Hyppää sisältöön

Tampereen Ukraina-talon sulkemisen taustalla epäselvyydet varojen käytössä – taustayhdistysten näkemyksissä eroa

Ukrainalaisten auttamiseksi perustettu Ukraina-talo sulki ovensa yllättäen Tampereella. Yle ei ole tavoittanut talon taustayhteisöjä, mutta osapuolet kertovat näkemyksensä tilanteesta sosiaalisessa mediassa.

Lappu ovessa kertoo Ukraina-talon sulkemisesta kolmella kielellä. Talon ja sen taustayhdistysten edustajat eivät ole vastanneet Ylen yhteydenottoihin. Kuva: Kai Pohjanen / Yle

Tampereen Ukraina-talon sulkemisen taustalla ovat taloudelliset epäselvyydet.

Tampereen ukrainalaiset Suomessa -yhdistys, Ukrainians of Tampere, kirjoitaa Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun), että se on käynnistänyt viralliset toimenpiteet selvittääkseen varojensa käytössä esille nousseita moninaisia epäkohtia. Yhdistyksen mukaan sen pankkitili on jäädytetty pankin ohjeiden mukaisesti selvityksen ajaksi.

Yhdistys kertoo saaneensa kolme merkittävää raha-avustusta, joista osan lahjoittajat ovat suunnanneet tukemaan yhdistyksen alla toimineen Ukraina-talon toimintaa. Samaan aikaan, kun yhdistys on alkanut selvittää epäselvyyksiä, Ukraina-talon taustalla olleet henkilöt ovat ilmoittaneet perustaneensa oman yhdistyksen ja eronneensa Tampereen ukrainalaiset Suomessa -yhdistyksestä.

Myös Ukraina-talon taustahenkilöt avaavat talon sulkemista talon Facebook-sivuilla (siirryt toiseen palveluun). Päivityksen mukaan Tampereen ukrainalaiset Suomessa -yhdistyksen olisi pitänyt siirtää talon varat Ukraina-talon toimintaan heinäkuun puolivälin jälkeen. Näin ei ole kuitenkaan toimittu, ja Ukraina-talo on joutunut toimimaan ilman varoja.

– Olemme käyttäneet kaikki mahdolliset resurssit, emmekä valitettavasti pysty tarjoamaan palveluita ennen kuin yhdistys vapauttaa varat, Ukraina-talon sivuilla kirjoitetaan.

"Epäkohdat selvitetään juurta jaksaen"

Tampereen ukrainalaiset Suomessa -yhdistyksen hallitus vakuuttaa Facebook-sivuillaan, että kaikki mahdolliset epäkohdat selvitetään juurta jaksaen, jotta avustustyö voi jatkua saumattomasti.

– Yhdistyksen tärkein prioriteetti on varmistaa, että lahjoitetut varat ja tarvikkeet menevät Suomen lakeja noudattaen mahdollisimman tehokkaasti siihen tarkoitukseen ja kohteeseen, johon ne on osoitettu.

Yle on tavoitellut useaan otteeseen kummankin taustayhteisön edustajia, mutta viesteihin ei ole vastattu.

Suomen ensimmäinen Ukraina-talo aloitti toimintansa Tampereen Itsenäisyydenkadulla toukokuussa. Taustalla olleen Tampereen ukrainalaiset Suomessa -yhdistyksen mukaan tarkoituksena oli luoda paikka, jossa suomalaiset ja ukrainalaiset voivat tutustua toistensa kulttuureihin.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida torstaihin kello 23:een.

Lue myös:

Ukrainalaisten auttamiseksi perustettu Ukraina-talo sulki ovensa yllättäen Tampereella