Hyppää sisältöön

Kukaan ei ole ilmoittautunut Krimin niemimaan tiistaisen iskun tekijäksi

Ukraina väittää yhdeksän venäläisen sotilaskoneen tuhoutuneen Sakyn lentokentän iskussa, jonka arvellaan olevan ukrainalaisten vastarintajoukkojen tekemä.

Krimin Sakylla matkailleet todistivat räjähdyksiä
Krimin Sakylla matkailleet todistivat räjähdyksiä

Yksi ihminen kuoli tiistaina, kun räjähdykset ravistelivat Venäjän lentotukikohtaa lähellä merenrantakohteita läntisellä Krimin niemimaalla. Ukrainan mukaan räjähdyksissä tuhoutui yhdeksän venäläiskonetta.

Sakyssa matkailijat kertoivat Reutersille kuulleensa useita räjähdyksiä.

Reutersin mukaan räjähdyksiä tapahtui Sakyn lentotukikohdassa. Silminnäkijöiden mukaan ainakin 12 räjähdystä sattui paikallista aikaa kello kolme yöllä.

Läheisen Novofedorivkan asukas kertoi perheen paosta ikkunoiden paiskauduttua sisään.

– Talo heilui, ikkunat menivät rikki ja sirpaleita lensi vaimooni päin. En ymmärtänyt mitä tapahtui, kertoi Viktor Lenitshenko.

Hän kertoo perheen ryömineen kylpyhuoneeseen ja kuulleen lisää räjähdysten ääniä Lopulta perhe oli paennut talosta.

Sakyn tukikohta sijaitsee 200 kilometrin päässä Ukrainan joukoista, joten sen on katsottu olevan liian kaukana, jotta isku olisi voitu tehdä amerikkalaisella Himars-rakettijärjestelmällä.

Ukrainan mukaan räjähdyksissä tuhoutui yhdeksän venäläiskonetta. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Räjähdysten tekijästä epäselvyyttä

Nimettömänä pysyvä Ukrainan sotilasviranomainen on kertonut The New York Timesille (siirryt toiseen palveluun), että Ukraina oli ainakin yhden ihmisen tappaneiden iskujen takana Sakyn lentotukikohdassa Krimin niemimaalla.

– Kyseessä oli lentotukikohta, josta lentokoneet nousivat säännöllisesti ilmaan hyökätäkseen joukkojamme vastaan etelässä, virkamies sanoi.

Virkamies ei halunnut paljastaa hyökkäyksessä käytetyn aseen tyyppiä. Hän sanoi, että hyökkäyksessä "käytettiin vain ukrainalaisvalmisteisia välineitä".

Ukrainan virkamiehen mukaan hyökkäykseen osallistui Ukrainan hallitukselle uskollisia partisaanivastarintajoukkoja. Hän ei kuitenkaan kertonut, tekivätkö nämä joukot hyökkäyksen vai avustivatko ne Ukrainan tavallisia sotilasyksiköitä.

Ukraina on kiistänyt osuutensa iskuihin. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak vihjasi, että partisaanit ovat saattaneet olla osallisina räjähdyksissä.

Venäjä ei myönnä iskuksi

Venäjän pelätään syyttävän Ukrainan menneen liian pitkälle, sillä Venäjä katsoo Krimin olevan sen maaperää.

Venäjän on kuitenkin pitänyt kiinni kannastaa, että Krimin niemimaalle ei ole tehty iskua. Venäjän puolustusministeriön mukaan ammusvarastoissa räjähti eikä Krimille ollut hyökätty tai lentokalustoa ole tuhoutunut.

Krimin aluetta johtavan Aleksei Aksjonovin mukaan noin 250 turistia on vaihtanut majoitusta sen jälkeen kun useita rakennuksia vaurioitui, kertoo AP.

Venäjä sanoi keskiviikkona, että rannikon hotellit sekä rannat eivät ole vaurioituneet. Krimin niemimaan rannikko on venäläisturistien suosiossa.

Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla on suuri strateginen ja symbolinen merkitys kummallekin maalle.

Presidentti Zelenskyi omisti tiistain myöhäisillan puheensa Krimille, mutta ei suoraan kommentoinut räjähdyksiä.

– Krim on ukrainalainen, emmekä koskaan luovu siitä, Zelenskyi sanoi videopuhessaan.

Korjattu kappale 11.8 kello 18.30: Iskussa kyse Sakyn tukikohdasta, ei Sumyn.