Hyppää sisältöön

Akvaariosta lähteneistä vieraslajeista tuli iso riesa – Paimion lammista poistetaan kiehkuravesiruttoa ja aurinkoahvenia vielä pitkään

Kiehkuravesirutto on koko EU:n alueella haitallinen vieraslaji, joka löydettiin ensimmäistä kertaa Suomessa vuosi sitten. Myös haitallinen ahvenlaji leviää Varsinais-Suomessa oudosti.

Haitallista vieraslajia poistetaan Paimiossa
Haitallista vieraslajia poistetaan Paimiossa

Aurinkoisena elokuun päivänä paimiolaisella uimalammella näyttää erilaiselta kuin normaalina kesäpäivänä. Lammessa ui sukeltajia, jotka tuovat mukanaan rantaan kasoittain vesikasvia: kiehkuravesiruttoa.

Kyseessä on koko EU:n alueella haitallinen vieraslaji, jota poistetaan nyt Hiekkahelmen uimalammesta sukeltamalla.

Hiekkahelmi on toinen lampi Paimiossa, josta kiehkuravesiruttoa on löydetty. Suomen ensimmäisen havainnon teki Valonian luonto- ja vesiasiantuntija Janne Tolonen noin kymmenen kilometrin päässä Paimion Ankkalammella viime kesänä.

Tolonen huomasi kasvin sattumalta ollessaan kävelyllä Ankkalammen rannalla. Kiehkuravesirutto muistuttaa Suomessa jo esiintyvää haitallista kanadanvesiruttoa, mutta sen lehdet ovat erinäköiset.

– Vein seuraavana päivänä näytteen Turun yliopiston kasvimuseolle, ja siellä havanto varmistettiin.

Suomea lähimmät kiehkuravesirutot on tavattu Ruotsin puolella Perämerellä. Asiantuntijat ovat seuranneet, milloin helposti leviävä kasvi ilmestyy Pohjanlahteen Suomen puolelle.

Uuden vesiruttolajin ilmestyminen paimiolaiseen lampeen on yllätys, jota ei voi selittää muuten kuin ihmisen toiminnalla.

– Vesiruttoja on akvaariokasveina, joten todennäköisesti jonkun akvaariosta tämä on lähtöisin, Janne Tolonen sanoo.

Hävitystyöt vievät vuosia

Kuinka vesirutto on sitten siirtynyt Ankkalammesta kymmenen kilometrin päähän Hiekkahelmeen? Kasvi leviää pienestäkin palasesta, joten se on voinut siirtyä sinne vaikka uimahousujen mukana, vesilinnun räpylässä tai jollakin kokonaan muulla tavalla.

Kasvin poistot sukeltamalla aloitettiin Hiekkahelmessä elokuussa. Tulos on ollut yllätys. Kiehkuravesiruttoa kasvaa lähes koko lammen alueella paljon enemmän kuin osattiin kuvitella.

– Kaikki kasvin osat pitäisi saada pois. Tilannetta seurataan ja sukelluksia joudutaan jatkamaan myös tulevina vuosina arvioi, projektisuunnittelija Laura Paarala.

Raimo Kallonen esittelee sukelluksen saalista. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Ankkalammessa tilanne on monimutkaisempi, sillä isompaan ja syvempään lampeen on ilmaantunut myös toinen haitallinen vieraslaji: aurinkoahven. Molempien poistaminen vaatii koko lammen tyhjentämistä.

Työtä ei voida aloittaa ennen aluehallintoviraston lupaa. Paimion ympäristöinsinööri Liisa Kaskiluoto toivoo, että työt voidaan aloittaa vuonna 2024.

– Uimaranta on sitten pois käytöstä ainakin puolitoista vuotta, kunnes lampi täytyy uudestaan.

Joku levittää ahvenia

Paimion lampien lisäksi kiehkuravesiruttoa on löydetty Paraisten Sydmosan sorakuoppalammesta. Esiintymispaikoista ei ole suoraa vesiyhteyttä laajempiin vesistöihin, mutta riskinä on, että kasvinosia kulkee uimareiden, kalastajien tai lintujen mukana mihin tahansa.

– Uusien vieraslajien torjunnassa tärkeintä on nopea toiminta, Janne Tolonen sanoo.

Janne Tolonen, Laura Paarala, Sinikka Koponen-Laiho ja Liisa Kaskiluoto seurasivat Hiekkahelmen sukelluksia. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Aurinkoahventa sen sijaan on löytynyt jo yli 20 lammesta Varsinais-Suomessa. Todennäköisesti joku levittää niitä tahallaan.

– Aurinkoahvenen leviäminen lammesta toiseen näyttää systemaattiselta.

Näin ei pitäisi olla.

– Luontoon ei pitäisi tyhjentää akvaarioita eikä muutakaan. Sama koskee myös puutarhalajeja: ne pitää pitää omassa puutarhassa ja estää niiden leviäminen luontoon, Janne Tolonen sanoo.

Kiehkuravesirutto muodostaa tiheitä kasvustoja ja syrjäyttää kaiken muun kasvillisuuden. Se voi vaikuttaa koko vesistön ravinnekiertoon ja vedenlaatuun. Iso haitta on sekin, jos uimapaikat muuttuvat käyttökelvottomiksi.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 14. elokuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

Haitallinen vieraslaji kiehkuravesirutto kasvaa nyt Suomessa kolmessa järvessä – voi levitä vaikka uimapuvun mukana

Suomesta löytyi kaksi uutta vierasperäistä kalalajia – kaloja löytyi varsinaissuomalaisista lammista