Hyppää sisältöön

Kymmenkunta uutta hiihtohissiä ja lisää rinteitä – laskettelukeskuksissa on poikkeuksellinen investointien vuosi

Harvinaista tilanteessa on, että nyt investointeja tehdään sekä pienissä että suurissa keskuksissa ja ympäri maata.

Riihivuoren pohjoisrinteelle rakennetaan uutta hiihtohissiä.

Keski-Suomessa Muuramessa sijaitsevasta Riihivuoren laskettelukeskuksesta on koko kesän kantautunut työn ääniä.

Hiihtokauden päätyttyä keskuksen hissit, moottorikelkat ja muu kalusto huollettiin, sen jälkeen alkoi laulaa raivaussaha.

Riihivuori Resortin toimitusjohtaja Janne Andersin katselee tyytyväisenä pitkään käytöstä pois ollutta pohjoisrinnettä, josta miehen korkuinen pajukko on pistetty nurin.

Lämpimiä kesäpäiviä riittää vielä elokuun lopulla, mutta Riihivuoren hiihtokeskuksessa valmistaudutaan jo tulevaan kauteen rakentamalla uutta hiihtohissiä. Kuva: Niko Mannonen / Yle

– Meidän täytyy päästä hyppäämään takaisin valtakunnalliseen sarjaan. Pohjoisrinteen avaaminen palauttaa riittävän isoksi toimijaksi, uskoo Andersin.

Pohjoisrinne suljettiin ja sen hissi myytiin viisi vuotta sitten. Kun Andersin aloitti Riihivuoren yrittäjänä viime vuonna, hän alkoi heti miettiä laajennusmahdollisuuksia. Ajatukset vahvistuivat, kun ensimmäinen toimintakausi oli hyvä: hiihtopäiviä oli yli 120, mikä on Keski-Suomen leveysasteilla paljon. Usko tuleviin hyviin kausiin loi pohjan lähes 400 000 euron investoinnille, jossa pohjoisrinne raivataan ja sinne hankitaan ankkurihissi ja lumetuspumppaamo.

Kuvassa oikealla olevien pohjoisrinteiden kunnostamisella hiihtokeskus toivoo palvelevansa paremmin niin aloittelijoita kuin lajin ammattilaisia. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Suomen laskettelukeskuksissa on käynnissä jopa ennennäkemätön määrä investointeja. Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindforsin mukaan eri puolilla maata on käynnissä kymmenkunta hissiurakkaa.

– Onhan hissejä ennenkin rakennettu, mutta ei tällaista määrää. Lisäksi nyt kehitystyötä tehdään keskuksissa ympäri maata.

Pienten keskusten lisäksi esimerkiksi Leville ja Ylläkselle on rakenteilla uudet tuolihissit.

Äänemäki toivoo perheitä, Riihivuori lisää liikevaihtoa

Lindforsin mukaan hiihtokeskukset huomioivat investoinneissaan etenkin lapsiperheet ja aloittelevat laskijat. Keski-Suomessa esimerkiksi Himoksella on jo pari vuotta sitten otettu käyttöön noin kahden hehtaarin suuruinen lastenmaa, jossa on paitsi lapsille sopivia rinteitä ja hiihtohissejä, myös mahdollisuus muunlaisiin lumileikkeihin.

Perheet ovat mielessä myös Äänekoskella, sanoo kaupungin vs. vapaa-aikajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen.

Kaupungin omistamaan hiihtokeskukseen ja urheiluseuran pyörittämään Äänemäkeen on tällä hetkellä rakenteilla käytettynä hankittu sompahissi. Odotetun kolmosrinteen rakentaminen alkaa kesällä 2023.

– Kaksi olemassa olevaa rinnettä ovat molemmat aika jyrkkiä profiileiltaan. Meiltä on puuttunut perheille sopiva rinne, ja sitä meiltä on paljon kyselty. Kolmas rinne myös lähes tuplaa meidän rinnealan.

Kaupungin investointien yhteisarvo on noin puoli miljoonaa euroa.

Riihivuori Resortin toimitusjohtaja Janne Andersin luottaa tuleviin hiihtokausiin, koska keskuksen kehittäminen on niellyt paljon rahaa. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Myös Riihivuoressa rinneala tuplaantuu pohjoisrinteen avaamisen jälkeen, ja rinteiden lukumäärä pomppaa kuudesta kymmeneen.

Andersin sanoo, että investointi on iso, mutta hän uskoo jo ensimmäisenä vuonna liikevaihdon lähes puolitoistakertaistuvan.

– Uskon, että saamme Etelä-Suomen alppihiihtoseuroja harjoitusleireille ja meillä pystyy järjestämään kilpailuja. Pohjoisrinteiden profiili on sellainen, että se houkuttelee myös expert-tason laskijoita.

Hissejä rakennetaan ainakin näihin keskuksiin:

  • Levi
  • Ylläs
  • Äänemäki
  • Riihivuori
  • Himos, alkaa syksyllä 2022, valmistuu kaudelle 2023-24
  • Tahko, kaksi uutta hissiä lastenrinteeseen: sompahissi ja katettu mattohissi
  • Ruka, rakenteilla ankkuri- ja sompahissit
  • Pyhä, tuolihissi valmistui keväällä 2022
  • Peuramaa, ankkuri- ja mattohissit valmistuivat viime kaudelle
  • Vihti, katettu mattohissi valmistui viime kaudelle

Lähde: Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry.