Hyppää sisältöön

Tyyni sää saattoi pelastaa Porvoon vanhan kaupungin aluepalolta – Palomestari: "Dominoefektiltä vältyttiin, mutta riski oli iso"

Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta vanhat puukiinteistöt kärsivät laajoja palo-, savu- ja vesivahinkoja. Pelastuslaitos on varautunut erityisellä suunnitelmalla vanhan kaupungin varjeluun.

Porvoon yöllinen tulipalo 11. - 12.8.2022
Porvoon yöllinen tulipalo 11. - 12.8.2022

Porvoon vanhan kaupungin yölliseen tulipaloon liittyi suuri laajenemisen riski. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen mukaan palo olisi voinut levitä rajusti jopa aluepaloksi, mikäli sää ei olisi ollut tyyni ja hätäilmoitus olisi tullut viiveellä.

– Oli kohtuullisen tyyni keli, joten savukaasut ja lämpö nousivat suoraan ylöspäin. Palo ei lähtenyt dominoefektimäisesti kiivaasti etenemään, mutta riski oli iso, sanoo päivystävä palomestari Ilkka Eskelinen Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Tulipalon alue oli tänään rajattu palolaitoksen nauhoilla. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Palaneen ravintolakiinteistön viereisestä hotellista siirrettiin alle kymmenen ihmistä varamajoitukseen.

– Ilta-aikaan oli saatava ihmiset turvaan. Erittäin haastava ympäristö pelastuslaitokselle toimia, kun on vanhaa rakennuskantaa ja kapeat kujat operoida raskaalle kalustolle.

Tulipalon jälkivalvonta ja raivaustyöt jatkuivat Porvoon Vanhassa kaupungissa torstaina vielä iltapäivällä, mutta palo on sammutettu.

Tuli sai alkunsa keskiviikkona ravintolakiinteistössä Porvoon Jokikadulla iltakymmenen aikoihin. Pelastuslaitoksen mukaan palo sai alkunsa ravintolan keittiöstä ja levisi hormia pitkin muihin rakenteisiin.

Jokikadun ja Välikadun välissä sijaitsevassa ravintolakiinteistössä riehunut tuli levisi nopeasti vanhan puutalon yläpohjaa pitkin. Kuva: Reeta Crémin / Yle

Palo saatiin rajattua ravintolarakennuksen ullakolle, mutta puolenyön jälkeen palo lähti leviämään rakennuksessa uudestaan. Tulipalon leviäminen saatiin lopulta pysäytettyä Välikadun puolella sijaitsevaan rakennusten väliseen tiiliseinään.

Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta rakennukset kärsivät laajoja palo-, savu- ja vesivahinkoja. Sammutustöissä jouduttiin muun muassa purkamaan kattorakenteita. Ainakin ravintola Meat Districtin, Ani’s Cafén sekä koti- ja keittiöliike Welmansin tilat vaurioituvat pahoin.

Porvoon puutalokorttelin palo tuhosi Meat District -ravintolan ja viereisen Ani’s cafén. Ravintoloitsija Riku Stenros menetti palossa ravintolansa ja talon yläkerrassa olleen asuntonsa. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Sammutustyössä oli enimmillään noin kaksikymmentä yksikköä eri puolilta Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueelta. Lisäksi useita yksiköitä hälytettiin varikkovalmiuteen.

Itä-Uudenmaan poliisi jatkaa keskiviikkona myöhään illalla alkaneen tulipalon syyn selvittämistä. Palonsyyn tutkinta on kesken, eikä poliisi tästä syystä tiedota asiasta tällä hetkellä enempää.

Vanhan kaupungin paloon erilliset suunnitelmat

Puurakenteinen vanha kaupunki on vaatinut pelastuslaitokselta erityistä varautumista jo etukäteen.

– Meillä on tiettyjä toimintamalleja, joita vanhaa kaupunkia varten on suunniteltu. Siihen sisältyy tuloreittejä ja vedensaantimahdollisuuksia sekä palopostiverkostosta että vieressä virtaavasta joesta. Myös Porvoon kirkkoon on tehty erityiset suunnitelmat ja asennettu palotekniset laitteet, Eskelinen kertoo.

Tulipalo teki pahaa jälkeä Porvoossa viime yönä. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Vanha Porvoo on monien suosima vierailukohde, mutta myös koti monille kaupunkilaisille. Kaupungin johdossa kannetaan huolta palosta, sillä vanha kaupunki on myös valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen kohde.

– Kaikki tämän tyyppiset vahingot, joita täällä tapahtuu, ovat valitettavia. Pääasia tässä palossa on se, ettei tullut henkilövahinkoja, ja pelastuslaitos pystyi sammuttamaan ja rajaamaan palon, sanoo Porvoon apulaiskaupunginjohtaja Fredrik von Schoultz.

Vanhassa kaupungissa on koettu uhkaavia paloja aiemminkin, kuten muusikko Remu Aaltosen kodin palo vuonna 2004 ja Porvoon kirkon tuhopoltto vuonna 2006.

Lue myös:

Rakennuspalo Vanhassa Porvoossa ei enää leviä, raivaustyöt yhä käynnissä – liiketiloihin laajoja vahinkoja, museo säästyi liekeiltä