Hyppää sisältöön

Herätys: Kunnanjohtajat vaihtuvat tiuhaan | Näin puolueet iskisivät sähkön hintaan | Yle vieraili Talibanin valtaannousun juurisyillä

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Aki Heiskanen irtisanoutui Hailuodon kunnanjohtajan tehtävästä, Eija Liikamaa Taivalkosken kunnanjohtajan tehtävästä. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Kunnissa vaihtuu johto kiivaasti

Tänä vuonna jo 36 kuntaan on valittu uusi kunnanjohtaja, ja lisää vaihdoksia on tulossa. Tuoreen kyselyn mukaan valtaosa nykyisistä kunnanjohtajista pitää työkykyään hyvänä, mutta rajun häirinnän kokemukset ovat lisääntyneet.

Haastattelimme kahta vuoden sisään työnsä jättänyttä entistä kunnanjohtajaa: Aki Heiskasta ja Eija Liikamaata. Molemmat erosivat omasta päätöksestään ja kertovat henkilökohtaisen näkemyksensä siitä, miksi työssä jatkaminen oli heille mahdotonta.

Ylen kyselyssä puolueet listaavat keinoja sähkön hinnan alentamiseksi

Yle kysyi eduskuntapuolueilta keinoja, joilla sähkön hinnan nousuun pitäisi puuttua. Kuva: Esko Jämsä

Hallitus selvittää keinoja sähkön hinnan alentamiseksi. Päätöksiä on luvassa kolmen viikon kuluttua hallituksen budjettiriihessä. Ylen kyselyssä SDP ottaisi käyttöön sähköntuotannon tehoreservin, kokoomus varmistaisi riittävän sähköntuotannon ja perussuomalaiset keskeyttäisi päästökaupan. Puolueet esittävät myös sähkölaskuun liittyvien verojen keventämistä ja energiansäästöä.

Selitys Talibanin valtaannousulle löytyy seudulta, jossa käytiin Afganistanin sodan verisimmät taistelut

Sanginissa Afganistanin sodan aikaan kuolleitten lukumäärästä ei ole tarkkaa tietoa. Arviot liikkuvat tuhansissa. Kuva: Bilal Yousufi

Ääriliike Talibanin valtaannoususta tulee kuluneeksi vuosi Afganistanissa. Maan väkivaltaisimpana tunnetun seudun asukkaille vuosia jatkuneen sodan päättyminen oli helpotus. Helmandin maakunnassa sijaitsevan Sanginin alueella käytiin Afganistanin sodan verisimmät taistelut ensin Talibanin ja länsiliittouman, sitten Talibanin ja maan armeijan välillä. Paikalliset kertovat nyt Ylelle, mikä sai heidät tukemaan Talibania.

Isossa osassa maata hätyytellään hellelukemia

Etelä- ja keskiosassa maata sää on poutaista ja laajalti aurinkoista. Lämpötila kohoaa etelässä hellelukemiin. Muuallakin Suomessa päästään laajalti yli 20 asteen. Pohjoisessa sateet heikkenevät.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.