Hyppää sisältöön

Valtimolaiset äidit poseeraavat rohkeissa kalenterikuvissa – taustalla viesti tytöille ja nuorille naisille

Kun pienellä kylällä ahkeroidaan perheiden hyvinvoinnin eteen, se tehdään asenteella. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Valtimon yhdistyksen naiskalenteri täyttyy ilosta ja valmistuu syksyllä – itikoista huolimatta.

Räväkällä asenteella ja hyvällä huumorilla kuvataan MLL:n Valtimon yhdistyksen kalenteria. Tuotto käytetään perheiden hyväksi yhdistystoimintaan. Kuva: Anni Korhonen

Makkaroita on varojen keräämiseksi erilaisissa tapahtumissa paistettu ja myyty nyt riittämiin. Keksitään vaihteeksi jotain ihan muuta, päättivät MLL:n Valtimon yhdistyksen hallituksen jäsenet. Se 'muuta' syntyy parasta aikaa.

– Ehdotin hallituksen jäsenille, että entä jos tehtäisiin tällä kertaa oma kalenteri. Ei näitä naisia tarvinnut siihenkään ihmeemmin houkutella, kahdeksan meitä on puuhassa mukana. Jokaisesta tulee kalenteriin yksityiskuva, ja sitten on muutamia yhteiskuvia, kertoo idean äiti Satu Mykkänen.

Eeva Tiainen Nurmeksesta löytyi kuvaajaksi, takana on jo monta railakasta kuvaushetkeä. Syksyn kuvia puuttuu vielä muutama, sitten materiaalit ovat kasassa.

Kuvausaikatauluissa on ollut lapsiperheellisille sovittamista, mutta eri puolilla Valtimoa on silti päästy poseeraamaan. Kuva: Anni Korhonen

– Meillä on ollut sellainen rennon rempseä tunnelma kuvauksissa, ihan älyttömän hauskaa tätä on ollut tehdä. Eikä olla liikoja ujosteltu. Minäkin hurautin Sivakkajoen kuvauksiin iltamyöhällä hameen helmat helteessä hulmuten, eikä tainnut olla edes alushousuja jalassa. Ei se ole niin justiinsa, nauraa Niina Kovalainen.

Kalenterilla on viesti tytöille – olet aivan sopiva omana itsenäsi

Kuvissa halutaan näyttää kasvaville tytöille, nuorille naisille ja miksei muillekin äidit juuri sellaisina kuin he ovat. Matkassa kulkee viesti siitä, että olet hyvä juuri sellaisena kuin aidosti olet.

– Vastaanotto meidän idealle on tähän mennessä ollut pelkästään positiivinen. Erityisesti naiset ovat kiitelleet, että olettepas rohkeita ja heittäytyviä. Ja kyllä miehetkin on olleet ihan kiinnostuneita, Kovalainen kertoo.

MLL:n Valtimon yhdistyksen toiminta on vireää, ja tarjontaa halutaan järjestää koko perheelle. Niina Kovalainen on viiden lapsen äiti, ja Satu Mykkäsen kotona vilistää kaksi alle kouluikäistä lasta.

– Meidän hallituksen jäsenten kotoa löytyy aikalailla kaikki alaikäisten ikäluokat, joten toimintaa ja tekemistä osataan kohdentaa ikätason mukaisesti. Ja toiveitakin meille kerrotaan, koetamme tietysti toteuttaa niitä mahdollisuuksien mukaan, Kovalainen kertoo.

Niina Kovalainen ja Satu Mykkänen ovat kuuden muun naisen kanssa laittaneet itsensä räväkästi likoon kalenterin kuvauksissa. Tässä halaillaan yhteisen työpaikan pihakoivua. Kuva: Siru Paivinen / Yle

Ja entä ne itikat sitten? No ovathan ne olleet mukana kuvauksissa tietenkin, mutta näille naisille inisijät jäävät toiseksi. Kun ryhdytään, niin tehdään eikä meinata.