimaa enemmän kuin vastaava palkankorotus ja tulisi samalla työnantajille edullisemmaksi, kun maksutaakan siirto hillitsisi palkankorotuksia.

Teollisuusliitto esitti keskiviikkona hallituksen budjettiriihelle toimia, joiden avulla vahvistetaan palkansaajien ostovoimaa ja turvataan kotitalouksien asemaa nykyisessä inflaatiotilanteessa. Hallitus kokoontuu budjettiriiheensä elo–syyskuun vaihteessa.

– Kiky-maksujen siirto on Teollisuusliiton mielestä järkevä osa sellaista kokonaisuutta, jossa inflaation aiheuttamaa rasitusta jaetaan tasapuolisesti palkansaajien, valtiovallan ja työnantajayritysten välillä, Teollisuusliitto kirjoitti tiedotteessaan.

"Työrauhaa sopimusneuvottelijoille"

Mahdollisista ansioverojen kevennyksistä ja niiden kytkemisestä työmarkkinaratkaisuihin Teollisuusliitto ja työnantajapuoli olivat enemmän samoilla linjoilla kuin sosiaalivakuutusmaksuasiasta.

Teollisuusliitto torjui laajat, kaikille tuloluokille kohdennetut ansioveronkevennykset kalliina ja tulonjakovaikutuksiltaan epäoikeudenmukaisena politiikkana.

– Julkisen talouden kestävyyteen vaikuttavat toimet on kohdistettava erityisesti pieni- ja keskituloisille palkansaajille, Teollisuusliitto painotti.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola peräänkuulutti työehtosopimusneuvottelijoille työrauhaa ja toivoi poliitikoilta ja virkamiehiltä pidättyväisyyttä työmarkkina-asioiden kommentoinnissa.

– Nämä vihjailut korotustasosta ja veronkevennysten kytkemisestä palkkaratkaisuun pitää ehdottomasti lopettaa nyt alkuunsa, Hirvola sanoi mediatilaisuudessa.

– Sellaista kytkentää ei ole eikä sellaista tule.

Hirvolan mukaan ulkopuoliseen neuvotteluapuun ei työmarkkinapöydissä ole tarvetta.

– Ei vaikeuteta neuvottelijoiden neuvotteluja nyt tällaisilla julkisilla ulostuloilla, Hirvola toivoi.