Hyppää sisältöön

Tiktok-julkkis fantasioi naisten vapauden rajoittamisesta, lyömisestä ja raiskaamisesta – videoilla on jo miljardeja katsojia

Tutkijan mukaan Andrew Taten suosio kertoo somen mahdista ja siitä, että naisvihamieliselle sanomalle on tilausta.

Entisestä potkunyrkkeilijästä Andrew Tatesta tuli kesän aikana yksi maailman googlatuimmista henkilöistä. Arkistokuva on vuodelta 2016. Kuva: James Shaw / Shutterstock / All Over Press

Tiktokissa on uusi tähti: brittiläis-amerikkalainen Andrew Tate, joka puhuu videoilla sikari suussaan naisten pahoinpitelemisestä ja raiskaamisesta.

35-vuotias ex-potkunyrkkeilijä on kertonut tapailevansa mieluiten 18–19-vuotiaita naisia, jotta "voi jättää heihin jälkensä" ennen muita miehiä. Hän on myös toistanut, että "naiset ovat miesten omaisuutta ja kuuluvat kotiin".

Tate on vain muutamassa viikossa noussut kuin tyhjästä yhdeksi internetin puhutuimmista henkilöistä.

Heinäkuussa Andrew Tatesta tehtyjen Google-hakujen määrä ohitti maailmalla esimerkiksi Donald Trumpista ja Kim Kardashianista tehtyjen hakujen määrän. Suomessa hänestä tuli haetumpi kuin pääministeri Sanna Marinista.

Myös kansainvälinen media on puhunut Tatesta kesän aikana tiuhaan – viimeisimpänä esimerkiksi brittilehdet The Guardian (siirryt toiseen palveluun), Mirror (siirryt toiseen palveluun) sekä Independent (siirryt toiseen palveluun).

Tiktok-videoita, joissa Tate esiintyy, on katsottu jo 11,6 miljardia kertaa. Hänen yleisönsä koostuu etupäässä teinipojista ja nuorista miehistä.

Provosoiva sisältö takaa maksimaalisen näkyvyyden

Potkunyrkkeilyuransa jälkeen Tate on toiminut elämäntaitovalmentajana. Hänen perustamansa Hustler’s University -verkko-oppimisympäristö lupaa auttaa miehiä vaurastumaan nopeasti esimerkiksi sijoittamalla kryptovaluuttoihin tai kiinteistöihin.

Andrew Tate asuu Romaniassa, ja amerikkalaismedia Daily Beastin mukaan (siirryt toiseen palveluun) paikalliset viranomaiset epäilevät hänen olevan osallisena ihmiskauppaan.

Brittilehti The Observerin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Taten oppilaita ja faneja masinoidaan systemaattisesti kasvattamaan some-persoonan suosiota.

He luovat Taten nimellä ja kuvalla varustettuja tilejä, ja jakavat tämän videoita Tiktokissa.

Lehden mukaan faneja kehotetaan suosimaan kaikkein raflaavinta sisältöä.

Tutkija: Naisviha voi normalisoitua fanikunnassa

Nykykulttuurin tutkimuksen ja sukupuolentutkimuksen dosentti Tuija Saresma arvioi, että videoiden suosio voi johtaa naisvihan normalisoitumiseen fanikunnassa.

– Vaikka hahmo olisikin vain provo, se on silti tosi vahingollinen. Miljoonat pojat ja nuoret miehet katsovat sen sisältöä Tiktokissa, ja väistämättä jotain siitä tarttuu päähän.

Saresma arvelee sisällön provokatiivisuuden olevan laskelmoitua, sillä somealustat antavat runsaasti näkyvyyttä voimakkaita tunteita herättäville sisällöille.

Tiktokin yhteisösäännöt kieltävät vihapuheen ja väärällä identiteetillä esiintymisen, mutta somejätti ei toistaiseksi ole puuttunut Andrew Taten sisältöön.

Saresman mukaan Taten räjähtävä suosio kertoo paljon tästä ajasta.

– Se, että tämä tapahtuu vain viikoissa todistaa somen voimasta ja toisaalta siitä, että tasa-arvon vastaisille väkivaltaisille ihanteille on maailmalla ja Suomessakin tilausta. Se on aika hurjaa!

Saresma huomauttaa, että Suomessakin on useita naisvihamielisistä kommenteista tunnettuja internet-keskustelijoita. On ehkä vain ajan kysymys, että he löytävät tiensä perinteisemmiltä foorumeilta Tiktokiin.

Miika Koskelan haastattelussa hän vastaa kysymykseen, mitä ajatuksia Andrew Taten nopea suosio herättää.

Oletko huomannut kiinnostavan ilmiön somessa? Lähetä juttuvinkki meille tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Korjattu 11.8.2022 klo 12.00: Toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin, Andrew Tatella on oma Tiktok-tili. Valtaosa häneen liittyvästä Tiktok-sisällöstä on kuitenkin peräisin jostain muualta.

Voit keskustella aiheesta 12.8. kello 23:een asti.