Hyppää sisältöön

Seinäjoen kaupungin kädenojennus ekaluokkalaisen vanhemmalle: palkallinen vapaapäivä

Toistasataa kaupungin palveluksessa työskentelevää vanhempaa anoi ja sai vapaapäivän lapsensa ensimmäiselle koulupäivälle.

Kaupunki myönsi vapaapäivän työntekijöilleen juuri lapsen koulun aloituspäiväksi. Kuvituskuva. Kuva: Annika Laaksonen / Yle

Seinäjoen kaupunki on tullut harvinaisella tavalla vastaan lapsiperheitä. Kaupunki on myöntänyt palkallisen vapaapäivän koulunsa aloittavan lapsen vanhemmalle koulun aloituspäiväksi.

Vapaapäiviä on anottu ja myönnetty toistasataa. Seinäjoella koulut alkoivat jo tänään keskiviikkona, joten suuri osa vapaapäivistä on siis jo pidetty. Vapaapäiviä osuu toki vielä loppuviikollekin, sillä kaupungilla on työntekijöitä monelta eri paikkakunnalta ja kouluthan alkavat kunnissa eri tahtiin.

Henkilöstöjohtaja Eija Pienimäki kertoo, että henkilöstöjaoston jo talvella päättämä vapaapäivä on otettu ilolla vastaan niin kodeissa kuin kouluissa.

– Tämä on todella iloinen asia. Siitä ovat iloinneet niin työntekijät kuin myös opettajat kouluissa.

Henkilöstöjohtajan mukaan idea palkallisesta vapaapäivästä on lähtöisin kaupungin työhyvinvointipäällikkö Elisa Saunamäen kynästä. Asiaa puntaroitiin ensin luottamushenkilöiden kanssa.

Päätös palkallisesta vapaapäivästä tehtiin toistaiseksi voimassa olevana päätöksenä, joten se saanee jatkoa tulevinakin vuosina.

– Kuulostelemme tietysti ensin kokemuksia, mutta tuskin mitään niin negatiivista tämä voi saada aikaan, että toisenlaiseen päätökseen jatkossa ryhdyttäisiin. Toivottavasti muutkin työnantajat Seinäjoella tarttuvat ideaamme, Eija Pienimäki visioi.

"Haluamme joustaa"

Osa vapaapäivän saaneista tarvitsi sijaisen työpaikalleen. Se tietää kaupungille kuluja, mutta henkilöstöjohtaja Eija Pienimäki ei pitänyt sitä pahana.

– Kulujen ja hyötyjen suhdetta on joskus vaikea mitata. Haluamme tällä ennen kaikkea viestittää, että olemme lapsiystävällinen kaupunki ja työnantaja.

Pienimäki sanoo, että kaupunki haluaa joustaa ja huomioida työntekijänsä yksityis- ja perhe-elämää.

– Joustaminen tarkoittaa sitä, että joustoja tarvitaan kaikilta, niin työnantajilta ja työntekijöiltä kuin työntekijöiltä keskenäänkin.

Yhteen perheeseen tuplapotti

Palkallisen vapaapäivän sai Seinäjoella yksi vanhempi per ekaluokkalainen.

– Se jäi perheiden sisäiseksi asiaksi päättää, kumpi vanhempi jää vapaalle, jos molemmat sattuvat olemaan kaupungilla töissä.

Eija Pienimäki paljastaa, että yksi tuplapotti kuitenkin perheisiin saatiin.

– Kaksoset aloittivat koulunsa ja heidän molemmat vanhempansa ovat meillä töissä.

Palkallisesta vapaapäivästä kertoi ensimmäisenä Ilkka-Pohjalainen (siirryt toiseen palveluun).