Hyppää sisältöön

Vesa-Matti Loiri juoksi junan perässä huutaen äitiä, ja se teki hänestä kuuluisan – "Harvoin näkee niin vahvasti tehtyä työtä", ylistää asiantuntija

Vesa-Matti Loiri nousi tähteyteen Oulussa 1960-luvun alussa kuvatusta Pojat-elokuvasta. Oulun elokuvakeskus ry:n toiminnanjohtajan mukaan loppukohtauksesta on tullut legendaarinen sen dramaattisuuden sekä taitavan ohjaustyön vuoksi.

Vesa-Matti Loirin taiteilijan ura sai alkusysäyksen Pojat-elokuvasta. Katso, miltä Oulun rautatieasema näytti silloin.
Vesa-Matti Loirin taiteilijan ura sai alkusysäyksen Pojat-elokuvasta. Katso, miltä Oulun rautatieasema näytti silloin.

Tiesitkö, että edesmennyt näyttelijä ja viihdetaiteilija Vesa-Matti Loiri ja Oulun rautatieasema liittyvät vahvasti toisiinsa? Siellä kuvattu elokuvakohtaus antoi nimittäin Loirin uralle alkusysäyksen.

Oulun rautatieasemalla kuvattiin 1960-luvun alussa sota-ajan Ouluun sijoittuvaa Pojat-elokuvaa ja sen legendaarista loppukohtausta.

Tunnetuksi tulleessa kohtauksessa Loirin esittämä roolihahmo Jake kuulee, että hänen äitinsä lähtee junalla saksalaisten mukana Saksaan. Jakea esittävä Loiri juoksee juna-asemalle ja huutaa äitiään. Lopuksi hän takertuu kiinni junaan ja raahautuu sen perässä jonkin matkaa.

– Loppukohtaus on niin dramaattinen ja koskettava kuin olla ja voi. Se jää taatusti mieleen, Oulun Elokuvakeskus ry:n toiminnanjohtaja Sauli Pesonen kertoo.

"Ensimmäisenä mainitaan Pojat"

Pesonen kertoo, että Pojat-elokuva oli merkittävä myös Oululle, ja sitä se on yhä edelleen.

– Oulussa on kuvattu muitakin kokoillan elokuvia, mutta jos tulee puhetta Oulussa tehdyistä elokuvista, niin kyllä ensimmäisenä mainitaan Pojat.

Loirin näyttelijäsuoritus on yksi syy siihen, miksi loppukohtauksesta tuli legendaarinen, mutta Pesosen mukaan myös elokuvan ohjanneen Mikko Niskasen suoritus on mainitsemisen arvoinen.

Pesonen kehuu muun muassa Niskasen tapaa käsitellä nuoria näyttelijöitä ja saada heissä aikaan monia erilaisia tunnetiloja.

– Se oli Niskaselta hyvin vahva esikoisohjaus. Harvoin näkee niin vahvasti tehtyä työtä.

Loirin merkitys on suuri koko Suomen elokuva- ja viihdekulttuurille

Jo ennen Pojat-elokuvaa Loirille oli kertynyt näyttämötaustaa Elannon näyttämöltä Helsingistä. Pojat-elokuva oli hänelle kuitenkin merkittävä noste.

Elokuvan kuvausten jälkeen Loiri meni heti armeijaan. Sieltä hän suuntasi teatterikouluun ja myöhemmin hänen uransa sai nostetta myös Lapualaisoopperan myötä. Melko pian tämän jälkeen mukaan tuli tv-viihde.

Pesosen mukaan Loiri oli merkittävä koko Suomen elokuva- ja viihdekulttuurille. Hänen mukaansa toista samankaltaista ei ole.

– Käytännössä jokainen suomalainen ikäpolvesta riippumatta tunsi hänet jollain tavalla.

Pesonen kertoo itse nähneensä Loirin yhden kerran. Kuuntele, miten kohtaaminen Oulun lentokentällä sujui:

Oletko nähnyt Pojat-elokuvan? Voit keskustella aiheesta 12.8. kello 23:een asti.

Lue lisää:

Vesa-Matti Loiri on kuollut

Tästä me muistamme Vesa-Matti Loirin – katso videot ja kuvat pitkän uran varrelta

Vesa-Matti Loiria muistellaan Ylen kanavilla yhdessä suomalaisten kanssa – lähipäiville kattaus elokuvaa, keskustelua ja musiikkia

Läheiset muistelevat Vesa-Matti Loiria – Hannele Lauri: "Mestari ja ystävä on poissa"