Hyppää sisältöön

Mustasaaren Björköbyn sudesta poikkeuslupahakemus Suomen riistakeskukselle – Strand: Tällaiset päätökset pitäisi saada tunnissa

Björklöbyn saaristossa laiduntaa 300 lammasta 1500 hehtaarin alueella. Lampaat ovat neljän paikallisen kasvattajan, jotka nyt yhdessä ovat jättäneet poikkeuslupahakemuksen suden kaatamiselle.

Suden kaatamisen poikeuslupaan toivotaan pikaista käsittelyprosessia. (arkistokuva) Kuva: Volodymyr Burdiak / Alamy/All Over Press

Poikkeuslupahakemus suden kaatamiselle Mustasaaren Björköbyn saaristossa on jätetty Suomen riistakeskukselle. Hakemuksen jätti neljä paikallista lampaiden kasvattajaa, joiden lampaat ovat saarilla, joilla susi liikkuu.

Maanataina riistakamerassa nähtiin susi, ja tiistaina saaresta löytyi kaksi raadeltua, edelleen elossa ollutta lammasta.

Hakemuksen yhteydessä toivottiin pikaista käsittelyä, mutta luvan saaminen vaatii muun muassa poliisin, ely-keskuksen sekä Metsähallituksen kuulemisen.

Rannikko-Pohjanmaan riistapäällikkö Stefan Pellas totesi yleisellä tasolla, ennen hakemuksen saapumista, että vastaavanlaisen hakemuksen käsittelyaikaa on vaikea arvioida etukäteen.

– Jos hakemus tulee Riistakeskukselle, niin me pyydämme tarvittavat lausunnot eri viranomaisilta, ja sen jälkeen päätetään hakemuksesta. Käsittely Riistakeskuksessa priorisoidaan korkealle kun vahinkoja on aiheutunut, oli eläin mikä tahansa, Pellas toteaa.

Alueelta on karkoitettu susi kevään aikana kahteen kertaan. Alue on kuitenkin laaja, eikä karkoittaminen ilmeisesti ole riittävän tehokas toimenpide. Siksi nyt on anottu kaatolupaa.

Strand peräänkuuluttaa nopeampaa prosessia

Seurueessa mukana ollut kansanedustaja Joakim Strand (RKP) toteaa, että tiistain käynti paikan päällä toteamassa suden tuhotyö oli tunteikasta.

– Kyllä se oli aika väkevä kokemus meille kaikille, kun muutaman sadan metrin kävelyn jälkeen tuli vastaan useapi, vielä hengissä oleva lammas, jonka kimppuun susi oli todella hiljattain käynyt.

Strand toivoo, että vastaavanlaisissa tilanteissa voitaisiin poikkeuslupien osalta tehdä nykyistä pikaisempia päätöksiä.

– Olen selkeästi sitä mieltä, että tällaiset päätökset pitäisi saada tunnin sisällä. Parhaimmillaan päätöksen voi nytkin saada suhteellisen nopeasti, mutta jokainen joka tuntee maastoa saaristossa, ymmärtää että kovin helppoa suden kaataminen siellä ei tule olemaan, vaikka lupa tulisi pikaisesti.

Strand peräänkuuluttaa tulevaisuudessa selkeämpiä pelisääntöjä ja hoitosuunnitelmia. Sen kummemmin Strand ei halua spekuloida heltiääkö tässä tapauksessa poikkeuslupaa suden kaatamiseen.

– Henkilökohtaisella tasolla ajattelen ääneen, että kyllä kummastelen ellei tässä nopeasti tule päätös kaataa susi, Strand toteaa.

Lampaiden kasvattajien mieli oli tiistain saaristomatkalla apea. Sanoma oli selkeä, tilanne ei voi jatkua tällaisena.

– Eihän sitä ole kuin pari vuotta, kun 600 lampaasta 150 tapettiin. Eihän kukaan pysty sellaista elinkeinoa harjoittamaan. Kyllä siellä oli [kasvattajilla] suru kasvoilla eilen, Strand sanoo.

Virallisen tilaston mukaan raadeltuja lampaita on viisi, mutta todellisen määrän arvellaan olevan suurempi.