Hyppää sisältöön

Inarilla oli erityinen sija Loirin sydämessä – pitkäaikainen kalastuskaveri: "Ihmiset antoivat hänen olla rauhassa, mitä Vesku arvosti paljon"

Mökillään Veskoniemessä Vesa-Matti Loiri mieluiten kalasti ja saunoi, joskus kolmekin kertaa päivässä. Loiri on toivonut, että hänen tuhkansa ripoteltaisiin Inarijärvelle.

Inarilainen yrittäjä Mauri Leppänoro teki Vesa-Matti Loirin kanssa uisteluretkiä Inarijärvelle. "Jos yksin oltiin liikkeellä, niin kalat vain kasvoivat suuruuttaan." Kuva: Jarmo Siivikko / Yle

Pohjoisen erämaakunnalla Inarilla oli erityinen paikka keskiviikkona kuolleen Vesa-Matti Loirin elämässä.

Loirilla oli mökki Inarijärven rannalla Veskoniemessä yli 30 vuotta, ja siellä hän vietti kesäänsä vielä vuosi sitten.

– Vesku oli tosi kiitollinen, että sai vielä olla täällä. Hän kalasteli ja saunoi, saattoi lämmittää saunan kolmekin kertaa päivässä, kertoo Mauri Leppänoro, Loirin ystävä yli 20 vuoden ajalta.

Loiri myös teki musiikkia Inarissa. Hän äänitti Ivalossa apteekkarin huvilalla kolme levyä: Ivalo (2006), Inari (2007) ja Kasari (2008).

Inarilainen Leppänoro ajattelee, että Loiriin vetosi niin jylhä Inarijärvi kuin paikalliset ihmiset.

– Inarilaiset ymmärsivät, että Vesku tuli tänne lepäämään ja lataamaan akkuja. Ihmiset antoivat hänen olla rauhassa, mistä Vesku tykkäsi todella paljon.

Paikalliset antoivat arvoa maestrolle ja maestro erämaajärvelle. Leppänoro kuvailee, että Loiri ymmärsi Inarijärven erakkoluonteen.

– Kun keli näytti siltä, että nyt ei ole Veskun keli lähteä, hän odotti seuraavaan päivään ja viivasi kalenteriin pari päivää lisää. Vesku ymmärsi heti, että Inarijärvi ei ole sellainen paikka, että sinne lähdetään uhmaamaan.

Loirille riitti useimmiten kaksi kalaa. Sitten oli aika lähteä paistamaan saalista.

Jarmo Siivikko tapasi Mauri Leppänoron pian sen jälkeen, kun suru-uutinen mestarin poismenosta oli saavuttanut Inarin.

Tuhkat Jääsaarten salmeen

Autokorjaamoyrittäjä Mauri Leppänoro tutustui koko kansan tuntemaan taiteilijaan ensi kerran, kun Vesa-Matti Loiri tuli tankkaamaan moottorikelkkaansa yli 20 vuotta sitten.

– Seuraavana kesänä hän tuli uudestaan. Minun piti järjestää ja asentaa vesiletkut mökille ja siitä lähti ystävyys.

Loiri lauloi Leppänoron häissä ja Leppänorot vierailivat Loirin luona Thaimaassa asti. Kun Loiri kävi Leppänoroilla, tehtiin hirvikäristystä. Viimeisen kerran inarilaisyrittäjä tapasi taiteilijaystävänsä toukokuussa vieraillessaan Loirin luona.

– Itku silmässä pidettiin kädestä kiinni ja käytiin asioita läpi. Lupasin, että perässä tullaan ja pidetään kalareissut siellä Pietarin puolella.

Vesa-Matti Loiri on aiemmin esittänyt toiveekseen, että hänen tuhkansa ripoteltaisiin Inarijärvelle.

– Jos johonkin tuhkat ripotellaan, kun aikani tulee, niin Jääsaarten salmeen, Loiri totesi 75-vuotishaastattelussaan kolme vuotta sitten.

Leppänoro uskoo, että toive toteutuu.

– Sen verran meillä on velkaa Veskulle, että me järjestämme asian.

Vesa-Matti Loiri latasi Instagram-tililleen (siirryt toiseen palveluun) saunahetken ystäviensä kanssa Inarissa elokuussa 2020.

Lue lisää:

Läheiset muistelevat Vesa-Matti Loiria – Hannele Lauri: "Mestari ja ystävä on poissa"

Tästä me muistamme Vesa-Matti Loirin – katso videot ja kuvat pitkän uran varrelta