Hyppää sisältöön

Koronapelko kaikkosi suomalaisten lomasuunnitelmista – nyt uskalletaan varata talven etelänmatkoja pitkälle ensi kevääseen

Matkatoimistot myyvät jo täyttä häkää ensi talven etelänlomia, kun maskipakot on poistettu lentokoneista ja perilläkin rajoituksia on vähennetty. Suosikkikohteet ovat liki entisellään.

Kanariansaarten Teneriffa on yksi suomalaisten aurinkolomasuosikkeja. Kuva: Hugo Amaral / AOP

Suomalaisten matkailuinto on palautumassa koronaa edeltävälle tasolle. Suomalaiset varaavat jo täyttä häkää lomamatkoja ensi talvelle ja pidemmällekin.

Kevättalvella 2020 Suomeen rantautunut koronapandemia käytännössä liki nollasi suomalaisten etelänmatkailun kahdeksi, jopa kolmeksi talveksi. Tänä vuonna ollaan palailtu kohti normaalia, mutta moni on suosinut äkkilähtöjä.

Kuukausien päähän ei ole uskallettu varata matkoja uusien matkustusrajoitusten pelossa. Nyt tilanne on muuttumassa.

– Korona-aikana varattiin aika lyhyellä jänteellä ja edelleenkin äkkilähtöjä menee. Mutta nyt trendi on selkeästi taittumassa, uskalletaan varata pidemmällekin: ensi talven matkoja, kaukomatkoja, ensi kevättä ja kesääkin , kuvaa muutosta viestintäpäällikkö Laura Aaltonen matkatoimisto TUI Finlandilta.

Lomailun suosikit 2019matkat
1. Kreikka239 448
2. Espanja233 054
3. Turkki69 641
4. Thaimaa37 700
5. Italia32 744
Muut yhteensä269 069
Lähde: SMAL0

Matkatoimistot myyvätkin jo täyttä häkää ensi talven etelänlomia, varsinkin kun maskipakot on poistettu lentokoneista ja perilläkin rajoituksia on vähennetty. Myyntitavoitteet ovatkin kovat.

– Meillä on korkeat odotukset. Uskotaan, että talvella palataan samoihin volyymeihin, jotka olivat ennen koronaa. Matkatarjontaa on ensi talvelle selkeästi enemmän kuin viime talvena. Uskomme siihen, että suomalaisilta löytyy matkailuintoa, sanoo Tjäreborgin maajohtaja Jessica Virtanen.

TUI Finland odottaa talven matkamyynnin yltävän jo lähelle koronaa edeltänyttä tasoa.

– Useina viikkoina myydään jo samaan tahtiin kuin vuonna 2019. Toki kapasiteetti ei ole vielä ihan samoissa kuin silloin, mutta tarvittaessa pystymme lisäämään lentoja kätevästi, Aaltonen sanoo.

Maailmantilanne luo epävarmuutta

Suomen matkailualan liitto SMAL arvoi, että tänä vuonna jäädään vielä selvästi koronaa edeltävän ajan matkailumääristä, kuten oheisesta taulukosta näkee. Alkuvuotta sävyttivät vielä lukuisat matkustusrajoitukset ympäri maailmaa ja niitä on vasta viime kuukausina höllätty tai poistettu laajasti.

– Oletamme, että vuonna 2023 ollaan noin 10 prosenttia jäljessä vuoden 2019 tilanteesta. Vuonna 2024 päästään pandemiaa edeltävällä tasolle ja toivottavasti vähän yli. Maailmantilanne, taloushaasteet ja muut tuovat tietenkin epävarmuutta ennakointiin, sanoo SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Kanariansaaret vetää

Suomalaisten talvimatkailusuosikit ovat säilyneet entisellään. Kanariansaaret on selkeä ykkönen.

– Viime viikon myydyimmät kohteet olivat: Gran Canaria ykkönen, Teneriffa kakkonen, Thaimaan Phuket kolmonen, Kap Verde nelonen, Laura Aaltonen luettelee.

– Kiva huomata, että ihmiset varaavat Thaimaan lomiakin entiseen malliin.

Tjäreborgin Virtanen listaa kärkeen Kanariansaaret ja Madeiran, kaukomatkoista Kap Verden Afrikan länsirannikolla.

– Thaimaa on vuosia ollut suosikki, mutta se ei ole ainakaan meillä ensi talvena niin isona kuin aikaisemmin. Ihan niin suurta kysyntää sinne ei ole ainakaan tällä hetkellä. Meillä se suuntautuu enemmän Kap Verdelle tai Kanariansaarille, Virtanen kertoo.

Ylilentokielto venyttää lentoaikaa

Thaimaan suosiota voi hienokseltaan nakertaa se, että koronarajoitukset ovat siellä edelleen osin voimassa. Esimerkiksi maskia tulee yhä käyttää kaupoissa, pankeissa, busseissa, takseissa ja nähtävyyksillä.

Lisäksi sinne ei enää lennetä Venäjän yli, vaan joudutaan hiukan kiertämään. Koukkaus pidentää lentoaikaa ehkä tunnin verran. Lomalennot Thaimaahan ovat kuitenkin suoria, välilaskua ei tehdä.

TUIn uusia kohteita ovat muun muassa Dominikaaninen tasavalta ja Jamaika. Omatoimimatkaajilla taas on omat suosikkinsa.

– Reittilentopuolella omatoimimatkaajien suosikkeja on yhä Malediivit kuten aikaisemminkin, mutta varauksia on tullut paljon myös Mauritiukselle. Se näyttää olevan talven uusi mielenkiinnon kohde, Tjäreborgin Virtanen arvioi.

Hinta elää kysynnän mukaan

Entä hinta? Vakiohintaa ei ole vaan sen ratkaisee kysyntä. Etelänmatkojen kovin kysyntäpiikki osuu koulujen loma-aikoihin, joulu- ja hiihtolomaviikkoihin.

– Meillä hinnoittelu menee kysynnän mukaan eli automaattisesti. Jos kysyntää on paljon, silloin kallistuu ja jos kysyntää on vähän ja paljon paikkoja, on edullisempaa, Aaltonen kuvaa.

Virtasen mukaan matkatoimistoilla on jo vuosia ollut käytössä dynaaminen hinnoittelu. Hinnat vaihtelevat riippuen muun muassa matkan ajankohdasta.

– Jos tätä kesää ja talvea katsotaan, niin aika samoissa hintaluokissa pyöritään kuin ennen koronaakin, Ei siellä valtavia korotuksia ainakaan vielä ole tullut. Tulevaisuus näyttää, miten polttoaineiden hinnat tulevat vaikuttamaan matkahintoihin, Virtanen toteaa.

Esimerkiksi kahden viikon joululomareissulle Kap Verdeen pääsee tällä hetkellä reilulla parilla tonnilla, mutta selvästi kalliimpiakin paketteja on tarjolla. Ei oota ei tarvitse kaupata vielä mihikään.

Lue lisää:

Pakkasista hetkeksi palmun alle: talven aurinkolomat käyvät kaupaksi hyvin – halutuimmat lähtöpäivät ja hotellit jo paikoin varattu

Pakettimatkat ovat menneet kuin kuumille kiville – Aurinkomatkat: "Äkkilähtötarjouksia ei ole tarvinnut tarjota aiempien vuosien tapaan"