Hyppää sisältöön

Ravitsemusterapeutti lopettaisi vaa'alla ravaamisen – Anette Palssa: "Taulukosta ei voi katsoa terveyden kannalta parasta painoa"

Elintapojen kohentaminen vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin, vaikka paino ei laskisi.

Miten ruuasta ja painosta pitäisi puhua? 8 minuuttia -ohjelman vieraana on ravitsemusterapeutti Anette Palssa.
Miten ruuasta ja painosta pitäisi puhua? 8 minuuttia -ohjelman vieraana on ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

Painon merkitystä korostetaan liikaa, kun puhutaan terveydestä ja hyvinvoinnista, sanoo ravitsemusterapeutti Anette Palssa. Hänen mukaansa pelkkä painolukema ei kerro terveydestä juuri mitään.

– Esimerkiksi painoindeksi on väestötason mittari. Mutta yksilön näkökulmasta taulukosta ei voi katsoa terveyden kannalta parasta painoa, Anette Palssa sanoo Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Ovatko lääkärit sitten väärässä varoitellessaan ylipainon vaaroista?

Palssan mukaan eivät, mutta painolukema saa liian ison merkityksen.

– Jos elintavoissa tapahtuu hyviä muutoksia, terveys ja hyvinvointi kohenevat, vaikka paino ei muuttuisi mihinkään.

Viimeaikaiset tutkimukset tukevat väitettä. Parin vuoden takaisen väitöskirjan mukaan toistuvat laihdutusyritykset itse asiassa lisäävät lihomisen riskiä. Taustalla on biologisia mekanismeja muun muassa aineenvaihdunnassa ja hormonitoiminnassa.

Painokeskeisyys vääristää ajattelua

Palssa muistuttaa, että paino on vain yksi hyvinvoinnin mittari. Painokeskeinen terveyskäsitys vääristää ajattelua.

– Kuulen usein vastaanotolla, että “miksi liikkuisin, kun se ei vaikuta painoon” tai “mitä väliä on syömisellä, kun olen luonnostaan hoikka”.

Toinen vääristymä käsityksessä terveydestä on ulkonäköön tuijottaminen: ajattelemme, että lihaksikkuus tai kauneuskäsitysten mukainen vartalo merkitsee automaattisesti terveyttä. Moni kontrolloi ruokavaliotaan tarkasti.

– Jos tiukasta kontrollista luopuu, tapahtuu monesti hyviä asioita. Ihminen voi oppia kuuntelemaan kehon tarpeita, nälkää ja kylläisyyttä, tai tunnistamaan syömiseen liittyviä tunteita, Palssa sanoo.

Ravitsemusterapeutti kehottaa pohtimaan, onko esimerkiksi kaloreiden laskemisesta tai painolukeman tuijottamisesta itselle enemmän hyötyä kuin haittaa.

– Ihminen voi olla hyvinvoiva ja viihtyä kehossa eri kokoisena.

Katso 8 minuuttia -ohjelma Yle Areenassa: Miten ruuasta ja painosta pitäisi puhua?