Hyppää sisältöön

Lappeenrannassa paljastui salainen suunnitelma rakentaa jäähalli kauppatorin paikalle – päättäjät tietoisia asiasta, taustatahosta ei tietoa

Uuden jäähallin sijoituspaikka on herättänyt kiivasta keskustelua Lappeenrannassa viime vuosina.

Lappeenrantalaisen Liiga-joukkue SaiPan kotihalli sijaitsee Kisapuistossa, johon uusikin halli päätettiin vuonna 2020 rakentaa. Kuva: Mikko Lieri / All Over Press

Aivan Lappeenrannan kaupungin keskustassa sijaitseva kauppatori on noussut esiin vaihtoehtona kaupungin uuden jäähallin sijoituspaikaksi. Tilanne on erikoinen, koska kaupunki vasta hiljattain päätti rakentaa hallin Kisapuistoon, muutaman kilometrin päähän kaupungin keskustasta.

Lappeenrannan toriyhdistyksen puheenjohtaja Antti Pyysing kertoo julkisessa Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun), että jäähallia on suunniteltu sijoitettavaksi kauppatorille. Päivityksessään Pyysing kirjoittaa, kuinka "grynderit yrittävät taas lopettaa Lappeenrannan kauppatorin". Pyysingin tietojen mukaan rakennusyhtiö olisi esitellyt suunnitelmaa valtuutetuille kesäkuussa.

Kuvakaappauksessa on osa Antti Pyysingin kirjoittamasta Facebook-päivityksestä.

Asiaa esitelty päättäjille

Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Joonas Grönlund (kok.) kertoo, että asiaa on esitelty myös päättäjille. Grönlundin mukaan yksityinen toimija on esitellyt poliitikoille kesällä keskusta-alueelle keskittyvää “merkittävää hanketta”.

Sen tarkemmin Grönlund ei halua suunnitelman yksityiskohtia avata. Hän ei esimerkiksi vahvista, että hanke koskisi nimenomaan kauppatorille sijoitettavaa jäähallia.

– Yksityinen toimija varmasti esittelee asiaa itse, kun katsoo asian olevan siinä vaiheessa, Grönlund sanoo.

Hänen mukaansa erilaisia hankkeita esitellään poliitikoille jatkuvasti.

– Joskus tällaiset hankkeet etenevät, joskus eivät.

Lappeenrannan kauppatori on suosittu kohtauspaikka. Arkistokuva. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Yksityiskohdista ei tietoa

Liiga-SaiPa oy:n toimitusjohtaja Jussi Markkanen kertoo, että yksityinen taho on alkanut tehdä selvitystä hankkeesta kevään jälkeen.

– Olen tietoinen asiasta. Tässä vaiheessa kyse on varmaan enemmänkin selvityksestä, olisiko Lappeenrannassa tähän mahdollisuutta, Markkanen sanoo.

Hänen mukaansa erilaiset vaihtoehdot jäähallin sijainnille on hyvä selvittää. Liiga-SaiPa toimii uuden jäähallin päävuokralaisena.

– Ei ole mikään salaisuus, että Liiga-SaiPa näkee areenan kannattavuuden takia keskustan huomattavasti Kisapuistoa parempana paikkana jäähallille. Tietysti ymmärrämme, että asiassa on monia mutkia matkassa.

Myös Markkanen sanoo, ettei voi kommentoida yksityisen tahon puolesta suunnitelman tarkempaa sisältöä tai toteuttajaa.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päätti lokakuussa 2020, että uusi jäähalli tulee Kisapuistoon. Nykyisen hallin pääkäyttäjälle Liiga-SaiPalle päätös oli pettymys, sillä se olisi halunnut uuden hallin aivan Lappeenrannan keskustaan isompana monitoimiareenana. Toimittaja Ville Toijonen haastattelee Liiga-SaiPa Oy:n kahta suurinta omistajaa Jouni Okkoa ja Timo Tersaa lokakuussa 2020.

Yrittäjä huolissaan

Lappeenrannan toriyhdistyksen puheenjohtaja Antti Pyysing suhtautuu kriittisesti mahdolliseen suunnitelmaan. Hän on kolmannen sukupolven yrittäjä Lappeenrannan kauppatorilla.

– Torin kehittäminen on mennyt älyttömän hyvään suuntaan. On saatu muun muassa leikkipaikka, ja keskusteluyhteys kaupungin kanssa on hyvä. Nyt tuntuu siltä, että tempaistaan edistysaskeleet nurin, Pyysing toteaa.

Facebook-päivityksessään Pyysing kirjoittaa “kaupunginvaltuutetuille pidetystä salaisesta kokouksesta”. Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Koskenranta (sd.) kertoo, että mitään salaista kokousta ei ole ollut.

– Tämä ei pidä paikkaansa. Valtuusto ei pidä mitään salaisia kokouksia, Koskenranta sanoo.

Koskenrannan mukaan hanketta on esitelty valtuustoryhmille. Sosialidemokraattien valtuustoryhmälle asiaa esiteltiin kesäkuussa.

– Vuosien varrella hankkeita on esitelty tässä kaupungissa useita. Se ei ole mitenkään epätavanomaista eikä siihen liity suhmurointia, Koskenranta sanoo.

Kisapuiston jäähallia edistetään yhä

Uuden jäähallin sijoituspaikka on herättänyt kiivasta keskustelua viime vuosina.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päätti lokakuussa 2020, että SaiPan uusi kotihalli rakennetaan Lappeenrannan Kisapuistoon. Toinen vaihtoehto oli rakentaa keskustaan suurempi monitoimiareena.

Kisapuistoa kannatti muun muassa kaupunginhallitus. Liiga-SaiPa on puolestaan ollut vahvasti keskustan monitoimiareenan kannalla. Kaupunginvaltuuston päätöksen jälkeen hankkeesta kaikkosivat muun muassa keskustan kannalla olleet rahoittajat.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Joonas Grönlundin mukaan kaupunki edistää jäähallin rakentamista Kisapuistoon yhä. Uuden jääareenan rakentamisen olisi tarkoitus alkaa vuonna 2024.

Asiasta kertoi ensin Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

SaiPan uusi kotihalli rakennetaan Kisapuistoon, paikasta kiisteltiin liki 4 tuntia ratkaisevassa valtuustossa: "Tilanne muistuttaa jenkkien presidentinvaaleja"

Liiga-SaiPan toimitusjohtaja otti yhteyttä paikallisiin rahoittajiin – kaupungin palkkaama konsultti keskittyi suuryrityksiin

"Se on yksinkertaisesti väärä paikka meille" – Lappeenranta päätti rakentaa jäähallin Kisapuistoon, sijoittajat eivät seuraa perässä